Afgelopen jaar werden er dagelijks gemiddeld 108 woninginbraken geregistreerd. Bekijk hieronder hoeveel woninginbraken er per provincie werden gepleegd en of er -ten opzichte van 2018- sprake is van een daling of stijging. Hierin vallen vooral de provincies Flevoland, Limburg en Gelderland op.
Het aantal woninginbraken is in de afgelopen tien jaar met 75 procent gedaald tot 23,5 duizend inbraken. Bij ongeveer 1 op de 10 inbraken vond de politie een verdachte. In 2012 registreerde de politie nog 8 440 personen als verdachte van woninginbraak, in 2021 is dit aantal gedaald tot 2 110.
Inbrekers gaan voor snel en makkelijk
Anders dan je misschien zou verwachten, wordt er vaker ingebroken in rijtjeshuizen dan in vrijstaande woningen. Het hang- en sluitwerk in deze woningen is vaker verouderd, zodat de inbreker makkelijker en sneller naar binnen en buiten kan.
Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de inbrekers binnen één jaar terugkomt. De inbrekers kennen de weg, weten wat er te halen valt en hopen dat de gestolen producten vervangen zijn door gloednieuwe exemplaren.
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
Kast in woonkamer
Zij verklapten dat de eerste en voornaamste plek die ze doorzoeken de woonkamer en keuken zijn, meer bepaald kastlades. Het is dus geen goed idee om juwelen of sleutels in de kast te verstoppen, want de kans is groot dat de inbrekers ze meenemen.
Een inbraak duurt gemiddeld slechts 5 minuten. Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten.
Waar u op kunt letten zijn takjes die tegen de voordeur of achterdeur worden gezet, stukjes papier tussen de deur of op folders die al meerdere dagen uit de brievenbus steken. Dit zijn mogelijke aanwijzingen die een inbreker achterlaat bij u om te bepalen of er iemand wel of niet thuis is.
Veel inbrekers slaan toe tussen 10.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags. Over het algemeen geven inbrekers de voorkeur aan overdag een woning leeg te roven. Hierbij zijn ze vooral op zoek naar huizen waarvan ze vrij zeker zijn dat er tegen die tijd niemand thuis zal zijn.
“80% van de inbrekers zijn gelegenheidsinbrekers. Dat betekent dat ze geen vooropgezet plan hebben en gebruik maken van de spullen die mensen in hun tuin of schuur hebben staan. Bij de meeste huizen staan genoeg handige hulpmiddelen om in te breken, zoals een krukje, bezem, kliko en gereedschap.
' Mits het geweld proportioneel is, mag je dus geweld gebruiken om jezelf te verdedigen. Proportioneel betekent dat er niet meer of ernstiger geweld gebruikt mag worden dan noodzakelijk is om de inbreker tegen te houden. Noodzakelijk houdt in dat je geen andere keus hebt dan geweld te gebruiken.
Gemiddeld genomen neemt het aantal woninginbraken in Nederland af. In de periode juli tot en met september 2021 zijn er landelijk 6.347 woninginbraken geregistreerd, in dezelfde periode in 2020 was dit 7.691.
Bij een woningoverval gebruikt de overvaller geweld tegen het slachtoffer om de buit te bemachtigen. Vaak bestaat de buit uit geld, sieraden of elektronische apparatuur zoals een laptop of tablet. Ieder jaar worden zo'n 400 mensen overvallen in hun woning. Voorbeeld: er wordt aangebeld.
“Een inbreker zal bij zijn rondje door de wijk ook bij de huizen naar binnen kijken. Ziet hij iets wat hij goed kan verkopen, dan is zijn interesse gewekt. Zaken als laptops, mobiele telefoons en spelcomputers zijn populair. Is de inbreker eenmaal binnen, dan gaat hij ook op zoek naar geld en sieraden.”
Plaats anti-inbraakstrips op je voordeur, achterdeur en ramen. Voorzie je voordeur van een kierstandhouder of een deurspion. Plaats een barrièrestang in je klapramen als je deze open wilt kunnen laten staan. Plaats antiklimstrips op schuttingen, muren, regenpijpen en daken.
"Het zijn jongens die verslaafd zijn, zich vervelen of kicken op geld omdat hun vrienden dat ook hebben. Ze pakken een auto, rijden door de wijk en kijken waar ze een kraakje kunnen zetten." Kleine details kunnen bepalen of deze personen een poging willen wagen.
Kies niet voor al te voor de hand liggende verstopplekken en houd bij op welke plekken je iets verstopt hebt. Alledaagse voorwerpen als fotolijstjes en oude medicijnflesjes kunnen uitstekende verstopplekken zijn, evenals oud speelgoed en spellen.
Voor inbrekers zijn juwelendoosjes, geldkistjes en kluisjes stuk voor stuk onweerstaanbare voorwerpen, die erom vragen meegenomen te worden! Gebruik bijouterie-dozen daarom liever alleen als siervoorwerp, veranker geldkistjes in een kast of – nog beter – huur een kluis bij een bank.
In Nederland geldt er geen limiet voor de hoeveelheid geld die u in huis mag hebben. Contante bedragen boven de €560 euro moet u wel opgeven bij uw belastingaangifte. Dit is €1120 als u een fiscale partner heeft. Ook de waarde van cadeaubonnen die u in huis heeft telt mee.
Het is verboden om inbrekers in het toilet op te sluiten, want dat is beperking van bewegingsvrijheid. Zo luidt een (vreemde) Nederlandse wet. Je mag 'm dus overal opsluiten, maar niet op je W.C. Da's vreemd.
Slaat u door in uw zelfverdediging als direct antwoord op een aanval, dan spreken we over noodweerexces. Is hiervan sprake, dan zult u ook ontslagen worden van rechtsvervolging. Dan is wat u deed misschien wel wederrechtelijk, maar de rechtbank rechtvaardigt uw actie.