Een evenwichtige verdeling van de vakanties over het schooljaar is belangrijk voor de leerlingen. Dit betekent dat er meestal na 7 à 8 weken school een vakantie is.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week).
De gemiddeldes. Ongeveer 83% van de Nederlanders gaat in een jaar op vakantie. De gemiddelde vakantieganger gaat zelfs drie keer per jaar, en blijft dan ongeveer 8 nachten weg.
Op grond van het bovenstaande wordt in schooljaar 2022 – 2023 in 42 weken onderwijs gegeven, waarvan 9 dagen afvallen voor feestdagen en andere vrije dagen (2e Paasdag, Koningsdag, Hemelvaart, 2e Pinksterdag en de vijf roostervrije dagen uit de cao).
Een evenwichtige verdeling van de vakanties over het schooljaar is belangrijk voor de leerlingen. Dit betekent dat er meestal na 7 à 8 weken school een vakantie is. Eindigt bijvoorbeeld de zomervakantie in uw regio laat (eind augustus of begin september)?
De meivakantie wordt door de overheid verplicht gesteld. Officieel duurt de meivakantie 1 week voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. De meivakantie valt normaliter eind april/begin mei.
Om de schoolvakanties te spreiden heeft Nederland 3 regio's. Dit zijn de regio's Noord, Midden en Zuid. De vakantiespreiding vermindert de vakantiedrukte in de schoolvakanties.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Je werkweek keer vier is het aantal vakantie-uren dat je minimaal krijgt, dat is wettelijk geregeld. Werk je 25 uur per week, dan is dat 100 uur vakantie per jaar. Wie in Nederland 40 uur per week werkt, heeft daarom recht op tenminste 20 vakantiedagen per jaar, uitgaande van een 8-urige werkdag.
Een vakantie van twee weken duurt natuurlijk dubbel zo lang als die van één week, maar je hoeft er niet op te rekenen dat je ook met dubbel zo veel herinneringen terugkomt. Volgens psycholoog Daniel Kahneman zijn korte vakanties achteraf net zo goed als lange.
Er is geen sluitende verklaring te vinden over waarom de zomervakantie zes weken duurt. Vaak wordt Nederlands agrarische achtergrond als reden genoemd. Ouders zouden hun kinderen in vroegere tijden minstens zes weken nodig hebben gehad om te werken op het land.
Een basisschool mag maximaal 7 keer per jaar een 4-daagse schoolweek inroosteren. Hierbij tellen weken waarin feestdagen vallen niet mee, tenzij in zo'n week ook nog een vrije dag wordt gepland. Een middelbare school mag maximaal 55 vakantiedagen hebben.
De voordelen van de meivakantie
Voor velen is deze vakantie het ideale moment om op vakantie te gaan. De maand mei valt namelijk buiten het hoogseizoen, waardoor de prijzen voor deze maand voordeliger zijn. Bovendien is een bijkomend voordeel dat het bij toeristische trekpleisters iets rustiger zal zijn.
In een schooljaar valt de laatste schooldag op 30 juni, de dag voor de zomervakantie. Als 30 juni een zaterdag of een zondag is, dan valt de laatste schooldag op de vrijdag voor die zaterdag of zondag.
De zomervakantie duurt in Nederland 6 weken. Sinds 2013 geldt dit voor zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. In de praktijk blijkt wel dat leerlingen van het voortgezet onderwijs toch een paar dagen eerder klaar zijn, dan de kinderen van het basisonderwijs.
Bulgarije spant de kroon. Bulgaarse kinderen genieten maar liefst van 102 vakantiedagen per jaar!
Veel basisscholen en middelbare scholen met speciaal onderwijs in Nederland en Vlaanderen zijn op woensdagnamiddag gesloten, wat de basisschoolkinderen halverwege de week een halve dag extra ontspanning geeft. In Vlaanderen hebben ook de leerlingen van het secundair onderwijs doorgaans de woensdagmiddag vrij.
Een heel schooljaar duurt 10 maanden en valt in de periode van augustus tot juni. Een semester van een schooljaar is een half schooljaar en duurt dus 5 maanden. Een semester van een schooljaar is korter dan een semester van een heel jaar, omdat de zomervakantie niet mee telt.
Zomervakantie: De zomervakantie duurt 10-11 weken, meestal van mei tot augustus of van juni tot half augustus.
Vakantiedagen voorgezet onderwijs
Zij hebben bij een werkweek van 40 uur 426 uren vakantieverlof. Dat zijn: 160 uur wettelijke vakantie-uren; 266 uur bovenwettelijke vakantie-uren.
De meivakantie of tulpvakantie is een schoolvakantie in Nederland.