De mix wormen zijn in verschillende verpakkingseenheden te verkrijgen. Van 30-40 stuks tot aan 1 kilo.
Het gemiddelde gewicht van een regenworm is 1 gram. In een gezonde bodem zitten 150 tot 350 gram regenwormen per m². Hoe zit een regenworm in elkaar? Zoals jullie op de tekening hebben gezien heeft een regenworm een kop en een kont.
Regenwormen behoren tot de reuzen van het bodemleven, de zogenoemde macrofauna. Het meeste bodemleven is niet met het blote oog te zien. In Nederland zijn ongeveer 25 regenwormsoorten bekend. In Nederland komen gemiddeld 206 regenwormen per m2 bodemoppervlak voor.
Hoelang kun je wormen bewaren? Als je een zak wormen koopt dan kun je ze ongeveer een maand tot 2 maanden bewaren, zorg ervoor dat ze niet in de zon liggen. Zorg dat de lange kant van de zak plat op de grond ligt , want de wormen leven in de toplaag van de grond op deze manier levert het meer grondoppervlakte op.
Ja, je kunt je wormen invriezen om ze te bewaren totje gaat vissen, maar ze zullen tijdens het proces sterven en moeten dezelfde dag worden gebruikt als ze worden ontdooid. Als je levende wormen als aas wilt gebruiken, nee, je kunt ze niet invriezen.
IN viswinkels bewaren ze wormen wel 2 maanden in de koelkast. De compostwormen gaan dan in een soort van winterslaap. Zorg dat je de zak uit de zon houdt, liefst op een koele plek. En zorg dat je de zak weer goed dichtmaakt als je klaar bent met vochtig maken en/of voeren.
Hoeveel wormenpoep heb je nodig? Reken op 1 à 10 liter per m2 voor een groententuin,en 1 à 5 liter per m2 voor een siertuin. Afhankelijk van de kwaliteit van de bodem. Wormenpoep is de ideale bodemverbeteraar en bemester, zie ook het artikel in de FAQ.
Hoeveel wormen heb ik nodig? Het aantal wormen dat je nodig hebt ligt uiteraard aan de grootte van je wormenbak en vooral aan hoeveel je ze denkt te gaan voeren. Ze eten ongeveer hun halve lichaamsgewicht per dag, dus 500 gram wormen heeft 2 dagen nodig voor 500 gram voedsel.
De kelder is een veelgebruikte plek om de wormen te bewaren. Wat mij betreft een prima plek. Door de constante temperatuur die rond de 15-17 graden ligt worden de wormen niet blootgesteld aan temperatuurschommelingen. Dit is een ideale temperatuur om wormen in te kweken.
Wormen online kopen
Bestel de compostwormen eenvoudig online of per telefoon bij Wormenkwekerij Wasse in Drenthe of een andere wormenkweker, je krijgt ze per post thuisbezorgd.
De rode compostworm en de tijgerworm (Eisenia fetida) zijn het meest geschikt. Je vindt ze in compost- of mesthopen. Je kunt ze ook kopen via internet. De makkelijkste manier is natuurlijk om wat wormen op te halen bij een collega-composteerder.
De wormen kunnen op vele verschillende manieren springen. Je moet ze allemaal leren om over deze obstakels te komen! Springen: Als je één keer op Sprong1 drukt, springt de worm vooruit. Terug springen: Als je twee keer snel achter elkaar op Sprong1 drukt, springt de worm naar achteren.
Maar er is ook een dier dat zo'n sadistisch experiment wél overleeft, wil het verhaal: de regenworm. Sterker nog: als je die doormidden knipt, hakt of trekt, zullen beide helften uitgroeien tot 2 levensvatbare ongewervelden.
De uiteindelijk conclusie is dan ook dat ongewervelden, vanwege hun zeer eenvoudige zenuwstelsel, hoogstwaarschijnlijk geen pijn kunnen ervaren. Er kan dus ook geen schade optreden aan hun welzijn.
In een goed werkende wormenbak kun je een flink deel van het groenafval van een 1-2 persoonshuishouden kwijt. De bak bevat al snel 1 kilo wormen. Samen verwerken die in een week zo'n 3,5 kilo keukenafval.
Waarom kruipen wormen uit wormenbak? Wormen kruipen uit de wormenbak omdat ze nog niet gewent zijn aan hun nieuwe huis of omdat de leefomgeving niet gezond is voor de worm. Het eerste lost zich vanzelf op. Soms moeten compostwormen, net als puppy's, even wennen aan hun nieuwe huis.
Tijdens de paring vormt zich rond beide een slijmband. Daarna schuift iedere worm zijn slijmband over het lichaam en worden de eieren bevrucht. De band sluit zich en vormt een cocon waaruit na enkele weken jonge wormpjes kruipen. De wormpjes zijn na een paar weken al volwassen en dat herken je aan het zadel.
Om dit optimaal te laten verlopen is er een actief bodemleven nodig. De beste levende humus om uw bodem te bemesten is wormenmest. Het speciale aan wormenmest is niet zijn eigenschappen van de mest, maar zijn biologie.
Wormenmest kan op verschillende gebieden worden toegepast: Als bodemverbeteraar: jaarlijks toepassen in de groententuin of siertuin om humus op te bouwen en de bodem te voorzien van micro-organismen. In een dunne laag uitstrooien op de oppervlakte à rato van 1 liter per 2 tot 5 m². Niet in de grond inwerken.
De mest die ze produceren is weer een goede voedingsstof voor je tuin. Dit principe kun je uitvergroten door het plaatsen van een wormenbak. Hierin gooi je gft-afval en speciale compostwormen zetten het om in rijke wormencompost. Laat je de wormen alles opeten in de bak, dan krijg je wormenmest.
Wanneer je regenwormen in de koelkast bewaard kunnen ze zo'n 7 dagen zonder eten. In de koelkast is het koud waardoor ze in een sluimerslaap komen. Buiten de koelkast kunnen ze tot 5 dagen zonder eten.
Ongekookt tuin en keuken afval, aardappelschillen, fruit-en groenteresten, Bananenschillen, mest van kleine planteneters zoals een cavia of konijn, resten uit groente- en siertuin, snoeiafval (groen), stalmest. Rood, geef de wormen nooit één van de onderstaande dingen.
Meerdere eitjes, één wormpje
Na enkele weken tot maanden komen hieruit de nieuwe wormpjes, die nog enkele weken nodig hebben om volgroeid te raken. Hoewel de cocon meerdere levensvatbare eieren bevat, kruipt uit de meeste cocons slechts één jonge worm.