Om een glas van 150 ml vol te krijgen heb je ongeveer 3 volledige perssinaasappels nodig. Zo'n klein flesje van 250 ml bevat dus 5 sinaasappels, het felsje van 330 ml 7 sinaasappels, het flesje van 500 ml 10 sinaasappels en de fles van 1 liter maarliefst 20 sinaasappels.
Elke sinaasappelsoort heeft een andere hoeveelheid sap. Bij voorbeeld, de Valencia-sinaasappel heeft 4 tot 5 eetlepels of ¼ tot ⅓ kopjes sap (of ongeveer 75 ml). De bloedsinaasappel levert echter typisch 80-85 ml sap op als hij wordt geperst.
Om zelf een liter jus d'orange te persen heb je ongeveer 8 tot 10 perssinaasappels nodig (circa 2 kilo). Een netje van 2 kilo perssinaasappels kost tussen de 1,75 en 3,75 euro.
In een sinaasappel zit tussen de 50 en 80 ml sinaasappelsap. Dit ligt aan de grootte, de rijpheid en de versheid van de citrusvrucht.
De perssinaasappel is perfect om thuis sap van te maken. Door het wat stuggere vruchtvlees zijn ze minder geschikt voor consumptie en raadt ik de handsinaasappels aan. Je haalt ongeveer 75-100ml sap uit 1 sinaasappel. Met een doos haal je dus meer dan 6 liter sinaasappelsap in huis!
Sinaasappels en mandarijnen staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit.
Versgeperst sap bevat tot ongeveer 50% meer vitamine C dan sap uit concentraat (een pak sap uit de winkel is meestal sap uit concentraat). Maar sinaasappelsap uit concentraat bevat alsnog veel vitamine C. Gemiddeld levert 1 glas sap uit concentraat twee derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Hoewel je met een glas versgeperste sinaasappelsap voldoende vitamine C binnenkrijgt, heeft het als nadeel dat het veel minder vezels en meer koolhydraten bevat dan een verse sinaasappel. Het is dus gezonder om twee keer op een dag een sinaasappel te eten, dan dezelfde hoeveelheid versgeperst sap.
Sinaasappels zijn wat dit betreft zeker geen uitzondering. Ook dit levert vele gezondheidsvoordelen op. Vezels dragen bijvoorbeeld bij aan een gezonde stoelgang en het voorkomen van obstipatie. Ook zijn ze een voedingsbron voor de goede bacteriën in onze darmen.
In versgeperst sap zit net zo veel suiker als sap uit een pak. En ook als je het zelf maakt gooi je vezels weg. Het advies om zo min mogelijk sap te drinken geldt daarom ook voor versgeperst sap. Het maakt daarbij niet uit of je perst met een gewone pers of een slowjuicer.
Fruitsap drinken
Niet helemaal. Citrusvruchten bevatten veel zuur en zware vezels, en die kunnen je nuchtere maag irriteren.
De beste sinaasappels om te persen zijn Valencia-sinaasappels, navelsinaasappelen, bloedsinaasappelen, mandarijnen en clementines, evenals satsuma- en tangelo-citrusvruchten! Elk van hen maakt gegarandeerd heerlijk vers sinaasappelsap, elk met iets andere smaken.
Het Franse leenwoord jus d'orange of kortweg jus is een term die in Nederland wordt gebruikt, terwijl in Vlaanderen vooral sinaasappelsap, appelsiensap of het algemenere fruitsap wordt gebruikt.
Het geven van medicijnen met een glas vruchtensap kan de werking flink beïnvloeden. Met name bètablokkers (bij hoge bloeddruk), etosopide (bij kanker) en sommige antibiotica moeten met water worden ingenomen.
Jus d'orange is ongezond
Dus: minder vezels, minder vitamine C en veel suiker. Daarnaast heb je ook nog eens veel sinaasappels nodig voor een fatsoenlijk glas sap. Je drinkt als snel het sap van drie sinaasappels weg. En dan heb je alleen nog maar een glaasje sap dat niet heel erg vult.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Denk echter niet dat het schadelijk is om meer dan twee sinaasappels te eten! Al eet je er tien op een dag en kom je daarmee op een inname van 600 milligram vitamine C dan is dit geen probleem. Probeer het alleen niet te overdrijven en blijf er goed bij drinken om je nieren te spoelen!
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Sinaasappelen kunnen helpen bij het afvallen. Dit is mogelijk doordat de vruchten rijk zijn aan voedingsstoffen. Ook heeft deze oranje fruitsoort een lage glycemische index (wat het afvallen gemakkelijker maakt). Let op: Ondanks de lage glycemische index bevatten sinaasappelen wel fruitsuikers.
In sinaasappels zit er veel vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant in ons lichaam. Dat betekent dat het onze cellen helpt beschermen tegen schade. Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.
Conclusie. Fruitsap bevat wat vitamines, mineralen en voedingsvezels, maar minder dan een stuk fruit. Wat dat betreft heeft fruitsap de voorkeur boven frisdrank. Maar een glas fruitsap bevat weer meer calorieën en verzadigt minder goed dan een stuk fruit, waardoor je er snel veel calorieën mee binnen kunt krijgen.
Je kunt ze uit het vuistje eten en van perssinaasappels kun je natuurlijk het lekkerste verse sap maken. Dat sap kun je eventueel verwerken in sauzen of desserts. Ook de schil van de sinaasappel kun je gebruiken.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.