Je hoeft hiervoor enkel het aantal slagen en de seconden bij elkaar op te tellen. Voorbeeld: je zwemt één baan in een 25 meterbad. Dit doe je met 20 slagen in 24 seconden. Jouw swolf-score is 44 (20 + 24).
Meet eens per kwartaal je score, al meteen vanaf het moment dat je start met borstcrawl leren. In het begin is die waarde hoog. Misschien heb je wel 30 slagen nodig om in 30 seconden aan de overkant te komen (SWOLF = 60). Maar hoe beter je de techniek onder controle krijgt, hoe efficiënter je gaat zwemmen.
In plaats van 1 kilometer (40 dezelfde banen), kun je ook 1 kilometer zwemmen, waarbij je 7 banen op 70% zwemt en elke achtste baan op 80%. Zo breek je de 40 banen in gedachte op in 5 keer 8 banen en dat is makkelijker bijhouden.
Meet gewoon hoe lang het duurt alvorens je 10 slagen hebt gedaan (tel beide armen). Deel 600 door de tijd die je hebt gemeten, en je hebt jouw slagfrequentie.
Gemiddeld zwem je ongeveer 60 baantjes per uur. Het ligt er wel aan welke slag je oefent en hoe goed je al bent, daardoor kan dit natuurlijk meer of minder zijn.
Zwemmen versterkt ook de buikspieren en core en vermindert de taille- en heupomvang. Je wordt er dus niet alleen fitter door, het is gewoon een fantastische oefening voor het hele lichaam.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Wanneer het lichaam rechtop staat, is de lengte van de arm zodanig dat de vingertoppen tot halverwege de dij komen. De spanwijdte van uitgestrekte armen (gemeten vanaf de uiteinden van de middelste vingers) is precies 1,07 maal de lichaamslengte. De lengte van de voet is ongeveer gelijk aan de lengte van de onderarm.
Slagfrequentie (SF): Het aantal zwemslagen dat een zwemmer maakt per minuut. Slagfrequentie in relatie met de zwemsnelheid, of gezwommen tijd, is een maatstaf voor je zwemefficiency. Officieel wordt dit uitgedrukt in slagcycli / min. (een slagcyclus is een volledige omwenteling van beide armen).
Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
De nadelen van zwemmen
Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet je niet zeker of het zwembadwater waar je in zwemt schoon genoeg is. Ook moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad en met een constante chloorlucht.
Als je borstcrawl kunt zwemmen, verbrand je meer calorieën dan met bv hardlopen. Maar ook in schoolslag tikt het al aardig aan. Tussen de 500 tot 700 calorieën per uur. Om deze verbranding in gang te zetten is het aan te raden om minimaal een half uur te zwemmen.
“Over het algemeen besteden mensen tussen 45 minuten en 1 uur aan een zwemsessie, goed voor een zwemafstand van ongeveer 1 kilometer.”
De streeftijd voor 50 meter is dus 45 sec.
De Zwemslag
Borstcrawl is de snelst bekende zwemslag; hij verslaat dus de schoolslag, rugcrawl en de vlinderslag. Om deze reden wordt de borstcrawl vaak gebruikt bij de vrije slag competitie.
De gemiddelde wereldwijde mouwlengte or armlengte is 63,5 cm (64cm) en in west europese landen zelfs 68cm. Als gevolg hiervan bestaan er eigenlijk twee mouwlengte 7 mouwlengtes, te weten 1 voor de wereld (~64cm) en 1 voor west europa (~68cm).
het gemiddelde van een niet kalende man zou normaal tussen 6 en 7.5 cm liggen.
Het gezicht is ongeveer even groot als een hand. De afstand tussen de ogen is gelijk aan de breedte van één oog. De afstand tussen de hoek van de mond en de hoek van het oog is gelijk aan de lengte van het oor.
Ga je 3 keer per week een half uur zwemmen, dan verlies je zo'n 1.500 calorieën. Maar ook gezonde voeding is essentieel, door op een week nog zo'n 2.000 calorieën minder op te nemen (goed voor zo'n 285 calorieën minder per dag), val je gemiddeld een halve kilo per week af.
Ook voor hart en longen is zwemmen goed. Zoals bij alle sporten vergroot je longinhoud. Zelfs als je maar één keer per week zwemt voel je je fitter. Wie regelmatig zwemt heeft dan ook een pak minder kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Er zitten geen gevaarlijke stoffen in urine. Maar chloor doet wel van alles met die stofjes. Chloor hecht zich aan stoffen als urine en zweet in zwemwater. Hoe meer erin zit, hoe meer chloor je aan het water moet toevoegen.
Je verbrand veel meer calorieën met een uur fanatiek doorzwemmen dan dat je met een uur hardlopen doet. Gezien het ook nog minder belastend is, is zwemmen dus de betere keus als je wilt afvallen.
Je krijgt sterkere spieren
Door iedere week baantjes te trekken krijg je sterkere spieren. Je verbetert de kracht in je armen, buik, rug en benen. Dit komt omdat je niet alleen de 'zwemmende beweging' maakt, maar je lichaam ook haar best doet om niet te zinken in het zwembad. Kortom, zwemmen maakt je fit.