Het voltage op de lamp/verpakking is voor Europese auto's standaard 12 V.
De BA15S lamp komt voornamelijk voor als normale verlichting en achteruitrijverlichting en de P21 of BA15S als remlicht. Om zeker te zijn dat je de juiste lamp koopt, kun je het type op de achterkant van het te vervangen lampje aflezen.
De H1 autolamp heeft maar 1 gloeidraad en wordt buiten de koplamp bijvoorbeeld ook voor mistlampen gebruikt. De H4 autolamp heeft daar in tegen twee gloeidraden en is de meest voorkomende autolamp voor dim en grootlicht. Een H7 autolamp is eigenlijk een doorontwikkelde H4 lamp.
Verschil tussen H4 of een H7 lamp
De H4 lamp heeft namelijk twee gloeidraden waar de H7 lamp er één heeft. De H4 lamp heeft een gloeidraad voor dimlicht en een voor grootlicht. Als je grootlicht gebruikt, dan gaat de gloeidraad voor dimlicht even uit. Het is nog altijd de meest populaire lamp voor een auto.
Xenon autolampen geven tot wel drie keer zoveel ligt als halogeenlampen.
Juridische bepalingen waarbij u bij aanschaf op dient te letten. Met betrekking tot de regelgeving voor lichtsterkte zijn er geen specifieke waarden voor LEDs, maar alleen voor traditionele gloeilampen. Een H1-gloeilamp mag maximal 1150 lumen bereiken, terwijl een H8-peer ongeveer bij 800 lumen ligt.
Q2: Welke H7 lamp geeft het meeste licht? Verschillende onderzoeken en studies hebben ondertussen aangetoond dat de Osram 64210NBL-HCB Night Breaker en de Narva H7 Range Power 50+ gloeilamp één van de betere opties zijn binnen het segment van de H7 lampen.
H4 en H7 hebben andere fittingen en kunnen niet uitgewisseld worden. Een H7 lamp past niet in een koplamp geschikt voor H4, en andersom.
Wat is een H7 autolamp? De H7 lamp is een verbeterde versie van de H4 lamp. Deze geeft tot 30% meer licht en heeft maar 1 gloeidraad. Door de extra helderheid is deze lamp uiterst geschikt als dim- en grootlicht.
Volgens de wettelijke bepalingen moeten H7 koplampen minimaal een lichtstroom van 1350 lumen hebben. Veel van de geteste lampen komen echter nauwelijks boven de 1000 lumen uit.
H4 en H7 lampen:
Linksonder staat een H4 lamp afgebeeld. Deze lamp heeft twee gloeidraden achter elkaar; een voor dimlicht en een voor grootlicht. Wanneer het dimlicht ingeschakeld is en er wordt door de bestuurder geseind (of het grootlicht wordt ingeschakeld) dan schakelt het dimlicht even uit.
Het wattage varieert en bedraagt voor koplampen gewoonlijk 55 W. Voor achterlichten en binnen-, dashboard-, kenteken-, en kofferbakverlichting bedraagt die doorgaans 5 W. Fellere lichten, zoals knipper- en remlichten, hebben meestal een vermogen van 21 W.
Een remlicht, ook wel stoplicht, is een rood signaallicht achter op een motorvoertuig of een aanhangwagen, dat gaat branden als de rem in werking treedt. Het doel hiervan is om achteropkomend verkeer te waarschuwen dat hun voorligger remt.
Een auto moet zijn voorzien van drie remlichten, waarvan er één op het midden van de achterzijde van de auto is aangebracht (auto's in gebruik genomen vóór 1-10-2001 moeten minimaal twee remlichten voeren).
Zorg voor een set reservelampjes in het dashboardkastje. In het instructieboekje vind je welk type lampjes in de koplamp zit (H1, H4 of H7).
H4 is een van de meest gebruikte lampenmaten in auto's. H4 is een lamp met een dubbele functie, namelijk dimlicht en grootlicht gecombineerd in een enkele lamp. De kenmerken van een H4 maat autolamp, kunt u herkennen aan de drie contactpunten onderaan.
Xenon verlichting heeft een aantoonbaar langere levensduur dan halogeen verlichting. Daarnaast is Xenon efficienter dan halogeen, doordat ze minder energie verbruiken en meer licht geven.
Een van de APK-eisen is namelijk dat het licht overwegend geel of wit van kleur is. Dus hoe hoger de K-waarde van je xenonverlichting, hoe blauwer het licht. Tevens geldt dat een hogere k-waarde een lagere lichtopbrengst geeft. Dus blauwig licht geeft minder lichtopbrengst dan wit licht.
Verblindend effect voor tegenliggers
Waar het probleem bij Xenon lampen voornamelijk in een verkeerde afstelling ligt, is dit bij LED verlichting iets anders. LED lampen produceren zoveel meer lichtopbrengst dat ze al snel medeweggebruikers verblinden, ook wanneer de lampen verder goed zijn afgesteld.
Is Xenon of LED toegestaan in mijn voertuig? U mag alleen Xenon en LED lampen plaatsen in uw voertuig als de licht unit hiervoor gemaakt is. Alle LED en Xenon verlichting met een H-fitting dus: H7, H4, H1, etc. zijn niet bestemd voor op de openbare weg.
aan stroom door gaat en warmte vrij komt. Bij te sterke lampen zou de bedrading kunnen smelten en verders de fittingen en de lamp oververhit kunnen raken.