Meestal houdt het clusteren maximaal drie dagen aan. Wat veel ouders merken is dat hun baby's om de 'hongerige periodes' heen verder wel content zijn en in de dagen na het clusteren doorgaans beter of langer slapen.
In de eerste maanden zal je kindje regelmatig een regeldag hebben, ook is clusteren iets wat veel baby's doen. In de eerste 3 maanden geef je ter aanvulling 150 microgram vitamine K-druppels aan je baby als je volledig borstvoeding geeft (bij >500 ml kunstvoeding mag je dit stoppen).
De pijn gaat normaal gesproken na enkele dagen weg, als je lichaam gewend is geraakt aan borstvoeding en je baby efficiënter gaat zuigen.
Baby's hebben genoeg gedronken als ze uit zichzelf de tepel loslaten, in een voldane slaap vallen of hun zuigritme oppervlakkiger wordt. Lijkt je baby na een voeding niet tevreden, maakt hij nog hapbewegingen of sabbelt hij op zijn vuistjes, bied je borst dan nogmaals aan.
Hoe lang moet je om de 3 uur voeden? Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur.Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Onrustig aan de borst drinken kan een teken zijn dat je kind een overgevoeligheid of allergie heeft voor iets wat het zelf binnenkrijgt, of iets dat jijzelf eet of drinkt. Denk hierbij niet alleen aan voeding, maar ook aan eventuele vitamines, kunstmatige zuigelingenvoeding en vaste voeding die je kindje krijgt.
De tepel moet voor en onmiddellijk na de voeding er hetzelfde uitzien – niet afgeplat, gevouwen of geknepen. Als de tepel eruit ziet alsof hij klem heeft gezeten, dan heeft hij waarschijnlijk ook klem gezeten.
Na het drinken aan de borst hoort de tepel onvervormd, enkel wat uitgerekt, uit het mondje te komen. Komt de tepel vervormd, platgedrukt of verkleurd uit het mondje, dan is er iets niet goed gegaan en zal de moeder zeer waarschijnlijk pijn hebben ervaren.
Hoe kun je tepelkloven herkennen? Tepelkloven kun je herkennen aan kleine scheurtjes in je tepel. Ze zitten aan de basis, zijkant óf voorkant van je tepel. Door de kloven doet borstvoeding geven pijn.
Krampjes komen meestal opspelen tijdens of na een voeding, wat zich kan uiten in een hard huilende baby, wat soms wel uren kan duren. Je baby is hierbij erg onrustig en ontroostbaar. Darmkrampjes komen vooral voor rond de leeftijd van 6 weken, wanneer de piek is, en na een maandje of 4 gaan de krampjes vaak weer over.
Vooral in de avond en het begin van de nacht kunnen baby's erg onrustig gedrag vertonen. Dit is normaal. De 'huilpiek' ligt rond de leeftijd van zes à acht weken, daarna neemt de onrust bij baby's meestal vanzelf af. De ene baby huilt meer dan de andere.
Meestal duren regeldagen één of twee dagen.In sommige gevallen kan het wel een week duren. Zeker wanneer je kindje iets groter is, duren regeldagen vaak iets langer.
Waarom bestaat clusteren? Clusteren geeft je kindje ook rust en geborgenheid. Doordat borstvoeding zorgt voor de afgifte van het hormoon oxytocine, heeft het een rustgevend effect voor je baby om aan de borst te drinken.
Meestal valt de vraag van je baby naar meer voedingen samen met een groeispurt. Je baby groeit, heeft behoefte aan een grotere hoeveelheid moedermelk en regelt dat zelf door vaker te gaan drinken. Dit is normaal gedrag van je baby. Er is geen sprake van een verstoorde melkproductie.
Op regeldagen hoeft je baby niet per se langer aan de borst, maar wel iets vaker. Soms wil je baby een of twee dagen wat vaker drinken. Je baby wordt soms opeens weer wakker voor een voeding na een periode van langer doorslapen. Zo 'regelt' hij dat de melkproductie toeneemt, zodat die weer aansluit bij zijn behoeften.
Tepelkloven kun je op verschillende manieren behandelen. Meestal merk je binnen enkele dagen al resultaat. We raden daarom nooit aan om meteen met borstvoeding te stoppen wanneer je last hebt van tepelkloven. Na de behandeling zal de pijn aanzienlijk verminderen en zelfs weggaan.
De meest voorkomende oorzaak van tepelkloven, is het verkeerd aanleggen van je baby. Laat je daarom goed begeleiden door een lactatiedeskundige bij het opstarten van de borstvoeding. Hierdoor verklein je de kans op tepelkloven. Breng na iedere voeding een dun laagje Weleda Tepelzalf aan op je tepels.
Pijn tijdens borstvoeding
Dat gebeurt als je kindje begint te zuigen; de melkklieren worden gestimuleerd en de melk stroomt naar de tepel, toe wat een tintelend en soms pijnlijk gevoel kan geven. Het duurt een paar seconden en als je baby goed aangelegd is, zal dit gevoel weer snel verdwijnen.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Wanneer je het idee hebt, dat je kindje niet echt honger meer heeft, maar nog wel wil zuigen om in slaap te vallen, kun je hem/haar aanleggen aan de leegste borst. Zodoende krijgt je kindje niet nog hele grote hoeveelheden voeding binnen, maar kan het wel even zuigen om in slaap te vallen.
Bij vroeggeboorte kan het voor pasgeboren baby's nog erg vermoeiend zijn om te drinken. Een te langzame melkstroom kan ervoor zorgen dat het drinken veel moeite kost en het moment te lang duurt. Een te lage suikerspiegel kan je baby slaperig maken. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je baby te lange dutjes doet.