Hoeveel volwassenen plassen in bed? Naar schatting plast ongeveer 1% van de volwassen mannen en vrouwen in ons land in bed.
Bedplassen komt bij volwassenen vaker voor dan over het algemeen gedacht wordt. Naar schatting hebben ongeveer 140.000 Nederlanders hebben tijdens het slapen te maken met ongewild urineverlies. Er is in dat geval geen sprake van enkele druppels, maar het doen van een volledige plas.
Bedplassen is vrij gemakkelijk te herkennen. Het ondergoed is nat en vaak is er een natte vlek zichtbaar in het matras. Wanneer er slechts een aantal urinevlekjes in het ondergoed te zien zijn valt dit overigens niet onder bedplassen, maar onder incontinentie. Veel kinderen schamen zich als ze in bed hebben geplast.
In normale gevallen is de productie van ADH 's nachts hoger dan overdag om de urineconcentratie te verminderen. Een tekort van het hormoon leidt juist tot een hogere urineproductie en daarmee vaker tot een volle blaas. Als mensen hiervan onvoldoende wakker worden leidt dit probleem tot bedplassen.
Tips om te stoppen met bedplassen
Wees geduldig. Laat uw kind 's avonds niet te veel drinken. Stimuleer het om 's morgens meer te drinken. Zorg ervoor dat uw kind zeker plast voor het naar bed gaat.
Mensen met een overactieve blaas moeten vaak plassen. Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak van vaak plassen 's nachts een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.
Ongewild urineverlies ontstaat vaak door verzwakking van de bekkenbodemspieren, bijvoorbeeld na een zwangerschap of buikoperatie of door overgewicht. Ook de overgang kan zorgen voor een verminderde functie van de sluitspieren van de blaas. Soms is er ook sprake van een verzakking van de blaas, darm of baarmoeder.
Daarnaast kunnen ook emotionele factoren, medicijngebruik (plaspillen) of drinkgedrag (hoge vochtinname of alcohol drinken) een rol spelen. Je kunt ook last hebben van een overactieve blaas. Als je veelvuldig moet plassen, meer dan 3 liter per dag, dan lijd je aan polyurie.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Je matras schoonmaken na het bedplassen van je kleintje bijvoorbeeld, doe je het best met soda en warm water óf met soda en azijn. Doe een eetlepel soda in een half glas warm water of azijn, dompel hier een doekje in en dep hiermee over de vlek. Is het opgedroogd? Weg urinevlek!
Incontinentie is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. Urine-incontinentie komt het meeste voor: je kunt je plas niet ophouden of verliest (bijvoorbeeld bij inspanning) ongewild urine. Bij sommige mensen gaat het om paar druppeltjes, bij anderen om een hele plas.
Oorzaken vaak 's nachts plassen
In principe kan het allemaal heel onschuldig zijn: je hebt 's avonds te veel gedronken, je houdt meer vocht vast dan normaal of je hebt vlak voor het slapen gaan nog wat gedronken. Daarnaast speelt de leeftijd ook een rol.
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat uw blaas extra prikkelbaar is.
Vaak opeens heel nodig moeten plassen of de plas niet goed kunnen ophouden. Heef u vooral last van vaak opeens heel nodig moeten plassen of uw plas niet goed kunnen ophouden? Dan kunt u soms medicijnen krijgen die ervoor zorgen dat er meer plas in uw blaas kan. Voorbeelden zijn tolterodine of solifenacine.
Onderzoek om de diagnose blaaskanker te stellen
Om te achterhalen of je blaaskanker hebt, doet de arts onderzoek naar de oorzaak van je klachten. Zo kan de arts de diagnose stellen. In het ziekenhuis krijg je een of meer van de volgende onderzoeken: urineonderzoek – onderzoek van de urine onder de microscoop.
Blaaskanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De meeste blaaskankerpatiënten zijn ouder dan 55 jaar maar het kan op elke leeftijd voorkomen.
Als blaaskanker uitzaait naar andere plekken in het lichaam, is dat meestal naar de longen of de botten. Bij ruim 3 van de 10 mensen met uitzaaiingen van blaaskanker zitten de uitzaaiingen in de longen.
Het optreden van urine-incontinentie neemt toe met de leeftijd. Urine-incontinentie komt voor bij meer dan de helft van de zelfstandig thuiswonende Nederlandse vrouwen van 45 jaar en ouder. Ook mannen kunnen last hebben van urine-incontinentie. Dit komt echter twee keer zo weinig voor als bij vrouwen.
Bekkenbodemspieren trainen: het enige wat echt helpt
Daarom is het belangrijk bij het omgaan met incontinentie om te leren hoe u kunt voelen waar uw bekkenbodemspieren precies zitten en ze regelmatig kunt trainen. Dit werkt het allerbeste tegen urineverlies.
Wist je dat je elke nacht gemiddeld een kwart liter vocht verliest in bed? Dit vocht wordt geabsorbeerd door je matras, waardoor er (gele) vlekken kunnen ontstaan. Daarom is het belangrijk om je matras goed te onderhouden en regelmatig te reinigen.
Reinig je matras met baking soda
Strooi een aantal keer per jaar baking soda op je matras om deze te reinigen. Dit ontrekt namelijk vocht en vieze luchtjes uit je matras.
Een tekort aan vocht kan ervoor zorgen dat je hersenen minder goed functioneren. Denk aan vermoeidheid en concentratieproblemen. Door de dag te beginnen met voldoende water ben je energieker en helderder. Drink na het opstaan direct twee grote glazen water en je zult de dag energieker beginnen!