Met de verandering van de maatregelen naar een maximum aantal uren, kunnen studenten flexibeler werken. Als jij dus 475 uur in de zomermaanden wilt werken, dan mag dat. Weet wel dat je uren voor de rest van het academiejaar opgebruikt zijn.
De uren van wie tijdens het eerste kwartaal 2022 in de zorgsector of in het onderwijs aan de slag gaat, worden zelfs niet meegeteld in het maximum van 475 uren per jaar. In andere sectoren wordt het maximum opgetrokken met 45 uren tot 520 uren per jaar.
Jobstudenten die minder dan 475 uur per kalenderjaar - samen 60 dagen - werken, genieten een verminderde RSZ-bijdrage.
Wil je meer werken dan de 475 uur die je van de overheid krijgt? Dat kan, maar dan betaal je de normale sociale bijdragen. Als je 475 uur opgebruikt zijn, zijn de normale sociale bijdragen verschuldigd van het 476ste gewerkte uur.
Als de inkomsten van je studentenjob onder 13.242,86 euro (cijfer voor 2022) per jaar zijn, moet je zelf geen belastingen betalen. Dit brutobedrag, na afhouding van sociale bijdragen, wordt elk jaar opnieuw vastgelegd.
Heel wat studenten en ouders zijn zich er niet van bewust dat er een beperking is op het aantal uren dat je mag werken als jobstudent. Als jij te veel verdient, moet jij als student belastingen betalen en verliezen je ouders een deel van hun inkomen. Als je te veel uren werkt, verliezen je ouders hun Groeipakket.
U mag maximaal 475 uren per kalenderjaar als jobstudent werken en zo profiteren van de verminderde sociale bijdrage. U mag die uren vrij kiezen, het hele jaar door. Als u boven de grens van 475 uren gaat, betaalt u vanaf het 476ste uur de normale sociale bijdragen.
Studenten die niet meer dan 475 uur per jaar werken als jobstudent behouden hun kinderbijslag. Wanneer deze 475 uur zijn bereikt, mag je nog tot 80 uur werken per maand (waarvoor men de normale sociale bijdrage betaalt). Indien men meer werkt, valt de kinderbijslag weg voor die maand.
Een gewone werknemer wordt bijna voor 40% van zijn of haar salaris belast, terwijl jobstudenten geen belasting betalen op hun salaris. Jobstudenten betalen enkel 2,7% van hun loon aan solidariteitsbijdrage, wat bij reguliere werknemers kan oplopen tot 13, 07%. Ook voor de werkgever is een jobstudent fiscaal voordelig.
Flexibel studeren
Je moet geen voltijds dagonderwijs volgen om een diploma hoger onderwijs te behalen. Er zijn nog mogelijkheden, die het gemakkelijker maken om werken en studeren te combineren. Zo kan je aan een hogeschool of universiteit een flexibel leertraject volgen of je inschrijven aan de Open Universiteit.
Vanaf je 476ste werkuur betaal je meer de gewone sociale zekerheidsbijdragen (13,07%) zoals alle andere werknemers. Als jobstudent mag je jaarlijks maximaal €12.657,14 bruto verdienen. Dat brutobedrag geldt na afhouding van je (verminderde) sociale zekerheidsbijdragen. Dit bedrag wordt de belastingvrije som genoemd.
ten hoogste 475 uur per jaar werkt met een studentenovereenkomst. ten hoogste 80 uur per maand werkt met een gewoon contract.
Er is een onbeperkt recht op alle feestdagen die vallen binnen een periode van wettelijke vakantie. Studenten hebben echter geen recht op betaalde vakantie, aangezien ze geen sociale zekerheidsbijdragen betalen, enkel solidariteitsbijdragen.
Hoewel er geen officieel verschil bestaat, worden de twee begrippen vaak gebruikt om te wijzen op het verschil in sociale bijdragen. Een studentenjob is onder bepaalde voorwaarden niet onderworpen aan de sociale zekerheid (RSZ), een job als werkstudent is dat wél.
Een normale werkweek duurt gemiddeld 38 uur per week, maximaal 40 uur per week, zoals vastgesteld in je overeenkomst tussen jou als student en je werkgever. De maximale arbeidsduur per dag voor een student is 8 uur per dag.
Een kind mag voor de kinderbijslag onbeperkt bijverdienen. Het maakt niet uit hoe oud uw kind is. U hoeft niet aan ons door te geven als uw kind inkomen heeft of als het inkomen verandert.
11,62 euro bruto per uur is het gemiddelde loon in een studentenjob.
Sinds 2019 wordt geen rekening gehouden met hoeveel je verdient om je recht op een Groeipakket/Kinderbijslag te bepalen. De vroegere “inkomensnorm” valt dus weg. Het aantal uren dat je mag werken, blijft wél nog van belang.
Als je 16 of 17 bent, mag je gemiddeld 40 uur per week werken. De tijd die je op school bent telt ook mee als arbeidstijd. Je mag niet 's nachts werken, oproepdiensten doen of overwerken. Ook heb je recht op extra rusttijden.
Kinderen van 15 mogen maximaal 5 dagen per week werken. Je mag per dag of week maar een maximum aantal uren werken. Daarbij maakt het verschil of je leerplichtig bent of (gedeeltelijk) bent vrijgesteld van leerplicht.
Medewerkers van 15 jaar mogen maximaal vijf dagen per week werken. Is de medewerker leerplichtig dan mag hij 2 uur per schooldag werken, 8 uur per niet-schooldag, 20 uur per schoolweek en 40 uur per vakantieweek.
De klassiekers zijn horeca (12,42 euro), uitzendarbeid (12,30 euro) en groot- en kleinhandel (11, 88 euro). Op zoek naar een vakantiejob? Bekijk hier de vacatures. (De cijfers in dit artikel zijn gebaseerd op gegevens van het derde kwartaal van 2020.)