Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt.
Opnemen van vakantie- en verlofrechten: altijd in uren
Een werknemer met een voltijd dienstverband werkt gemiddeld 36 uur per week. Bij een gelijk over de week verdeelde vijfdaagse werkweek heeft één werk/vakantiedag derhalve een waarde 7,2 uur.
Als parttimer maak je de berekening van vakantie-uren en -dagen op dezelfde manier. Als je een werkweek van 32 uur hebt, doe je dat als volgt: 4 x 32 = 128 vakantie-uren. 128 / 8 = 16 vakantiedagen. Let op dat je bij deze berekening, of je nou fulltime of parttime werkt, het aantal wettelijke vakantiedagen berekent.
Iedere werknemer heeft recht op 4 werkweken vakantie per jaar. Bijvoorbeeld: als u 28 uur per week werkt, dan heeft u recht op minimaal 112 uur vakantie per jaar (4 maal 28).
Na één jaar in loondienst met een contract van 24 uren per week, heb je dus recht op vier keer 24 uur, wat neerkomt op een totaal van 96 uur vakantie. Dus in een jaar werk je 156 dagen en heb je recht op twaalf vakantiedagen.
Je hebt wettelijk recht op een aantal vakantiedagen. Het wettelijk aantal dagen wordt bepaald op basis van het aantal uren dat je per week werkt. Als werknemer heb je elk jaar recht op vier keer het aantal uren dat je per week werkt.
Een werknemer krijgt minstens 4 keer het aantal werkdagen (werkdag van 8 uur) per week als wettelijke vakantiedagen. Bij een 4-daagse werkweek heeft hij dus recht op 16 vakantiedagen per jaar. Bij een volledige werkweek op 20 dagen per jaar.
In de onlinedienst Mijn vakantierekening zie je het bedrag van je vakantiegeld, de uitbetalingsdatum, je aantal verlofdagen en meer. Meld je aan bij Mijn vakantierekening om je gegevens te bekijken.
Vakantiedagen berekenen
Als je 36 uur in de week werkt, heb je recht op 144 uur per jaar vakantie (want 36 x 4 = 144), dat zijn dus 18 dagen bij een achturige werkdag. De werkgever mag je ieder jaar een aantal verplichte vrije dagen laten opnemen, maar dan moet het wel in je cao staan.
Als u een baan heeft, bouwt u wettelijke vakantiedagen op. Per jaar bouwt u 4 keer het aantal uren op dat u (gemiddeld) per week werkt.
Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, omdat veel andere collega's in dezelfde periode weg zijn. Hij moet wel uitleggen waarom hij je aanvraag weigert.
Het wettelijke aantal vrije uren waar een werknemer jaarlijks recht op heeft, is vier keer het aantal uren dat hij of zij per week werkt.
Wat kost een extra vakantiedag ? Het uitgangspunt voor het bijkopen van vakantie is het salaris wat op dat moment geldend is. Dat wil zeggen, het salaris inclusief vakantiegeld, dertiende maand en andere vaste emolumenten.
In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand.
Je krijgt altijd hetzelfde aantal dagen wettelijk verlof, naar rato berekend. Dus hoeveel vakantiedagen krijg je bij 32 uur? Simpel, neem de helft van jouw uren: 16. Bij een contract van 32 uur heb je dus recht op 16 vakantiedagen.
U heeft gemiddeld 27 uur per week recht op loon. U heeft recht op 144 × 27/36 = 108 wettelijke vakantie-uren per jaar.
Het gaat om de wettelijke vakantiedagen van verpleegkundigen in het ziekenhuis. Daarvan krijg je er elk jaar 4 keer zoveel als je per week werkt. Dus werk je 32 uur per week krijg je 128 wettelijke vakantie-uren per jaar.
Werkt u dus gemiddeld tien uur per week, dan heeft u recht op minimaal 4 x 10 uren = 40 uren vakantie per jaar.
Bovenwettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, mag u door uw werkgever laten afkopen. U en uw werkgever kunnen elkaar hier niet toe verplichten. Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, mag u niet laten uitbetalen. Alleen aan het eind van uw contract is dit wel toegestaan.
Als je wilt berekenen hoeveel je verlofuren waard zijn, vermenigvuldig dan je uurloon met het aantal uur dat je wilt laten uitbetalen. Over de waarde van deze verlofuren wordt ook vakantiegeld (meestal 8%) en – indien aan de orde – eindejaarsuitkering berekend. Dit percentage mag je daar dus nog bij optellen.
Het is in principe verboden om de niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen over te dragen naar het volgende jaar. De vakantiedagen moeten dus opgenomen zijn op 31 december 2021.
In de wet zijn extra vrije dagen voor oudere werknemers niet geregeld. Ook is in de wet niet bepaald dat je vanaf een bepaalde leeftijd geen overwerk, nachtdienst of consignatie meer hoeft te doen. Dat betekent dus dat je vanwege jouw hogere leeftijd niet zomaar extra rechten hebt.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.