Sommige mensen zweren bij tot 1000 mg vitamine C extra per dag om hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken op te krikken. Dit is vrijwel zinloos, tenzij u een extreme sportinspanning op het oog hebt.
De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is voor een volwassene dus vastgesteld op 75 mg en de maximale hoeveelheid is 2.000 mg. Alles boven deze hoeveelheid kan als een overdosis worden beschouwd, maar gevaarlijk is het niet.
Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen. Ook heeft u dan meer kans op een niersteen.
Als je gezond bent en vitamine C neemt ter ondersteuning van je weerstand bij inspanning of intensief sporten, dan heb je 200mg Vitamine C per dag extra nodig. Op het etiket van de meeste vitamine C producten staat een dagdosering van één tablet van 1000 mg.
Vitamine C
Vitamine C is de meest bekende weerstandsvitamine. Deze vitamine stimuleert de vorming van witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem, oftewel de weerstand. Van vitamine c wordt vaak gedacht dat het een verkoudheid kan voorkomen.
Vitamine C is een sterke ontstekingsremmer die actief bijdraagt aan het verminderen van deze ontstekingsprocessen (2). Deze voedingsstof is dus een krachtige beschermer van uw vaatwanden.
Hoewel je een teveel aan vitamine C uitplast, kun je klachten krijgen als je veel vitamine C binnenkrijgt. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine.
Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat deze vitamine in het vocht van voedingsmiddelen zit en direct wordt opgenomen in je bloed. Maar als je lichaam deze vitamine op het moment dat het binnenkomt niet nodig heeft, dan gaat het teveel aan vitamine C direct met je urine je lichaam weer uit.
Ascorbinezuur is de vorm van vitamine C die het best is onderzocht. Deze vorm komt van nature voor in voeding en wordt goed opgenomen door je lichaam. Ascorbatencomplex is een samenstelling van ascorbinezuur met mineralen. De mineralen maken het supplement minder zuur.
Het is een antioxidant en helpt de activiteit van vitamine E in stand te houden. Vitamine C is van belang voor het behoud van sterke botten en helpt het natuurlijk immuunsysteem van de lichaamscellen. Daarbij is vitamine C goed bij futloosheid en heeft het een gunstige invloed op de vermindering van moeheid.
De meeste voedingswetenschappers gaan uit van 1000 - 3000 mg vitamine C per dag in tijden van stress of dreigende virussen.
Het is niet nodig om extra vitamine C of bijvoorbeeld multivitamines te slikken (kijk hier welke groepen wel extra vitamines moeten slikken). Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle vitamines binnen die je nodig hebt.
Van sommige vitamines kun je hoofdpijn krijgen als je er te veel van slikt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vitamines A en D, maar ook voor het mineraal magnesium. Van te veel vitamine C slikken krijg je geen hoofdpijn.
Daarnaast kan vitamine C slecht tegen verhitting en raakt het (deels) verloren door het koken, stomen, grillen en roerbakken van groenten. Ook is vitamine C labiel voor zuurstof. Dus ook het snijden van groente en fruit vermindert het gehalte aan vitamine C.
Vitamine C is een krachtig ingrediënt dat huidverbetering kan bieden op verschillende vlakken. Zo is het een sterke antioxidant, wat betekent dat het de huid beschermt tegen schadelijke invloeden. Denk hierbij aan luchtvervuiling en UV-straling, maar ook irritaties of ontstekingsreacties.
De meeste voedingssupplementen zijn goed met elkaar te combineren. Bijvoorbeeld een multivitamine en een visoliecapsule gaan goed samen. Voor combineren met medicijnen gelden soms uitzonderingen. Zo moet je als je een antistollingsmiddel gebruikt geen hoge dosering vitamine K nemen.
Het draagt bij aan de bescherming van gezonde cellen en weefsels tegen vrije radicalen. Tevens is vitamine C van belang voor het zenuwstelsel en kan het helpen vermoeidheid te verminderen. Vitamine C bevordert de energiestofwisseling en verhoogt het ijzergehalte in het bloed.
Een paprika bevat bijna drie keer zoveel vitamine C dan een sinaasappel. Alle soorten fruit en groente bevatten vitamine C. Spruitjes, zwarte bessen, kiwi's, rode paprika's en ook koolsoorten, zoals boerenkool, bevatten allemaal veel vitamine C. Uiteraard ook sinaasappels.
Van alle citrusvruchten bevat de sinaasappel de grootste concentratie aan vitamine C en staat deze dus hoog op ons lijstje. Behalve vitamine C zitten er dus ook veel mineralen zoals kalium en calcium in je sinaasappel.
Wist je dat een mandarijn ongeveer 30 milligram vitamine C per 100 gram vruchtvlees bevat? Bij een sinaasappel is dit ongeveer 50 milligram.
In een rauwe rode paprika van 120 gram zit zo'n 90 gram vitamine C. Wist je dat rode paprika eigenlijk tot de fruitsoorten behoort?
Waar is zink goed voor? Zink is onderdeel van vele enzymen in het lichaam. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.