Plaats dan de weckpotten in de weckketel of soeppan waarin je onderin een rooster of theedoek hebt gelegd. JEn vul dit nu aan met water tot de potten voor ¾ onder water staan. Het water in de weckketel moet ongeveer dezelfde temperatuur hebben als de voedingsmiddelen die je erin zet.
vult tot 2 centimeter van de rand, kan je bij het afvullen met zuiver kraantjeswater hoger vullen.Vul je pot gerust tot 1 à 0.5 cm onder de rand. Bij het wecken ontsnapt de hete lucht, maar eventueel overtollig water wordt ook naar buiten geperst.
Laat zo weinig mogelijk ruimte over voor lucht door de potten te vullen tot ongeveer 2 cm onder de rand. Kleine vlekken op de rand moeten worden weggeveegd. Sluit de potten na het vullen onmiddellijk goed af.
Het voordeel van wecken is dat producten lang houdbaar zijn, mits het op de juiste wijze is gedaan. Nadeel is dat gevoelige voedingsstoffen verloren gaan, omdat er betrekkelijk lang verhit moet worden.
Controleer na 24 uur de sluiting van de potten. Druk met je vingers op de deksel. Als de deksel niet meebeweegt, is het wecken gelukt. De pot is luchtdicht afgesloten.
Jampotten of potten met schroefdeksel
Glazen potten met schroefdeksel of jampotten kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney's inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker.
· Maak thuis geen groenten of vlees in (wecken) of zorg ervoor dat deze, nadat ze uit de weckpot komen, minstens nog 10 minuten gekookt worden. De kans is klein dat een potje honing is besmet met Clostridium botulinum.
Tijdens de groei vormt de bacterie botuline, een gifstof die een dodelijke voedselvergiftiging kan veroorzaken. Deze gifstof wordt onschadelijk als het geweckte voedsel een kwartier wordt gekookt. Dit is echter zeer nadelig voor de kwaliteit en voedingswaarde.
Om te wecken zonder weckketel heb je een grote pan nodig om de weckpotten in onder te dompelen in heet water. Giet het fruit, groenten, compotes of wat je wilt in de weckpot. Plaats de rubberen weckring tussen de pot en de deksel en sluit de deksel goed.
Fermenteren doe je met zout en vocht
Het proces werkt grotendeels hetzelfde als bij wecken maar je hoeft de inhoud van de potten of zakken die je voor het fermenteren gebruikt niet voor een bepaalde tijd te verhitten.
Vul de warme potten met warme jam of andere conserven tot aan het begin van de hals van de pot. Hiervoor kun je een pollepel/opscheplepel of een hittebestendige maatbeker gebruiken. Plaats een jamtrechter op de pot en schep of schenk de hete jam of confituur via de trechter in de pot.
Op deze manier dood je alle bacteriën die eventueel nog in de bokaal of op het dekseltje zitten en dat komt de houdbaarheid van je confituur absoluut ten goede. Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook.
Waarom? Wanneer je de bokaal ondersteboven zet, loopt de confituur naar het deksel, en komt er bij de bodem van de pot, die nu bovenaan zit, ruimte vrij.
Hoelang zijn geweckte etenswaren houdbaar? Zodra jouw groenten en/of fruit geweckt zijn, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe lang dit houdbaar is. In principe zijn fruit en groenten op deze manier tot één jaar houdbaar, mits je het op een donkere plek bewaart en het wecken goed is gelukt.
Met inmaken wordt het conserveren van voedsel in glazen potten of flessen bedoeld. Onder deze verzamelterm vallen het wecken en het inleggen. Wecken is een techniek voor conserveren van voedsel met behulp van een weckpot. Dit is de voorganger van het vacumeren.
U kunt heel gemakkelijk zelf soep wecken. Het enige wat u anders moet doen, dan u gewend bent, is de soep 10 tot 15 minuten korter koken. Daarna gaan we de soep wecken in een inmaakketel gedurende 60 minuten op 100 graden bij een groentesoep.Bij een soep met vlees of kip is de wecktijd: 90 minuten op 100 graden.
U kunt niet alleen groenten wecken!
Iedereen denkt bij wecken vaak alleen aan groenten wecken. Maar u kunt nog zoveel meer inmaken en wecken zoals: Vlees, eieren, wild, brood, cake, wecken in azijn, inleggen van groenten, chutneys, fruit en bijvoorbeeld soep of bouillon.
De techniek van het wecken houdt in dat de bereiding of de groenten in een bokaal gaan, waarna de bokaal wordt gesloten en wordt ondergedompeld in een weckketel met water. Bij het wecken worden fruit, groenten of vlees ingemaakt op een manier waarop de aanwezige micro-organismen door verhitting gedood worden.
Soep wecken is handig als je weinig tijd hebt of gezonder wil eten, maar het heeft ook zijn voordelen voor het milieu. Zo kan je langsgaan bij een lokale groenteboer en je groenten in bulk kopen. Je neemt je eigen groentezakjes mee en je bespaart heel wat afval.
Hoelang zijn geweckte etenswaren houdbaar? Zodra jouw groenten en/of fruit geweckt zijn, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe lang dit houdbaar is. In principe zijn fruit en groenten op deze manier tot één jaar houdbaar, mits je het op een donkere plek bewaart en het wecken goed is gelukt.
Groente bewaren kan het beste door het in te vriezen bij een temperatuur van 18 ºC of lager. Invriezen heeft als voordeel dat de voedingswaarde grotendeels behouden blijft. Om micro-organismen onschadelijk te maken die het eten bederven, moet de groente voor het invriezen worden geblancheerd.
Zet de augurken 36 uur in een oplossing van zout met water (voor elke liter water moet u 75 gram keukenzout toevoegen). Zorg ervoor dat het zout goed opgelost is in het water. Spoel ze daarna goed af onder koud stromend water.
DUS… zelfs wanneer het botulinegif zich zou hebben ontwikkeld in een geweckte pot kan je de inhoud nog nuttigen zonder er dood aan te gaan door het voedsel vijf minuten te laten doorkoken. Op die manier komt de temperatuur boven de 85°C uit en worden de toxines geneutraliseerd.
Door verhitting van groenten in weckpotten bij 100 C gedurende een zekere tijd (0,5-1,0 uur) worden de meeste bacteriën gedood. Een aantal bacteriën kan zich inkapselen en zogenoemde sporen vormen die pas worden gedood bij een temperatuur boven de 120 graden.
Deze optie is vooral handig als je maar 1 of 2 potten wil steriliseren. Zet een grote kookpan met water op, breng aan de kook en kook hierin de potten ongeveer 10 tot 15 minuten. Haal voorzichtig met een sterke keukentang uit het water, leg ondersteboven op een schone theedoek en laat goed drogen.