Therapeutisch gebruik van benzodiazepines leidt, zoals gezegd, slechts in een kleine minderheid van de gevallen (2-10%) tot verslaving. Daarentegen komt lichamelijke afhankelijkheid (tolerantie/onthouding) bij patiënten die langdurig benzodiazepines in therapeutische doseringen gebruiken regelmatig voor.
Waarom benzodiazepines verslavend zijn
Net als andere verslavende middelen veroorzaken benzodiazepines een dopamine-afgifte in de hersenen. Dopamine is een chemische stof die bijdraagt aan het geluksgevoel. Na verloop van tijd veranderen deze medicijnen de manier waarop de hersenen dopamine afgeven.
Samenvatting. - Benzodiazepinen zijn de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland. Voor langdurig gebruik is nauwelijks een indicatie. - Langdurig benzodiazepinegebruik kan leiden tot afhankelijkheid en hangt samen met een toegenomen ongevalsrisico/valrisico en stoornissen in cognitieve functies.
Tijdens het afbouwen komen vaak lichte ontwenningsverschijnselen voor: slapeloosheid, angst, spanning, geprikkeldheid, zweten, hoofdpijn en hartkloppingen. Deze klachten duren een paar dagen tot een paar weken.
De effecten van benzodiazepines
De ene benzodiazepine remt voornamelijk angst terwijl een andere benzodiazepine juist meer slaperig maakt. De meeste gebruikers ervaren een suffig en slaperig gevoel wat lijkt op het effect van alcohol. Gebruikers worden wat rustiger en hun lichaam ontspant zich.
dat benzodiazepinen ernstige bijwerkingen geven, met name verhoogd risico op concentratie- en geheugenproblemen, verkeersongevallen, vallen en fracturen, en verslaving. Daarom wil men deze zo kort mogelijk gebruiken, en niet elke dag maar bijv. eens per 3 dagen (mogelijk minder kans op verslaving);
Wanneer iemand wil stoppen met benzo's of last heeft van afkickverschijnselen is het goed om contact op te nemen met de behandelaar die de medicijnen voorschrijft. Hij of zij kan samen de gebruiker kijken of stoppen juist is en hoe ernstig de afkick is. Stoppen met benzo's kan ook bij een verslavingszorg.
Tijdens een behandeling met benzodiazepinen werden soms paradoxale reacties zoals agitatie, zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, agressiviteit, waangedachten, woedeaanvallen, nachtmerries, hallucinaties, psychosen en onaangepast gedrag gemeld. Dergelijke reacties komen eerder voor bij kinderen en bij bejaarde personen.
Benzodiazepinen bij slaapproblemen
Het is belangrijk deze middelen niet langer dan 2 weken te gebruiken omdat er afhankelijkheid op kan treden.
Tekenen van verslaving bij familie of naaste
Bepaalde houdingen, denkpatronen en gedrag zijn tekenen van verslaving. Iemand met een verslaving kan liegen, manipulatief zijn en in het algemeen ontkennen dat ze een probleem hebben. Dit is typisch gedrag voor iemand die worstelt met een verslaving.
'Stop dus om te weten of het nog nodig is, én om te kijken of je de oorzaak van de onrust kunt wegnemen, want dat doen benzodiazepines niet. Zij bestrijden slechts de symptomen. '
De benzodiazepine alprazolan, diazepam, oxazepam en lorazepam zijn effectief bij de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis. Er is geen duidelijk verschil in effectiviteit tussen deze middelen.
Lorazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.
Wanneer je diazepam gebruikt en opeens stopt, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen die zo'n 1 á 2 weken aanhouden.
Kalmeringsmiddelen (zoals diazepam, lorazepam) helpen tegen angst en stress. Gebruik ze maximaal 2 weken. U raakt er snel verslaafd aan. Ze werken niet tegen de oorzaak van de onrust of angst.
Oxazepam werking
Overactieve gebieden in de hersenen kunnen angst, onrust, paniek en gejaagdheid veroorzaken.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
Lichamelijke afhankelijkheid (verslaving) aan benzodiazepinen kan namelijk al na 2-3 weken optreden. Op deze pagina vind je uitleg over de effecten en bijwerkingen van benzodiazepinen en wordt besproken welke hulp beschikbaar is bij een afhankelijkheid aan deze medicijnen.
Openbaar apotheken leverden in 2021 aan 1,37 miljoen mensen een benzodiazepine, een stijging van 1,5% ten opzichte van 2020. Hiermee komt een eind aan de dalende trend van de laatste jaren. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad. Benzodiazepinen is de verzamelnaam voor de groep slaap- en kalmeringsmiddelen.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Oxazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen. Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning.
Kan je depressief worden van lorazepam? Ja, het is mogelijk om depressief te worden van lorazepam.
Werking van oxazepam
Ook voor dit middel geldt dat je bij langdurig gebruik verslaafd raakt. Het belangrijkste verschil is dat de werking van oxazepam korter is dan lorazepam. Het is na 6 uur helemaal uitgewerkt, beduidend korter dus dan lorazepam.