In de meeste gewone flesjes bier zit 0 tot 1,5 gram suiker, minder dan een half suikerklontje van 4 gram. Hoeveel gram suiker zit er in bier met een smaakje, zoals Radler? Dat is een stuk meer, namelijk tussen de 5 en 30 gram.
1 glas bier is 6 gram suiker
In een glas bier zit ongeveer 6 gram suiker, terwijl een flesje Breezer bijna 30 gram bevat. Een glas rode wijn bevat 5 gram suiker en een glas droge witte wijn slechts 1. Deze suikers hebben uiteraard ook invloed op de suikerspiegel van iemand met diabetes.
Doordat bier alcohol bevat, kan het invloed hebben op diabetes. Er is vrij sterk wetenschappelijk bewijs dat alcoholconsumptie tot 24 g per dag het relatieve risico op diabetes type 2 tot 30% kan verlagen. Bij mensen die diabetes hebben, kan matige alcoholconsumptie de bloedglucosespiegel verbeteren.
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
Hoe merkt u dat uw te hoge bloedsuikerwaarden heeft? Dit kunt u merken aan veel jeuk, door ontstekingen, hoofdpijn, zwakker voelen en minder spierkracht hebben, moeite met ademen, uitdrogingsverschijnselen en braken.
Dat wisselt per merk. In de meeste gewone flesjes bier zit 0 tot 1,5 gram suiker, minder dan een half suikerklontje van 4 gram. Hoeveel gram suiker zit er in bier met een smaakje, zoals Radler? Dat is een stuk meer, namelijk tussen de 5 en 30 gram.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
Suiker kan hetzelfde effect als een drug op je brein hebben, je kan namelijk een suikerverslaving ontwikkelen met verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg. Maar van alcohol kan je hetzelfde zeggen. Je lever heeft moeite om toxines in alcohol te verwerken. En beide producten kunnen bijdragen tot gewichtstoename.
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Na 2 weken niet drinken zal daar al verbetering in optreden. Je tanden worden minder aangetast. Alcohol bevat suikers en zure stoffen zoals citroenzuur die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf, toenemende tandplak en soms ook een slechte adem ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk begin je te vermageren.
Wat is een bierbuik? Een bierbuik is een zichtbaar bolle buik als gevolg van vetopslag, waarbij niet noodzakelijkerwijs sprake hoeft te zijn van overgewicht (BMI >25 kg/m2). Dit wordt met name gezien bij mannen en is erfelijk bepaald.
Ook al ziet een glas koel, goudblond bier er nog zo verleidelijk uit, vooral veel vrouwen laten het staan vanwege zijn reputatie als dikmaker. Dat is onterecht, want een glas bier bevat zo'n honderd calorieën en dat is net zoveel als een glas witte wijn. Het woord 'bierbuik' doet het imago van bier ook geen goed.
Bij maximaal één glas bier, wijn of sterkedrank per dag voor vrouwen en twee voor mannen is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.
Ze ontdekten dat mannen die dagelijks één biertje (alcoholisch of non-alcoholisch) dronken een steeds grotere en meer diverse verzameling darmbacteriën kregen. Een meer gevarieerde darmflora wordt gelinkt aan een lager risico op het krijgen van verschillende ziektes.
Alcohol en diabetes gaan niet goed samen: het gebruik van alcohol verstoort de bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat de lever tijdens het afbreken van alcohol geen of onvoldoende glucose kan vormen, maar ook omdat alcoholische dranken veel koolhydraten (en dus suiker) leveren [1].
Een glas bier (5% alcohol) van 250 ml levert 110 kcal. Dit is dus minder dan twee boterhammen met kaas. Bekijk meer informatie over de voedingswaarde van bier.
Bier met alcohol Als alternatief voor normaal bier dat gemiddeld 5 koolhydraten per 100 ml bevat heeft de Maisel brouwerij bier met 0,5 gram koolhydraten per 100 ml gebrouwen. Het biertje heet Edelhopfen Energiereduziert en is verkijgbaar bij de REWE in Duitsland.