Echo onderbuik of echo nieren/blaas
U mag eten en drinken zoals u gewend bent. Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren moet de blaas helemaal vol zijn. Daarom moet u vóór het onderzoek extra drinken. Hieronder leest u hoeveel.
Voor een volle blaas is het nodig om één uur voor het onderzoek 500 ml water, thee of limonade te drinken. Drink dit binnen 30 minuten op. Daarna mag u niet meer plassen. Omdat nooit precies te voorspellen is wanneer de blaas vol is, raden wij u aan ruim van te voren aanwezig te zijn op de polikliniek urologie.
Bij de uitwendige echo aan het begin van je zwangerschap is het beter dat je een volle blaas hebt, zodat de baarmoeder omhoog geduwd wordt en het beeld duidelijker is. Zorg dat je een volle blaas hebt als je voor een echo komt (drink één uur voor de echo drie glazen water).
Waarom is het nodig om voor sommige onderzoeken nuchter en/of met een volle blaas te komen? Voor sommige organen en weefsels is het nodig dat u nuchter bent, om deze met behulp van echografie goed in beeld te kunnen brengen. Darmgassen kunnen bijvoorbeeld het echobeeld ernstig belemmeren.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Eet geen vette producten, zoals boter, kaas, pindakaas of chocolade. De laatste 4 uur voordat u het onderzoek heeft niet meer eten, roken of kauwgom kauwen. Thee zonder melk of suiker en water drinken mag nog wel.
Als richtlijn kunt u een uur voor aanvang van het onderzoek 0,75 tot 1 liter helder vocht drinken (water, thee of limonade). Drink dit binnen 30 minuten op en ga dan niet meer naar het toilet tot na het onderzoek. Drink geen koolzuurhoudende dranken, koffie of melk.
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Laat de plas rustig in één keer vanzelf weglopen, pers niet mee. Door te persen spant u de bekkenbodemspier aan en kan er urine achterblijven. Wanneer er geen urine meer komt, kantelt u rustig het bekken een aantal keren voorover en achterover, zo kunnen ook de laatste restjes urine uitgeplast worden.
Met een echo van de buik kan de arts binnenin uw buik kijken, zonder dat hij of zij hoeft te snijden in uw lichaam. Op de echo ziet de arts bijvoorbeeld organen en bloedvaten in uw buik. Een echo-apparaat bestaat uit een echokop die verbonden is met een computer met beeldscherm.
Dit om de organen beter in beeld te krijgen. Het kan zijn dat de arts ook wil weten wat de inhoud van de blaas is nadat u heeft geplast. Indien dit het geval is zal de echolaborant, arts-assistent of radioloog u vragen om volledig uit te plassen op het dichtstbijzijnde toilet.
De arts brengt vervolgens een slangetje via uw keel naar de slokdarm. Dit is niet pijnlijk, maar kan soms wat vervelend voelen. Het maken van de hartecho duurt ongeveer 20 tot 40 minuten. U kunt na het onderzoek weer naar huis.
Met een echografie kunnen de nieren, de urineleiders en de blaas zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. Een eventuele dilatatie, verwijding van het afvloedsysteem van de nieren is nu te zien. Ook geeft een echografie een afbeelding van de blaas en de prostaat.
Geluidgolven kunnen namelijk niet door lucht heen dringen. Dit betekent ook dat lichaamsdelen die veel lucht bevatten, niet goed te zien zijn met een echo. De geluidsgolven kunnen ook niet door bot heen. De geluidsgolven verplaatsten zich door het lichaam en worden door de organen teruggekaatst.
Er zijn een heel veel aandoeningen die snel en goed te zien zijn met een echo-onderzoek. Hieronder volgt een aantal voorbeelden hiervan: Slijtage van een gewricht (artrose) is al in een vroeg stadium zichtbaar, al voor dit op een röntgenfoto duidelijk zichtbaar is. Zenuwirritaties zoals een neuroom van Morton.
Met een echografie van de hele buik kunnen zowel de organen in de bovenbuik (zoals de lever, galblaas en nieren) als de organen in de onderbuik (zoals de blaas, baarmoeder en eierstokken) zichtbaar worden gemaakt. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
Span de bekkenbodemspier lichtjes aan en houd dit 5 tot 10 seconden vast. Herhaal dit een paar keer totdat de aandrang verdwijnt. Loop dan loopt rustig naar het toilet. Als u op het toilet zit, geeft u het signaal om te plassen of te ontlasten.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
Elizabethziekenhuis in Tilburg, voegt daar nog aan toe: "Vier uur ophouden zou moeten kunnen, maar niet als je al moet plassen, dus als er al plas in je blaas zit. Zeker als je 50 jaar of ouder bent, dan wordt je blaas kleiner." Sowieso is het belangrijk je blaas niet te ver op te rekken, waarschuwt Wijsma.
Het onderzoek duurt tussen de 10 en 30 minuten. Het kan zijn dat de echografist de beelden nog even bespreekt met de radioloog voordat u weggaat. Zo weten ze zeker dat de beelden duidelijk en compleet zijn. Soms kijkt de radioloog zelf mee bij het onderzoek.
Gemiddeld moet je toch wel uitgaan van zo'n 100 euro voor een buikecho. Echografie van de buik kan onder andere gebruikt worden voor een beter inzicht in vorm, structuur en ligging van de lever, milt, nieren, maagdarmkanaal, geslachtsorganen, bijnieren en andere weefsels in de buikholte.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.