Ham is bewerkt vlees. Dit soort vlees kan de kans op darmkanker vergroten. Alle vleesproducten die gerookt, gezouten, gedroogd of anderszins geconserveerd zijn, vallen onder bewerkt vlees.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Door de bewerking kunnen kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen in ons lichaam, wat tot kanker kan leiden.
Schouderham wordt iets lager gewaardeerd door een hoger vetpercentage vergeleken met de beenham. De schouder is ook wat kleiner waardoor het vlees soms wordt samengeperst om er mooie stukken uit te snijden.
Gezond genieten
In vleeswaren zitten ook gezonde stoffen zoals vitamine B1, B2, B6 en B12 en mineralen zoals ijzer, zink, fosfor en seleen. Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief.
Soja, granen, peulvruchten, noten of groenten vormen vaak de basis voor plantaardige spreads. Voorbeelden van vegetarisch broodbeleg zijn tapenades, pindakaas (100%) en andere notenpasta's (100%), sesampasta, hummus op basis van kikkererwten, sesampasta en olijfolie en groentespreads.
Gammon is ook een bron van ijzer en zink, maar het bevat aanzienlijk minder van deze mineralen dan donkerder vlees zoals rundvlees . IJzer wordt gebruikt voor de productie van rode bloedcellen, terwijl zink essentieel is voor seksuele ontwikkeling en wondgenezing. Gammon bevat vaak veel zout, wat geassocieerd wordt met hoge bloeddruk.
"Bewerkt vlees" verwijst naar vlees dat een bewaarbehandeling heeft ondergaan zoals roken, drogen, zouten of het toevoegen van chemische bewaarmiddelen. Hieronder vallen bijvoorbeeld ham, spek, salami en sommige worstensoorten zoals frankfurterworstjes.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.Maar niets is minder waar.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Bewerkt vlees is vlees dat is behandeld om het langer houdbaar te maken of beter te laten smaken, door chemische conserveringsmiddelen zoals nitraten toe te voegen. Dit kan door het vlees te roken, te pekelen of te zouten. Bewerkt vlees omvat ham, spek, corned beef en sommige worsten zoals salami, chorizo en hotdogs.
Achterham: dit onbewerkte vlees komt van het achterpoot van het varken en veel lijkt op beenham. Het verschil met beenham is dat beenham aan het been wordt gezouten en gegaard. Bij achterham maakt dit niet uit. Er zit dus geen verschil in het vlees.
Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk of entrecôte. Onbewerkt vlees, zoals kalfsvlees en rundvlees, is daarom beter voor je gezondheid, in tegenstelling tot bewerkt vlees.
Spek, hotdogs en andere bewerkte vleessoorten
Het feit is dat spek niet alleen vol zit met verzadigd vet, maar ook veel natrium bevat, wat beide in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartziekten. Hetzelfde geldt voor frankfurters en vleeswaren zoals salami, ham en pastrami.
Een rauw stuk kipfilet uit de supermarkt is geen voorbeeld van bewerkt voedsel. Gegaarde kipfilet voor op brood (met vaak toevoegingen zoals kaliumlactaat, natriumasorbaat, dextrose, bamboevezel en natriumnitriet) is dat wel. Uit onderzoek blijkt dat zo'n 50-60% van onze huidige energie-inname komt van bewerkt voedsel.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
De appel-pindakaascombo is een klassieke snack die heerlijk en voedzaam is. Zowel appels als pinda's zitten boordevol voedingsstoffen die uw gezondheid op verschillende manieren bevorderen, waaronder het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van de gezondheid van het hart en het beheersen van de bloedsuikerspiegel.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft bewerkt vlees, waaronder ham, spek, salami en frankfurters, geclassificeerd als een groep 1-carcinogeen (waarvan bekend is dat het kanker veroorzaakt), wat betekent dat er sterk bewijs is dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt. Het eten van bewerkt vlees verhoogt uw risico op darm- en maagkanker.
Gehakt kan onbewerkt zijn, maar zodra er zout aan toegevoegd is valt gehakt onder de noemer bewerkt vlees.
Is rotisserie chicken bewerkt? Ja. Hoewel elke hele rotisserie chicken er onbewerkt uitziet, betekent de toevoeging van additieven zoals hierboven beschreven dat het eigenlijk als bewerkt voedsel wordt beschouwd .
Zijn vissticks gezond? Vissticks zijn gepaneerd en meestal gefrituurd, dus zijn niet de gezondste manier om vis te eten . Ze hebben vaak amberkleurige stoplichten voor zout en vet, wat betekent dat we ze met mate moeten eten.
Een steak (100 g) bevat alle essentiële aminozuren
Natuurlijk vlees van dieren die een goed leven hebben gehad is gezond. Rundvlees bevat belangrijke B-vitamines zoals vitamine B12 dat zich van nature alleen in dierlijke producten bevindt. Vlees is daarnaast rijk aan mineralen zoals zink, ijzer, fosfor en seleen.
Als u elke dag bewerkt en rood vlees eet, overweeg dan om uw portiegroottes te verkleinen. Artsen raden mensen die te veel vlees eten aan om minder dan 70 gram per dag te eten. Dit staat gelijk aan ongeveer 3 plakjes ham. Minder vlees eten verlaagt uw risico op het ontwikkelen van kanker.