In een gemiddeld zonnepaneel wordt 15 tot 20 gram zilver verwerkt. Om 1 gigawatt aan zonne-energie te kunnen leveren moet er eenmalig 8,3 miljoen troy ounce zilver gebruikt worden.
Een zonnepaneel is opgebouwd uit zonnecellen waarbinnen zonlicht wordt omgezet tot een elektrische stroom. De werkzame stof in een kristallijn-zonnepaneel is silicium, wat wordt gewonnen uit zand. Dunne plaatjes (0.18 mm) puur silicium -dit noemen we wafers- vormen de kern van de elektrische stroom in de zonnecel.
Wie recyclet zonnepanelen? In de meeste gemeentes kunnen oude zonnepanelen door uzelf of door de leverancier van de zonnepanelen ingeleverd worden in de milieustraat. Daarnaast zijn een groot aantal zonnepanelenproducenten lid van PV Cycle.
De panelen worden uit elkaar gehaald en de onderdelen worden gesorteerd. De losse onderdelen worden hergebruikt in verschillende industrieën. Zo begint glas aan een nieuw leven in de verpakkingsindustrie. Het metalen frame wordt hergebruikt in een aluminiumraffinaderij en het plastic als brandstof in cementfabrieken.
Geen recordcijfers voor zonnepanelen in 2021
In de zakelijke verkoop steeg het aantal zonnepaneleninstallaties wel. Met maar liefst 57%. In totaal kwam er in 2021 meer dan 135 mW aan zonne-energie bij. Al in het begin van 2022 begonnen de cijfers bij particulieren zich te herstellen.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Vanaf 2022 is er voor het eerst sinds jaren weer een rechtstreekse premie voor zij die zonnepanelen wensen te plaatsen. Dit is een eenmalige premie tot maximaal 1500 EUR. Ook voor batterijen kan u rekenen op een eenmalige premie tot 3200 EUR.
Vooralsnog plaatsen we jaarlijks veel meer zonnepanelen dan we afdanken, dus is het resulterende bedrag per nieuw verkocht paneel beperkt: zo'n 13 eurocent per paneel, aldus Nieuwsuur. Er is nog nauwelijks recycling nodig.
Hoe lang gaat een zonnepaneel mee? In Nederland kunnen zonnepanelen tot wel 40 jaar meegaan. Fabrikanten geven daarentegen gemiddeld maar 25 jaar garantie op het vermogen van deze zonnepanelen. Door zonnepanelen van hoge kwaliteit te kiezen, hoeft dit verschil geen probleem te zijn.
Het verhuizen van een gemiddelde installatie van 12 zonnepanelen gaat je dus €600 kosten. Voor dit geld worden de zonnepanelen, je omvormer en alle andere randapparatuur in je oude woning verwijderd en in je nieuwe woning opnieuw geïnstalleerd.
De kosten van zonnepanelen bestaan uit de panelen zelf, de aansluiting op het stroomnet inclusief de omvormer, de installatie van de panelen (arbeidskosten) en eventueel de vergunning en de subsidie.
Bij het opwekken van zonnestroom komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Met een set van 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1.400 kilo CO2 per jaar. Er komt wel wat CO2 vrij bij de productie van zonnepanelen, want daar is energie voor nodig en die komt meestal nog uit fossiele brandstoffen.
De voordelen van een vervanging van je omvormer
Je haalt meer energie uit je zonnepanelen; je geniet opnieuw waarborg; de technicus hoeft maar één keer langs te komen.
Het grootste gedeelte van deze metalen, ongeveer 87 procent, bestaat uit staal, ijzer en andere relatief veel voorkomende materialen zoals silicium, koper, lood en zink. Er zijn echter zes zeldzame metalen waarvan de voorraad kritisch is.
De prijs van de meest gebruikte grondstof voor de panelen, polykristallijn silicium, is de afgelopen maanden flink gestegen. Een kilo van dat polykristallijn silicium kost nu zo'n 40 euro. Dat is 25 procent meer dan een jaar geleden, en de hoogste prijs sinds 2011.
'Ondanks de zwakke vraag van de eindgebruikers bleven de prijzen voor silicium in de maand april hoog, op een niveau van 18,4 tot 19,1 Amerikaanse dollar per kilogram', duidt chief analyst Corrine Lin.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
De kosten voor een omvormer voor zonnepanelen bedragen gemiddeld 750 à 1.200 euro, excl. btw en incl. plaatsing.
Zonnepanelen kunnen helaas kapot gaan. Zo kunnen panelen vanuit de fabriek soms al niet optimaal functioneren, kan er transportschade ontstaan of kan het paneel kapot gaan door schade van buitenaf zoals storm, stenen of vogels. Er kunnen zogenaamde microcracks ontstaan.
Zonnepanelen gaan zo'n 25 jaar mee. Naarmate ze ouder worden, neemt de opbrengst iets af (ongeveer 12,5 procent in die 25 jaar ). Dat is heel normaal, want de zonnecellen slijten naarmate ze ouder worden. Bovendien gaat de afname geleidelijk.
Hebben zonnepanelen onderhoud nodig? Het simpel antwoord is: ja. Zonnepanelen hebben vrij weinig onderhoud nodig. Om de 10 tot 15 jaar moet je de omvormer vervangen en daarnaast moet je de panelen schoon houden zodat de zon niet geblokkeerd wordt.
Teveel geproduceerde stroom kun je terugleveren aan het net (oftewel je energieleverancier). Dit heet salderen. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2025 is het dus slim om je stroomverbruik af te stemmen op je stroomproductie. Een ander alternatief is het plaatsen van een accu.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.