Paracetamol werkt het snelst als u het op een lege maag inneemt. U kunt het echter ook met voedsel innemen. De werking treedt dan wat later in. Houd tussen twee opeenvolgende doses een tussenpoos van ten minste vier uur of meer aan, afhankelijk van de informatie in de bijsluiter.
Om pijn en koorts te bestrijden, kan je paracetamol innemen. Volg hierbij de paracetamol dosering voor volwassenen nauwkeurig. Bij voorkeur neem je maximaal 1 gram paracetamol om de 4 tot 6 uur. Het is daarom aangeraden om minimaal 4 uur tussen twee innamen te laten.
Voor volwassenen en kinderen met een lichaamsgewicht boven 55 kg is de gebruikelijke dosering één tot twee tabletten (500 tot 1000 mg) per keer. Indien nodig kun je dit iedere vier tot zes uur herhalen. De maximale dosering is zes tabletten (3000 mg) per dag.
Soms is 1 pil van 500 milligram paracetamol al genoeg. Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt.
Volwassenen. Een volwassene mag maximaal vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Als de pijn daarmee onvoldoende afneemt, kunt u voor een sterkere pijnstiller kiezen. U kiest dan voor naproxen, ibuprofen of diclofenac.
Bij een succesvolle behandeling wordt de pijn verminderd tot de helft of meer, of is er geen of slechts milde pijn. Zo'n behandeling heeft niet alleen effecten op de pijn zelf, maar verbetert ook de slaap, depressieve gedachten, levenskwaliteit, het werken en de mogelijkheid om het dagelijkse leven terug op te nemen.
Hoeveel paracetamol je per keer inneemt, hangt meestal af van de hevigheid van de pijn of koorts. Maar neem niet meer dan 1g per keer in. Je kan wel 2 tabletten paracetamol van 500 mg tegelijk innemen, maar 2000 mg paracetamol in 1 keer innemen bijvoorbeeld is veel te veel.
Als paracetamol niet helpt, kunt u een NSAID proberen: bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen of diclofenac. Deze pijnstillers werken goed maar kunnen ernstige bijwerkingen geven. Gebruik ze zo kort mogelijk. En altijd maar 1 soort tegelijk.
Paracetamol en ibuprofen zijn niet hetzelfde. Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.
In het algemeen is de pijnstiller paracetamol bij acute en chronische pijn de eerste stap. Paracetamol is een zeer effectieve pijnstiller die bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen geeft. Paracetamol bestrijdt pijn en werkt koortsverlagend.
Gevolgen van een overdosis paracetamol
Deze lopen uiteen van misselijkheid, overgeven en pijn in de onderbuik, tot leverbeschadiging, nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Vaak duurt het even voordat de eerste symptomen zich voordoen.
Als u symptomen hebt die kunnen wijzen op een coronavirus-gerelateerde infectie, blijft paracetamol de eerste keuze in geval van koorts en pijn.
Bouw een spiegel van pijnstillers op in je bloed
Door pijnstillers in de juiste combinatie te gebruiken, versterken ze elkaar." Een pijnstiller geneest niet, maar verzacht alleen de pijn. "Pijn bestrijd je het beste door een goede concentratie aan pijnstillers op te bouwen in je bloed.
Voor een volwassene bedraagt de maximale dagelijkse dosis paracetamol 4 g. (m.a.w. maximum 4 x 1 g of 8 x 500 mg per 24 uur). Bij kinderen is dat maximaal 10 tot 15 mg per kg lichaamsgewicht en dit tot 4 maal per dag.
Volwassenen. Oraal: 500–1000 mg per keer, zo nodig respectievelijk elke 4 of 6 uur, met inachtneming van het dagelijkse maximum (zie Let op). Voor de drank/stroop: 20–40 ml per keer, maximaal 125 ml per dag; Rectaal: 500–1000 mg per keer.
Paracetamol kan geen kwaad voor je maag. Pas wel op met medicijngebruik bij maagpijn. De oorzaak is namelijk niet altijd duidelijk. Soms is langdurig gebruik van pijnstillers juist de oorzaak van maagklachten.
Een sterkere pijnstiller die verkrijgbaar is zonder doktersvoorschrift is ibuprofen. De naam van de bekende roze pijnstiller komt van iso-butyl-propanoic-phenylic acid. Net als aspirine en paracetamol heeft ibuprofen een koortswerende en ontstekingsremmende werking.
Goedkope paracetamol van het huismerk is daarom net zo goed als het duurste merk, en die van de drogist net zo goed als die van de apotheek. Wel kan het zijn dat je de voorkeur aan een bepaald merk geeft, omdat de tabletten daarvan bijvoorbeeld beter oplossen, makkelijker slikken of een lekkerder smaakje hebben.
De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg). Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.
U kunt de tabletten innemen met een half glas water. U mag de tabletten ook oplossen in een half glas water en vervolgens innemen. De werking van de paracetamol tabletten is na een half uur merkbaar en duurt ongeveer vier tot zes uur.
Elke pijnstiller raakt na verloop van tijd uitgewerkt. Bij paracetamol is dat na drie tot zes uur. Net nadat je een pil hebt ingenomen is de concentratie (ook wel: spiegel) van het middel in je bloed namelijk hoog, maar die daalt langzaam, omdat je lever en nieren het opruimen.
Morfineachtige pijnstillers
Als andere eenvoudige pijnstillers onvoldoende werken, worden deze pijnstillers voorgeschreven. Voorbeelden zijn buprenorfine, dextropropoxyfeen, fentanyl, morfine, oxycodon, pentazocine, tramadol.
Wanneer je één of meerdere tabletten paracetamol verpulvert, krijg je een wit poeder. Je kunt dat snuiven. Maar paracetamol snuiven heeft geen effect op je hersenen. Je wordt er niet high van, krijgt er geen hallucinaties van en ook werkt gesnoven paracetamolpoeder niet pijnstillend.
Paracetamol, een bekend voorbeeld -
Een bekend voorbeeld is paracetamol, waarbij leverschade kan optreden zowel bij eenmalige bewuste overdosering als bij inname van een supratherapeutische dosering over een langere periode. Paracetamol veroorzaakt leverschade via een uitstekend begrepen mechanisme.
Dagelijks paracetamol slikken kan volgens Lambooij geen kwaad, mits je je aan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 3000 milligram per dag houdt. "Ook niet als je het structureel elke dag slikt", zegt Lambooij. "Ga je echter dagelijks over die hoeveelheid heen, dan kan het gevaarlijk zijn en leiden tot leverschade.