Ja, die grote webwinkels zoals AliExpress zijn betrouwbaar ja. Die zijn aangesloten bij IOSS: dat betekent dat de btw al in de prijs zit. Je krijgt dan gewoon een btw-bon (voor ondernemers aftrekbaar). Er komen geen extra kosten bij, en vaak ook geen import-kosten, zie verderop.
AliExpress is een webwinkel voor Chinese particulieren of kleine bedrijven om hun producten te verkopen aan buitenlandse consumenten. Jack Ma richtte op 4 april 1999 de Alibaba Group op, waaruit in 2010 AliExpress.com voortvloeide. In tegenstelling tot Alibaba is AliExpress meer gericht op de detailhandel.
AliExpress bestaat net als bijvoorbeeld eBay uit shopjes van heel veel verschillende verkopers. Niet elke verkoper is even betrouwbaar: sommige verkopers verkopen nepproducten of gebruiken misleidende foto's. AliExpress is hier streng op, en verwijdert dit soort shops zodra ze ontdekt worden.
Ze bestaan uit btw, afhandelingskosten en invoerrechten. Afhandelingskosten zijn wat je betaalt voor het werk van de douane of bezorgingsdienst om de waarde van jouw pakket te controleren.
Voordeel van de AliExpress website ten opzichte van die van Wish is, dat je geen profiel nodig hebt om de producten in te zien. Als je wil bestellen is dit wel nodig. Dan de verzendkosten die bij Wish erg duur zijn, bij AliExpress worden producten gratis verzonden. Hierdoor wordt het erg aantrekkelijk om te bestellen.
AliExpress is een enorme webwinkel. De Chinese webwinkel betaalt dan ook niet voor fysieke winkels en hoeft daarom ook geen winkelpersoneel uit te betalen. Nederlandse winkels moeten wel voor eventuele winkelpanden, personeel en reclame betalen, wat dan vervolgens weer doorberekend wordt naar de klant.
Is AliExpress legaal? Jazeker, Alie is 100% legaal. Je moet alleen opletten voor namaak producten want deze zijn bij ons in Nederland niet legaal.
Het grote verschil tussen Alibaba en AliExpress is dat Alibaba meer gericht is op bedrijven en AliExpress meer op consumenten. Bij Alibaba moet je producten vaak in grote aantallen kopen maar bij AliExpress kan je als particulier losse producten kopen.
Pas vanaf 22 euro betaal je 21% BTW. Is je zending meer waard dan 150 euro dan komen er naast de BTW ook nog eens invoerrechten bij. In de meeste gevallen bedraagt dit 3 – 4% van de totale waarde. Niet alle pakketten worden gecontroleerd: de douane haalt er steekproefsgewijs pakketjes uit.
Als je iets uit een niet EU land bestelt, zoals bij AliExpress het geval is, hoef je niks extra's te betalen als je pakketje maar maximaal 22 euro waard is. Als je dus meerdere dingen bij dezelfde verkoper wilt kopen, is het verstandiger om ze apart te kopen, zodat je onder de 22 euro blijft.
Om te beginnen, AliExpress Nederland bestaat niet. Er is geen kantoor in Schiedam en ook zeker geen Nederlandstalige klantenservice. AliExpress werkt vanuit China en sommige verkopers versturen ook vanuit andere landen, waaronder Rusland, Estland, Singapore en Hong Kong.
AliExpress betrouwbaar of kinderarbeid? Legio mensen is ervan overtuigd dat AliExpress het equivalent is van kinderarbeid. Echter in China zijn de productiekosten van heel veel producten zo laag dat ook de prijs van een product heel laag gehouden kan worden. Van kinderarbeid is dan ook geen sprake.
De btw-vrijstelling voor de invoer van goederen tot en met 22 euro komt definitief te vervallen. Vanaf 1 juli 2021 geldt dat er btw en douanekosten betaald moeten worden op álle pakjes van buiten de Europese Unie. De vrijstelling van invoerrechten voor pakjes tot en met een waarde van 150 euro blijft wel gelden.
De echte AliExpress winkel bestaat niet. Het bedrijf is ook absoluut niet van plan deze te openen. Het bedrijf heeft een sterk distributienetwerk via lokale postbedrijven, waardoor producten soms al binnen 7 dagen op de deurmat kunnen vallen! Er is geen reden om een echte AliExpress winkel te openen.
Indien je producten besteld onder de 150 euro dan betaal je de BTW meteen via AlieXpress. Je hebt vervolgens geen extra kosten als het pakketje in Nederland of België geleverd wordt.
UPDATE Invoerrechten AliExpress – Juli 2021
Belangrijkste wijziging is dat je vanaf 1 juli 2021 altijd BTW moet worden betaald. Dus ook als de waarde lager ligt dan 22 euro. De vrijstelling gaat er dus af. De BTW kan worden betaald bij de winkelier of deze kan in Nederland worden berekend bij het invoeren.
AliExpress is een webwinkel die al bijna twintig jaar actief is in China, maar inmiddels ook al een tijdje zijn producten naar het Westen verscheept. Via de website kunnen Chinese winkels en verkopers hun producten aanbieden.
Hoe lang is de levertijd van AliExpress? De levertijd na bestelling op AliExpress is maximaal 60 dagen, gemiddeld is een bestelling binnen tussen de 2 a 3 weken.
AliExpress België focust zich op de promotie en betalingen van alle duizenden verkopers. Bovendien geven ze jou als koper bescherming. De transactie zal tussen jou en de verkoper plaats vinden.
Hoe herken je een geregistreerde IOSS webshop? Het is niet mogelijk om een IOSS webshop te herkennen aan een label of logo. Je weet dat je met een geregistreerde IOSS webshop te maken hebt wanneer je bij het afrekenen alle kosten kan overlopen.
AliExpress en IOSS
Ook heeft AliExpress aangegeven dat zij inderdaad met IOSS gaan samenwerken. Dit is dus sowieso gegarandeerd. AliExpress en IOSS werken prima samen, en nadat je alles in je winkelmandje hebt gestopt, zal je bij het afrekenen de BTW erbij zien komen.