Je kan ervan uitgaan dat 1 goede primerlaag meestal voldoende is. Alhoewel, hoe beter je de primerlaag aanbrengt, hoe minder deklagen in kleur je zal moeten aanbrengen om af te werken. Bij fixatieprimer kan het best zijn dat je toch nog 2 afwerklagen nodig hebt, aangezien deze primers kleurloos zijn.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Om doorbloeden van deze kleurstoffen in de eindlagen te vermijden geef je ze best eerst twee lagen watergedragen primer, of een laag solventgedragen primer. Belangrijk! Om de isolerende werking van de primer te garanderen moet hij volledig uitgedroogd zijn. Laat dus steeds voldoende tijd tussen de twee lagen.
Spuit in korte vloeiende bewegingen van links naar rechts over het metaal en houd de spuitbus ongeveer 25cm van het oppervlak. Twee lagen primer moeten voldoende zijn.
Het advies is twee lagen. Na de eerste laag schuren we de ondergrond altijd weer licht op en maken deze ook weer schoon. Zo ontstaat het beste eindresultaat.
Voor het behandelen van kunststof in normale huis-tuin-en-keuken situaties heb je aan een 1-component hechtprimer voldoende. De Copperant Pura Multiprimer is hiervoor heel geschikt. Dit product is namelijk watergedragen, biobased (plantbased), droogt snel en hecht heel goed op diverse kunststoffen.
Deze primer beschermt het staal tegen roest en weersinvloeden. Lak is puur cosmetisch, en afhankelijk van de kleur moet u 3-5 lagen aanbrengen.
De Primer /Filler laat je minimaal een uur drogen bij 20 graden,bij hoge laagdikte is het beter om de primer/filler 2 uur te laten drogen bij 20 graden. Dit is een belangrijk aspect voor een goed eindresultaat. Hoe breng ik de metallic kleur aan?
Hoeveel lagen grondverf je exact nodig zal hebben, zal afhangen van zowel de ondergrond als de lak die je wilt gaan gebruiken. Soms is grondverf aanbrengen in één laag voldoende, andere keren zul je minimaal twee lagen aan moeten brengen. Grondverf 1 of 2 keer aanbrengen kan ook afhangen van het product zelf.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag.
Breng een primer aan na je dagcreme of olie en voor de foundation. Een primer vult lijntjes en zorgt ervoor dat je make-up beter hecht aan je huid. Hierdoor blijft je make-up de hele dag goed zitten wat ideaal is als je een feestje hebt!
Hoe gebruik je primer? Primer breng je aan nadat je een dagcreme hebt aangebracht, maar voordat je overige make-upproducten gaat aanbrengen. Gebruik je geen foundation, concealer, blush of poeder.... dan is een primer eigenlijk niet echt noodzakelijk.
Gebruik slechts een kleine hoeveelheid primer voordat u verder gaat met uw make-up. Breng de primer enkel aan op de plekken waar u het nodig hebt. Dit zal je helpen om de hoeveel product te verminderen en uw geld te besparen.
Breng de primer aan in dunne, gelijkmatige lagen. Het duurt meestal twee of drie lagen om het oppervlak volledig te bedekken.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
Schilder je een muur, plafond of kast eerst met een primer, dan voorkom je dat de verf van je eindlaag te veel wordt geabsorbeerd door de ondergrond. De samenstelling van een primer zorgt er nl. voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan.
De primer breng je pas aan nadat je je dagcrème hebt aangebracht. Een dun laagje primer is al voldoende. Dit doe je afhankelijk van het soort primer met een kabuki kwast of gewoon met je vingers. De primer verspreid je over je gehele gezicht, inclusief rondom je ogen.
Voor buitentoepassingen brengen wij daarom minstens twee lagen aflak aan. In binnensituaties kan meestal volstaan worden met één laag. Na de primer lakken we staal af met Sikkens Rubbol SB Plus (hoogglans) of Sikkens Rubbol Satura Plus (zijdeglans).
Dat kan, bijvoorbeeld, met een epoxy-spuitbus. Spuitverf is gemakkelijker voor dit werkje omdat het anders moeilijk is om alle onderdelen van de wc pot goed te bereiken. Bovendien kan je hiermee ook de wc-bril spuiten.
Binnenshuis kun je kiezen tussen een watergedragen kunststof-primer (Acrylverf) of een terpentine-verdunbare kunststof-primer (alkydharsverf). Pas de kwaliteit kwasten en rollers wel op je verfkeuze aan.
Normaal gesproken zijn drie verftypen geschikt voor PVC: Spuitverven op oplosmiddelbasis. Acrylaatverf. Tweecomponenten polyurethaan lakken.