De ideale temperatuur in de koelkast is 4°C. Etenswaren die je op 4°C bewaart blijven langer houdbaar. Daarnaast heeft een koelkast verschillende temperatuurzones, in de meeste gevallen is het bovenin de koelkast één tot twee graden warmer dan onderin.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Overladen: Een overbeladen koelkast kan luchtroosters blokkeren en een goede luchtcirculatie verhinderen, wat ongelijkmatige koeling veroorzaakt en de koelkast mogelijk te koud maakt . Zorg ervoor dat u de koelkast niet te vol stopt. Rangschik items zo dat de lucht er vrij omheen kan circuleren.
Ideale temperatuur
Voor goed gekoelde producten is de beste temperatuur in het koeldeel 4 °C. Eten en drinken blijven bij deze temperatuur langer goed en ziekmakende bacteriën groeien nauwelijks. Voor de vriezer is -18 °C de beste temperatuur. Dan blijven de voedingsstoffen in de ingevroren producten langer goed.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
De beste temperatuur voor het koelgedeelte is 4 graden Celsius. Wanneer de koelkast geen luchtcirculatie heeft, leg je etenswaren die snel bederven onder in de koelkast.
Koelkasten moeten worden ingesteld om een temperatuur van 40 °F (4,4 °C) of lager te handhaven. Voor de veiligheid is het belangrijk om de temperatuur van de koelkast te controleren.
Het optimale temperatuurbereik voor een koelkast is tussen de 2 en 8 graden Celsius. Door binnen dit temperatuurbereik je temperatuur te verhogen, zorg je niet alleen voor een veilige en constante temperatuur voor je voedsel, maar werkt je koelkast ook efficiënter, waardoor het minder energie verbruikt.
Dit zorgt ervoor dat bacteriën in het voedsel niet groeien en zich vermenigvuldigen, waardoor het voedsel langer veilig is om te eten. De meeste fabrikanten van vriezers raden echter aan om het apparaat tussen de 0 en 5 graden Fahrenheit te houden voor optimale prestaties.
Bevroren druppels aan de achterwand van de koelkast zijn normaal. Een dikkere laag ijs vormt door een defect koelsysteem of als de deur niet goed sluit.
Voor het koelgedeelte adviseren wij een temperatuur tussen de 3°C en 5°C aan te houden om de groei van bacteriën te vertragen en bederfelijke producten effectief te bewaren.
Veelvoorkomende oorzaken van een te koude koelkast
Problemen met de luchtstroom . Storingen in het ontdooisysteem. Lekkende afdichtingen. Verstopte ventilatieopeningen.
IJs in de koelkast, hoe ontstaat het? Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan.
Een apparaatthermometer vertelt u of het voedsel een veilige temperatuur heeft . Bewaar apparaatthermometers altijd in de koelkast en vriezer. Wanneer de stroom uitvalt, geeft een apparaatthermometer altijd de temperatuur in de koelkast en vriezer aan, ongeacht hoe lang de stroom is uitgevallen.
De temperatuurinstellingen van de koelkast zijn over het algemeen genummerd van 1 tot 5, waarbij 5 het koudst is . Een volledig gevulde koelkast moet mogelijk op een hogere stand worden gezet (ongeveer 3 of 4), terwijl een koelkast met meer ruimte het beste geschikt is voor temperatuurinstelling 2 of 3.
De beste instelling voor de koelkast is 3°C (37,4°F) en voor de vriezer is de temperatuur -18°C (-0,4°F) tot -20°C (-4°F). Dit kan echter variëren, afhankelijk van het soort voedsel en de producten die in de koelkast worden bewaard.
Bij 1 ster wordt de vriezer niet kouder dan -6 graden, bij 2 sterren is het -12 graden gemiddeld, bij 3 sterren -18 graden en bij 4 sterren kan de temperatuur tot -24 graden Celsius.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius. Een koelkast buiten in de winter zal zeker te koud worden. Als de omgevingstemperatuur te laag of juist te hoog is, kan de temperatuur in het apparaat te ver oplopen en zorgen voor een hoog energieverbruik.
Als de temperatuur te laag is ingesteld, kan dit leiden tot bevriezing van voedsel. Probeer de temperatuur iets hoger in te stellen en controleer of het probleem zich blijft voordoen. Als het probleem aanhoudt, kan er een probleem zijn met de thermostaat zelf en is het raadzaam de koelkast thermostaat te vervangen.
Instellen van de draaiknop
Als vuistregel kun je aanhouden dat je de thermostaat instelt op ongeveer 60% van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de knop dus tot 4, een thermostaat met 5 standen zet je op 3. Dit stel je afhankelijk van de buitentemperatuur bij.
Als uw koelkast een draaiknopthermostaat heeft, zet u deze op de "koudere" stand of op een hoger nummer om de temperatuur te verlagen . Voor een schuifthermostaat duwt u de schuifregelaar naar rechts om uw koelkast koeler te maken. Als uw koelkast een digitaal display of toetsenbord heeft, drukt u op de "Temperatuur"-knop.
Koudste en warmste plek
Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft de koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van de koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.
Wanneer een koelkast voor het eerst wordt geïnstalleerd, moet u 24 uur wachten tot deze is gestabiliseerd op normale bedrijfstemperaturen. Binnen ongeveer een uur zou er enige koeling merkbaar moeten zijn in het vriesvak. De aanbevolen begintemperatuurinstellingen zijn 37 graden F. in het vershoudvak en 0 graden F.