In Parijs zijn meer dan 30.000 restaurants. Ondoenlijk dus om er een paar restaurants uit te pikken die aan te raden zijn. Zoek daarom op internet via restaurantsites naar een restaurant naar je zin.
Uit eten gaan in een restaurant in Frankrijk is gemiddeld goedkoper dan in Nederland. Voor € 15 per persoon kun je kwalitatief goed eten. Als we ervan uitgaan dat jullie 8 dagen lang iedere keer in de avond gaan eten in een restaurant, komen de kosten uit op: 8 x € 30 = € 240.
Parijs telde in 2018 in totaal 141 Michelinsterren. In 2019 waren dat er 134.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Parijs. In Parijs is de service vaak al compris, dus inclusief, terug te vinden op de rekening. Parijzenaren zelf geven daar boven op geen fooi.
Alle restaurants en cafés rekenen standaard 15% fooi, dit is al verwerkt in de rekening (mocht je betalen met een credit card, dan staat dit niet expliciet op je bon). Daarbij verwachten ze veelal nog een toevoeging van 5 tot 10% extra fooi. Taxichauffeurs en gidsen waarderen een kleine fooi altijd.
Duitsland krijgt in de Michelingids voor Duitsland 2014 het elfde driesterrenrestaurant erbij. Na Frankrijk is Duitsland nu het land met de meeste driesterrenrestaurants. Er zijn 37 restaurants met twee sterren, en 226 met 1 ster, waarmee het totaal op 274 sterrenrestaurants komt.
Tokio, Japan
De Japanse stad mag zich sinds 2023 dan ook de stad met de meeste Michelinsterren ter wereld noemen.
Waar vind je 432 Michelin-restaurants met min of meer dezelfde postcode? In Tokio, want dat is de stad met de meeste Michelin-sterrenrestaurants ter wereld.
De meeste hotels rekenen rond 10 euro voor een eenvoudig ontbijt met croissant, stokbrood en koffie. Goedkoper kun je terecht in een café, dat scheelt al snel 3 euro. Nog voordeliger is een bezoek aan de bakker: een croissant kost rond 1,20 en een hele baguette 1,60 euro.
Er is alleen één nadeel: dat is ook direct de duurste plek. In Parijs geldt namelijk de regel: hoe dichter bij de bar, hoe goedkoper. Een Parijse garçon hoeft dan namelijk de minste meters af te leggen. Zit je dus op de eerste rij, dus het verst van de bar vandaan, dan betaal je daar ook extra voor.
Het korte antwoord hierop is Ja. In principe is het water wat in Frankrijk uit de kraan komt veilig genoeg om te drinken. Er zijn zelfs speciale watertaps in sommige Franse steden te vinden. Het water uit deze taps zijn veilig genoeg om gewoon zo te drinken.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
In 2023 ontvangt een restaurant twee sterren en zeventien restaurants de eerste felbegeerde nieuwe Michelinster. Net als afgelopen jaar behouden twee restaurants het maximale aantal van drie sterren, namelijk Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
In 2021 werd het Deense restaurant Noma van chef-kok René Redzepi nog uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld, in 2022 ging restaurant Geranium ervandoor met de titel. Toeval of niet, beide restaurants vind je in Kopenhagen. De uitreiking van 2023 vond plaats op dinsdag 20 juni, in de Spaanse stad Valencia.
Nederland telt nu 117 sterrenrestaurants.Er zijn 2 restaurants met drie sterren, 21 restaurants met twee sterren en 94 restaurants met één ster. Daarnaast zijn er 11 groene sterren, die Michelin sinds 2020 uitreikt aan restaurants die gastronomie en duurzaamheid op een voortreffelijke manier combineren.
Het Guinness Book of Records maakte bekend dat het grootste restaurant ter wereld in Damascus staat. Maar liefst 6012 mensen kunnen tegelijkertijd eten in Bawabat Dimashk. Zo heet het grootste restaurant ter wereld. Het betekent 'Poort van Damscus'.
De Michelin Gids schrijft over Vinkeles van chef Jurgen van der Zalm: 'klassiek vakmanschap in de vorm van verbluffende sauzen en speelse creativiteit'. In totaal heeft ons land nu twee restaurants met drie sterren, 20 met twee sterren en 103 restaurants met één ster.
Peru. Het bekleedt deze positie al enkele jaren, en ook nu staat Peru op de eerste plaats. De Peruviaanse gastronomie is gevarieerd, gezond en smaakvol. Die reputatie begon zich te ontwikkelen in de jaren 2000.
Hoe vaak men zoent, hangt van de streek af. In Parijs en in het noorden twee keer. In Normandië en Bretagne vier keer en in het zuiden drie keer. Zelfs de Fransen weten niet precies hoe (vaak) het hoort.
De meeste wijnen kosten €4-€6 per glas, maar er zijn uiteraard ook duurdere.
In Frankrijk betaalt u met de euro. In Frankrijk zijn dezelfde biljetten gangbaar als in Nederland. Het is niet aan te raden om biljetten groten dan 50 mee te nemen naar Frankrijk. Creditcards worden geaccepteerd bij de meeste pinautomaten in Frankrijk, maar in veel winkels zullen deze niet bruikbaar zijn.