Hoeveel verdien je als je ziek bent?

U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe lang 100 salaris bij ziekte?

De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Wie betaalt mij als ik ziek ben?

Als u ziek bent, betaalt uw werkgever uw loon door. Soms krijgt u een Ziektewet-uitkering via uw werkgever. De loondoorbetaling of Ziektewet-uitkering duurt maximaal 2 jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Hoeveel loon na 1 maand ziekte bediende?

Bedienden met een contract van minder dan drie maanden:

1-7 dagen ziek: 100% gewaarborgd loon door werkgever. 8-14 dagen ziek: 86,93% gewaarborgd loon door werkgever. 15-30 dagen ziek: 26,93% gewaarborgd loon door werkgever + 60% door het RIZIV.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Hoe lang mag ik ziek zijn?

Dat zijn maximaal 2 dagen van je ziekte waarover je werkgever geen loon hoeft te betalen. Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Wetenschappelijk bewezen TIPS: Zo word jij sneller beter als je ZIEK bent! - Psycholoog Najla

42 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel loon na 1 maand ziekte?

Het gewaarborgd loon is hetzelfde als het normale loon. Daarna, tijdens de periode van primaire arbeidsongeschiktheid (het eerste jaar), na de periode van gewaarborgd loon, krijgt de werknemer een uitkering van het ziekenfonds. De uitkering bedraagt de uitkering 60% van het begrensde brutoloon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op socialsecurity.be

Wat als je 1 dag ziek bent?

Ben je slechts 1 dag afwezig? Dan moet je geen ziekteattest indienen. Je meldt wel je ziekte aan je leidinggevende die dit registreert in Vlimpers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoe word je betaald bij ziekte?

Arbeidsongeschiktheid door ziekte

In een eerste periode blijft het loon ten laste van de werkgever: het betreft het gewaarborgd loon. Houdt de arbeidsongeschiktheid gedurende langere tijd aan, dan krijgt de werknemer een vervangingsinkomen dat wordt vergoed door de verplichte ziekteverzekering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op socialsecurity.be

Wat als je langer dan 2 weken ziek bent?

Wanneer je langer dan 14 dagen ziek bent, moet je aangifte doen van je arbeidsongeschiktheid via een formulier. Dit formulier wordt door je ziekenfonds uitgereikt en laat je invullen door je behandelende arts. Deze aangifte is noodzakelijk om een tegemoetkoming van je ziekenfonds te kunnen ontvangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op abvvmetaal.be

Hoe worden ziektedagen berekend?

Het aantal betaalde ziektedagen wordt berekend naar rato van één dag per tien gewerkte dagen. Per schooljaar mogen maximaal 300 dagen tewerkstelling aangerekend worden. Dan wordt het totale aantal dagen reeds genoten ziekte afgetrokken van deze som.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetacv.be

Hoe lang mag je ziek zijn voor ontslag?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe bereken je 70 procent van je loon?

Blijft uw medewerker gedeeltelijk werken? Dan ontvangt hij 70% van het verschil tussen het oude en nieuwe loon. Uitgaande van € 500 inkomsten, dan wordt de uitkering € 1.050 (2000 - 500 = 1500 x 70% van 1.500 is 1.050).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sazas.nl

Hoeveel uur is een wachtdag?

Loonvrije wachtdagen

Meestal krijgt u vanaf de 1e dag van uw ziekte loon doorbetaald, maar u kunt te maken krijgen met wachtdagen. De werkgever hoeft dan over de 1e dag of de 1e 2 dagen geen loon te betalen. Dit mag, als dit in uw arbeidsovereenkomst of cao staat. Wachtdagen gelden niet bij elke ziekmelding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoeveel ziektedagen mag je hebben?

Het aantal ziektedagen dat aangemerkt mag worden als vakantiedagen is beperkt tot deze bovenwettelijke vakantiedagen. Wanneer u 40 uur per week werkt en per jaar recht heeft op 25 vakantiedagen dan heeft u dus 5 bovenwettelijke vakantiedagen en mogen alleen deze 5 vakantiedagen worden verrekend met ziektedagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtdoor.nl

Kan je min uren opbouwen tijdens ziekte?

Als een medewerker ziek is en daardoor niet kan werken en niet aan zijn of haar contracturen kan voldoen, kun je voor die medewerker ziekte invoeren. De ingevoerde ziekte-uren worden opgeteld bij geklokte uren (als die er zijn) en zorgen ervoor dat de medewerker geen min-uren opbouwt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op support.horeko.com

Hoe vaak per jaar ziek melden?

De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maasland-personeel.nl

Kan werkgever vakantie weigeren tijdens ziekte?

Ja, ook als je ziek bent - waarbij je werkgever je loon doorbetaalt - mag je op vakantie gaan. Je vakantieperiode stem je net zoals niet zieke medewerkers af met je werkgever. Zo nodig kan de (bedrijfs)arts een uitspraak doen of hij medische bezwaren heeft tegen je voorgenomen vakantie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op perspectief.eu

Wat mag je werkgever vragen als je ziek bent?

De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ictrecht.nl

Wat moet je zeggen als je je ziek meldt?

Hier moet je wel antwoord op geven:

- Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Wat zijn je rechten als je ziek bent?

Loondoorbetaling. Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken ...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op das.nl

Hoeveel dagen per jaar ziek?

Werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek

De gemiddelde verzuimduur was met 8,5 dagen in 2014 het hoogst onder werknemers in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten. Werknemers in de industrie volgden op de voet, met gemiddeld 8,4 ziektedagen per jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dekra.nl

Hoeveel dagen ziek zonder doktersbriefje?

Is je werknemer een dag afwezig wegens ziekte of een ongeval? Dan is hij niet verplicht om een medisch attest voor te leggen. En dit kan tot drie keer per kalenderjaar. Die vrijstelling geldt zowel voor een arbeidsongeschiktheid van één dag, als voor de eerste dag van een langere periode van arbeidsongeschiktheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op liantis.be

Kan je 1 dag thuis zonder doktersbriefje?

Een werknemer die maar voor één dag ziek is, zal geen ziektebriefje meer moeten afgeven aan zijn werkgever. Indien hij voor langer dan één dag ziek is, moet hij wel een ziektebriefje afgeven aan zijn werkgever.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op groups.be

Wat moet ik zeggen tegen de dokter?

Wees altijd eerlijk. Als u bijvoorbeeld bepaalde medicijnen niet neemt, zeg dat dan en leg ook uit waarom. Overdrijf uw klacht niet en maak deze ook niet kleiner dan het is; onjuiste informatie kan leiden tot onjuiste behandeling. Wees redelijk in uw vragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op praktijkdewatertoren.nl

Kan je werkgever je verplichten om te werken als je ziek bent?

Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent? Belangrijk om te weten is dat je werkgever niet kan én mag bepalen of je wel of niet ziek bent. En of je dus (weer) moet komen werken. Jouw werkgever is namelijk geen arts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtopjuristen.nl

Populaire vragen