Tijdens de eerste paar dagen is het bloedverlies zwaarder en moet je de tampon mogelijk elke drie tot zes uur vervangen, en op minder zware dagen of naar het einde van je menstruatie toe kan een kleinere tampon gewoonlijk zes tot acht uur worden gedragen.
80 ml bloedverlies komt overeen met zestien volledig geabsorbeerde tampons of acht super tampons gedurende je hele menstruatie.
"Hoe langer je een tampon draagt, hoe meer bloed het opneemt en hoe meer bacteriën erin kunnen groeien. Vanaf zes uur dragen neemt het risico op TSS toe." Als je langer dan acht uur gaat slapen, zet dan een wekker of kies voor maandverband.
Hoe lang kun je je tampon maximaal laten zitten? Dit hangt er vanaf hoe hevig je ongesteldheid is. Maar iemand met een normale menstruatie zou haar tampon elke 4 tot 6 uur moeten vervangen. En als je meer bloed verliest dus eerder.
Verwisselen. Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken.
Trek voorzichtig aan het koordje. Als de tampon beweegt wanneer je er voorzichtig aan trekt, dan moet je die vervangen. Beweegt hij niet, dan is het waarschijnlijk te vroeg.
Maar zelfs dan zal hij niet uit elkaar vallen of oplossen. Hij is samengesteld uit sterk absorberende vezels die verstrengeld en samengedrukt worden om een dicht en solide materiaal te creëren. De tampon lost niet op, zelfs niet wanneer hij nat is: het materiaal blijft intact zelfs wanneer het vloeistof absorbeert.
Tamponziekte (Toxic Shock Syndrome) is een ernstige, acute ziekte. De bacterie stafylococcus aureus zorgt voor een infectie die tamponziekte veroorzaakt. Door langdurig inhouden van tampons of beschadigingen van de huid en slijmvliezen komen toxinen het bloed binnen.
Doet tampon inbrengen pijn? Het inbrengen van een tampon hoort geen pijn te doen. Als dit wel het geval is kan het zijn dat je een te grote tampon hebt gekozen, je niet genoeg ontspannen bent of dat je niet genoeg menstruatiebloed in je vagina hebt.
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Dit gebeurt 1-2 weken nadat de huidirritatie is begonnen en doet zich voornamelijk voor op de handpalmen en voetzolen. Elk van deze symptomen zouden kunnen betekenen dat je TSS hebt. Het kan zijn dat ze niet allemaal tegelijk optreden, maar meestal heb je er meer dan een als je TSS hebt.
Het ontstaat als u te lang wacht met het verwisselen van een tampon, waardoor u de tampon te lang inhoudt. Het wordt ook wel Toxic Shock Syndrome (TSS) genoemd. Mannen kunnen ook TSS krijgen door open wonden of brandwonden, maar de meeste gevallen met TSS ontstaan door tampons.
Door een tampon langer in te houden dan de voorgestelde acht uur loop je het risico op toxic shock syndrome (TSS), de tamponziekte, een uiterst zeldzame maar levensbedreigende bacteriële infectie die geassocieerd wordt met superabsorberende tampons.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Je kunt abnormaal bloedverlies vermoeden als je meer maandverbanden of tampons nodig hebt dan normaal, als je ook 's nachts een nieuw verband nodig hebt en als het menstruatiebloed klonters bevat. Bij onregelmatig bloedverlies komt de bloeding op een abnormaal tijdstip in de cyclus.
Kan een tampon te diep worden ingebracht? Nee. Er zijn twee redenen om je hier geen zorgen over te maken. Ten eerste omdat het koordje van de tampon door de lengte zelfs na het inbrengen duidelijk zichbaar zal zijn en het mogelijk maakt om de tampon op elk moment te verplaatsen of te verwijderen.
Sta op; als de tampon oncomfortabel aanvoelt, gebruik dan je wijsvinger om de tampon verder in je vagina te duwen. Als je niets voelt en alles wat je kunt zien is het touwtje dan weet je dat het goed zit.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten. Je moet je tampon altijd vervangen voordat hij begint te lekken. Dus als het touwtje nat wordt, is het tijd om je tampon te vervangen. Normaal gezien verlies je het meeste bloed op de tweede en derde dag van je menstruatie.
Is een vergeten tampon ernstig en moet ik naar een dokter? Neem contact op met de huisarts: Wanneer je het vergeten voorwerp niet zelf kan verwijderen.
Sommige meisjes zijn bang dat ze ontmaagd kunnen worden als ze paardrijden, tampons gebruiken of masturberen. Maar dat klopt niet. Je maagdenvlies kan daardoor niet scheuren.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Als je het touwtje niet kunt vinden, raak dan niet in paniek. Je kunt bij de tampon komen door in hurkhouding te gaan zitten en je duim en vinger te gebruiken om hem in je vagina te vinden en dan te verwijderen. Mocht dit lastig gaan dan kun je ook glijmiddel gebruiken, zodat je er beter in komt met je vingers.
Om te checken of jouw tampon dit heeft, kun je letterlijk kijken of er een laagje om de tampon heen zit die je er af kunt pellen. Check dan ook gelijk het touwtje. Composteerbare tampons hebben geen met plastic versterk touwtje. Tampons die dit wel hebben kunnen niet volledig afgebroken worden.