Je werkweek keer vier is het aantal vakantie-uren dat je minimaal krijgt, dat is wettelijk geregeld. Werk je 25 uur per week, dan is dat 100 uur vakantie per jaar. Wie in Nederland 40 uur per week werkt, heeft daarom recht op tenminste 20 vakantiedagen per jaar, uitgaande van een 8-urige werkdag.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
Volgens de psychologe is één week vakantie niet voldoende. Wil je echt tot rust komen, dan heb je minimaal acht (!) dagen nodig om bij te komen en niet met je werk bezig te zijn. Na de achtste dag kun je alles pas loslaten en de stress van je afschudden.
Een vakantie van twee weken duurt natuurlijk dubbel zo lang als die van één week, maar je hoeft er niet op te rekenen dat je ook met dubbel zo veel herinneringen terugkomt. Volgens psycholoog Daniel Kahneman zijn korte vakanties achteraf net zo goed als lange.
De gemiddeldes. Ongeveer 83% van de Nederlanders gaat in een jaar op vakantie. De gemiddelde vakantieganger gaat zelfs drie keer per jaar, en blijft dan ongeveer 8 nachten weg.
Gemiddeld vakantiebudget tussen de 1000 en 2500 euro
Van de driekwart van Nederlanders die wel op vakantie gaan, geeft het grootste deel een bedrag boven de 1000 euro uit aan hun vakantie. De goedkopere vakanties van 500 euro of minder blijven ook nog steeds populair.
Je verlaagt je stressniveau
Lopen over het strand, struinen door de bossen of slenteren door gezellige straatjes: tijdens je vakantie spendeer je veel tijd in de buitenlucht. Hierdoor maakt jouw lichaam meer endorfine aan en gaat je stressniveau omlaag.
Studies tonen aan dat we minimaal acht dagen vakantie nodig hebben om los te komen, alle stress van ons af te schudden en “de batterijen opnieuw op te laden”. Het genoemde aantal dagen is echter wel afhankelijk van de aard van je vakantie. Plan je 'm helemaal vol, dan heeft het nog niet zo veel zin.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
De meeste kansen in 2022 liggen in de maanden april, mei en juni. Wil je een lange vakantie, dan kun je het beste in mei je vrije dagen opnemen. Dan heb je namelijk maar liefst 16 dagen achter elkaar vrij voor maar 8 vakantiedagen. Een maand later kan je precies hetzelfde trucje weer toepassen voor een lange vakantie.
Vakantiedagen berekenen
Als je 36 uur in de week werkt, heb je recht op 144 uur per jaar vakantie (want 36 x 4 = 144), dat zijn dus 18 dagen bij een achturige werkdag. De werkgever mag je ieder jaar een aantal verplichte vrije dagen laten opnemen, maar dan moet het wel in je cao staan.
Werknemers hebben gemiddeld recht op 20 dagen wettelijk verlof per jaar. Dat is het minimum aantal toegekende dagen, ongeacht de collectieve arbeidsovereenkomst waartoe zij behoren. Naast deze wettelijke verlofdagen zijn er gemiddeld 6 dagen extralegaal verlof en 8 inhaalrustdagen.
Om dit door te berekenen naar 32 uur deel je het aantal bovenwettelijke uren door 40 maal 32. Je wilt namelijk het aantal vakantie uren bij 32 uur weten. In het voorbeeld komt dit neer op 32 bovenwettelijke uren, wat resulteert in 4 extra dagen.
In dat kader krijgen oudere personeelsleden zogenaamde rimpeldagen, extra vakantiedagen. Ben je vijfenvijftigplusser, dan heb je zo jaarlijks recht op 36 'rimpeldagen'. Dat komt neer op drie extra vrije dagen per maand.
Hoogte vakantiegeld
Uw vakantiegeld wordt berekend over het loon dat u heeft verdiend in het afgelopen jaar (bijvoorbeeld van mei tot mei). Andere betalingen, zoals winstuitkering en eindejaarsuitkering, tellen niet mee voor de berekening van uw vakantiegeld. Als u ziek bent, loopt de opbouw van uw vakantiegeld door.
Bij een baan van 40 uur, werkt u meestal 5 dagen. U heeft dus (4x5 dagen=) 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Wettelijke vakantiedagen moet u op tijd opnemen.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, omdat veel andere collega's in dezelfde periode weg zijn. Hij moet wel uitleggen waarom hij je aanvraag weigert.
Een werkgever kan verlof alleen afkeuren met een gewichtige reden. Een gewichtige reden voor het afkeuren van verlof kan bijvoorbeeld zijn: (Verwachte) extreme drukte in de periode dat het verlof wordt aangevraagd. Reeds ingediend verlof van collega's in dezelfde periode.
Niks doen lijkt heerlijk om je te ontspannen maar het werkt vaak niet. Doordat er nog veel stresshormonen in je lichaam aanwezig zijn voel je je onrustig in het begin van de vakantie. Ga lekker wandelen in de natuur of maak een fietstocht. Hierdoor komt er serotonine vrij en dat geeft je een goed gevoel.
Wanneer je weet hoe je rust in je hoofd creëert, dan zorg je automatisch voor een verlaging van stress. Hierbij maakt het niet uit of het om keuzestress, om werkstress of een andere vorm van stress gaat. Wie rust in het hoofd heeft kan beter ontspannen. Dat hebben lichaam en geest nodig om van stress te herstellen.
Probeer echt tot rust te komen en te genieten. Sluit je af van alle dagelijkse taken en gun jezelf een momentje voor jezelf. Kruip lekker weg in een comfortabele fauteuil met een goed boek of duik de keuken in en neem lekker de tijd om taarten te bakken. Tijd zat!
Goed voor je zelfvertrouwen
Alleen op reis ben je genoodzaakt op andere hulpbronnen terug te vallen dan je gewend bent. Dat maakt dat je niet alleen op jezelf zal leren vertrouwen, maar ook dat je anderen beter leert inschatten. "In de meeste gevallen blijkt dat mensen heel empathisch zijn en anderen helpen in nood.
Zonlicht is niet alleen goed voor je immuunsysteem, maar het geeft ook je humeur een boost. 2. De zon en de zee hebben een helende werking op klachten als reuma, artritis en zenuwpijn. Zee water helpt ook tegen huidaandoeningen zoals acne en dermatitis.