In een dag zitten 24 uren, dus 1.440 minuten. (24 uur x 60 minuten). Een dag = 24 uur. Een dag = 4 dagdelen; nacht, ochtend, middag, avond.
Er is nog geen norm vastgesteld hoeveel je maximaal mag zitten per dag. Onderzoek heeft wel uitgewezen dat mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten een grotere kans hebben op vroegtijdig overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten.
Volgens hen doe je er goed aan om een kwart van de dag te staan. En dan het liefst deze periode te vervangen voor zitten. Maken we een kleine rekensom dan komt dit neer op, 24 : 4 = 6 uur per dag staan. En daar valt wat voor te zeggen, Europeanen zitten namelijk gemiddeld 3,2 tot 6,8 uren per dag.
Mannen en vrouwen zitten ongeveer even veel
In 2021 zaten Nederlandse mannen van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld 9 uur en 18 minuten. Voor vrouwen was dit 8 uur en 54 minuten. Tussen 2015 en 2021 is het gemiddeld aantal dagelijkse zituren voor mannen stabiel.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
Drenten horen nog altijd bij de langste mensen ter wereld. Alleen in Friesland zijn ze net iets langer. Drentse mannen zijn gemiddeld 184,6 centimeter lang, vrouwen 170,8 centimeter.
Om voldoende te bewegen voor je gezondheid, hoef je niet helemaal buiten adem te raken. Een activiteit telt mee als bewegen als je wel iets sneller gaat ademhalen en voelt dat je hart iets sneller gaat kloppen. Bijvoorbeeld als je stevig aan het wandelen of fietsen bent.
0-5.000 stappen per dag: veel te weinig beweging. 5.001-7.500 stappen per dag: licht actieve leefstijl, maar nog niet genoeg. 7501-10.000 stappen per dag: matig actief, maar kan beter. 10.000-12.500 stappen per dag: actieve gezonde leefstijl.
Een gezonde sta-werkplek
Je hart pompt bij staand werken 10 x zoveel bloed rond in je lichaam. Een effectieve bloedcirculatie houdt je scherper. Je lichaam is niet ontworpen om veel te zitten, hierdoor kun je klachten krijgen. Wissel je je houding af met staan, dan reduceer je de kans op rug- schouder- en nekklachten.
Voeding is ongezond als het te veel is: te veel verzadigd vet, te veel zout of gewoon te veel eten. Te veel eten leidt tot overgewicht, wat diabetes en een te hoog LDL-cholesterol tot gevolg kan hebben. Te veel verzadigd vet en en te veel zout verhogen het risico op slagaderziekte, met of zonder overgewicht.
Het veel en langdurige stilzitten of liggen kan onder meer leiden tot vetopslag rondom het hart, slechte botkwaliteit bij vrouwen en hoge bloeddruk. Veel ouderen zijn zich volgens de hoogleraar niet bewust van de gevaren van het zogeheten 'sedentair gedrag'.
Liggen en zitten is net zo goed. In beide gevallen krijgt het lichaam rust. Het is heel belangrijk om spieren te ontspannen. Alle processen in het lichaam komen ook tot rust.
In de Arbowet staan geen expliciete voorschriften voor staand werk. Maar elke werkgever moet de werkplek wel zo inrichten dat deze voldoet aan de ergonomische beginselen, waarbij er een afweging gemaakt dient te zijn tussen welke activiteiten staand dan wel zittend uitgevoerd worden.
Afhankelijk van je gewicht verbrand je ieder uur ongeveer 50 extra calorieën. Door slechts drie of vier uur staand te werken verbrand je al zo'n 150 tot 200 calorieën extra tijdens werktijd.
Werknemers die hun werkzaamheden voornamelijk staand verrichten en daarbij weinig lopen, kunnen op den duur gezondheidsklachten krijgen, zoals problemen met de doorbloeding, rugklachten of klachten aan de heupen, knieën en/of voeten.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
Als je een paar kilo wilt afvallen dan is 10.000 stappen per dag om te beginnen een mooi streven. Een volwassen persoon verbrandt gemiddeld 100 calorieën per 2000 stappen. Dat leert ons dat 10.000 stappen gelijkstaat aan 500 calorieën.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Conclusie. Je verbruikt meer energie (calorieën) wanneer je loopt dan wanneer je wandelt. Wandelen heeft wel het voordeel dat je het, ook als je niet gewend bent om te sporten, al snel een uur kan doen.
De kleinste mannen komen uit Oost-Timor, Laos, de Salomonseilanden en Papoea-Nieuw-Guinea, met lengtes tussen gemiddeld 160 en 163 centimeter. De kleinste vrouwen komen uit Guatemala, Bangladesh, Nepal en Oost-Timor (151 tot 153 centimeter).
Mannen zijn gemiddeld 184 cm lang, vrouwen 170,6 cm. De langste 2,5 procent van de bevolking is langer dan 198 cm (mannen) of 184 cm (vrouwen). Hoe groot u zich voelt hangt ook af van andere factoren: hoe groot zijn uw ouders en vrienden?
Iemand van 65 kilo die elke dag 6 uur staat in plaats van te zitten, verbrandt daarmee zo'n 54 kilocalorieën extra per dag – vergelijkbaar met het aantal calorieën in een cappuccino zonder suiker. Met staan in plaats van zitten kun je in totaal zo'n 2,5 kilo per jaar verliezen, schrijven de onderzoekers.