Sesamolie kun je innemen met een eetlepel; een eetlepel per dag is voldoende.
Is sesamolie gezond? Je kunt sesamolie als gezond beschouwen, omdat het van nature rijk is aan Omega 6 (linolzuur). Omega 6 vetzuren dragen namelijk bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en leveren daarmee een bijdrage aan de gezondheid van het hart.
Sesamzaad, een fythotherapeutisch middel
Het zijn antioxidanten en ze gaan hoge bloeddruk tegen en beschermen de lever tegen schade die door vrije radicalen wordt aangebracht. Omdat sesam de lever helpt is die in staat beter afvalstoffen af te voeren wat goed is voor tal van ziekten waaronder constitutioneel eczeem.
Ethyleenoxide is een kankerverwekkende stof, maar het gehalte in sesamzaad is zeer laag. Het risico voor je gezondheid is dus klein als je af en toe (producten met) sesamzaad eet. Als je het echter gedurende lange tijd dagelijks consumeert, verhoogt je kans op lever- en nierkanker.
Koudgeperste Sesamzaadolie is een bron van Vitamine E, een natuurlijk antioxidant die huid en haar helpt te beschermen tegen vrije radicalen. De olie is daarnaast rijk het vetzuur omega-6 en de mineralen zink, koper, magnesium, calcium en ijzer, die huid en haar voeden en versterken.
Lekker én gezond
Behalve dat tahini plantaardig en zuivelvrij is, vind je ook ontzettend veel goede voedingsstoffen in deze sesampasta. Bijvoorbeeld mangaan, calcium, magnesium, ijzer, zink en selenium. Twee eetlepels bevatten maar liefst 5 gram eiwit en 3 gram vezel. Daarnaast is deze pasta laag in natrium.
Sesamzaadjes kunnen zowel rauw als geroosterd worden gegeten. Geroosterd krijgt sesam een heerlijke notige smaak. De sesamzaadjes doen het goed in hartige Oosterse, Afrikaanse en Indiase gerechten, maar worden bijvoorbeeld ook gebruikt in brood, gebak en koekjes.
Er zitten 63 kilocalorieën in 1 eetlepel (10 gram) sesamzaad. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'sesamzaad'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Sesam wordt geroosterd en gepeld aangeboden. Het wordt echter aanbevolen om de voorkeur te geven aan de ongepelde variant, omdat deze sesam de hoogste waarde van belangrijke plantaardige vetten en andere waardevolle ingrediënten bevat. Sesam bevat ook veel vitamines en mineralen.
Sesamolie staat erom bekend dat het aantal rode bloedcellen wordt verhoogd. Verder verhoogt het de hoeveelheid bloedplaatjes. Ook is het mild laxerend en werkt het verzachtend op de slijmvliezen.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad. Ook wij raden je dus aan om elke dag een handvol noten en/of zaden te eten.
Sesamzaadjes zijn knapperig en lekker van smaak. Ze bevatten onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamine E, vitamine B en diverse mineralen waaronder, magnesium, fosfor, kalium, calcium en zink.
Welke heeft de voorkeur? Sesamolie geperst uit puur zwart sesamzaad vind ik het lekkerst, bijvoorbeeld die van Chee Seng of Kuki Junsei. Vanwege de heerlijke, nootachtige geur.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Sesamolie kan tot redelijk hoge temperaturen worden verhit voor een korte periode, waardoor het geschikt is voor bakken en wokken. Wel is het zo dat bij verhitten op hoge temperaturen de smaak van de olie verdwijnt.
Sesamzaad wordt verkocht in ongeroosterde als geroosterde vorm. Sesamzaad dat je wil verwerken in je deeg of als decoratie kan met ongeroosterd sesamzaad als in de geroosterde versie. Het verschil is dat na roosteren het sesamzaad sterker smaakt.
Sesamzaadjes zitten vol met vitamines, mineralen, vezels en gezonde onverzadigde vetten. De zaadjes zijn onder andere erg rijk aan calcium, fosfor, magnesium en zink, allemaal mineralen die helpen je botten sterk te houden. Sesamzaden zijn bovendien een goede bron van plantaardige eiwitten.
Sesamzaadjes zitten boordevol mineralen en vitamines zoals mangaan, koper, calcium, magnesium, ijzer, fosfor, vitamine B1, molybdeen, selenium en vezels. Hiernaast bevat sesamzaad twee unieke substanties genaamd sesamine en sesamoline.
Een portie sesamzaad komt overeen met 15 gram.
Lijnzaad bevat aanzienlijk meer mangaan, koper en kalium. Chiazaad bevat iets minder calorieën en meer vezels. Het bevat ook 1,5 tot twee keer meer van de botversterkende mineralen calcium en fosfor en iets meer ijzer. Kortom: Beide zaden zijn erg voedzaam.
Lijnzaad smaakt naar noten en zit boordevol voedingsstoffen. Het bevat niet alleen vitamine B1 en B2 en mineralen, maar ook gezonde vetten (o.a. Omega-3, Omega-6 en Omega-9), eiwitten (25% van elk zaadje bestaat uit eiwit) en vezels (33 gram per 100 gram lijnzaad). En die doen heel wat goeds voor je lichaam.
Wie de zaadjes door bijvoorbeeld de yoghurt of (havermout)pap doet, kan het beste de gebroken lijnzaad gebruiken. De hele zaad gaat namelijk onverrichter zaken het lichaam weer. Er bestaat ook nog een fijngemalen variant en olie.