Terwijl de meeste mensen het openbare zwembad zien als een plaats om te ontspannen, beschouwt één op vijf het ook als een toilet. Volgens een Amerikaanse onderzoek plast namelijk 20 procent van de zwembadbezoekers wel eens in het zwembad.
Hoeveel mensen plassen in het zwembad? Volgens Amerikaans onderzoek plast één op de vijf mensen wel eens in het zwembad.
Urine is steriel
"Het kan geen kwaad, de chloor in het water maakt alles schoon." Maar is dat ook zo? "Onze urine is in principe steriel", zegt microbioloog Rijkelt Beumer. "Tenminste, als je geen urineweginfectie hebt. Er zitten geen gevaarlijke stoffen in urine.
"Urine bestaat net als de zee voor 95 procent uit water, en verder vooral uit natrium en chloride", zo legt de ACS in de videoboodschap uit. "Sterker nog: de ammonium in de urine bevordert zelfs de groei van zeeplanten." Bovendien plassen vissen en andere zeedieren zelf ook doorlopend in het water.
Door de druk van het water wordt je bloed naar het centrale gedeelte van je lichaam geduwd. Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.
Weet je wat het is: als je het in de zee doet, dan ga je zo weg zwemmen maar door die stroming gaan die drolletjes je zo achtervolgen. Nee, dat is niks, dat wil je niet." Gelukkig hoeven de deelnemers van Expeditie Robinson niet vaak te poepen bij Expeditie Robinson, want ze eten natuurlijk ook weinig.
Plassen in zee of gewoon naar de wc? De conclusie van de American Chemical Society: iedereen doet het (maar komt er niet voor uit) maar schadelijk voor de zee is het niet. Sterker: het is eigenlijk wel goed voor de oceanen. Onze urine bestaat voor 95 % uit water en twee gram natrium en chloride.
Hoe sterker het zwembad ruikt, hoe viezer het is
Hoe sterker een zwembad naar chloor ruikt, hoe groter de verontreiniging is. Doordat chloor zich bindt met verontreinigingen in het water, krijg je chloramines die de typische 'zwembadgeur' afgeven. Als het zwembad sterk naar chloor ruikt, weet je dat het water vies is.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.
Urine is niet giftig, maar er zitten stoffen die ongewenst zijn voor het lichaam en de huid en ogen kunnen irriteren. Het drinken van de eigen urine, urinetherapie, is een oud Chinees en een oud Indiaas gebruik.
De juiste houding om zittend te plassen
We raden u aan om zittend te plassen, omdat het dan makkelijker is om u te ontspannen. Zorg er als u gaat plassen voor dat u goed rechtop zit. De plasbuis bevindt zich dan in verticale positie, waardoor u uw blaas volledig kunt legen.
Het grootste zwembad ter wereld vind je in Chili en hoort bij het San Alfonso del Mar resort. Het zwembad is ruim een kilometer lang en is op het diepste punt 35 meter diep. In het zwembad gaat 250 miljoen liter water, dat uit de aangrenzende zee gehaald wordt. Via een computersysteem wordt het water direct gefilterd.
Maar urine en chloor zijn geen beste vrienden voor onze huid en onze ogen. In urine zit namelijk de stof ureum, dit is een afvalproduct. Wanneer deze stof vrijkomt in chloor, ontstaat er een chemische reactie genaamd 'stikstoftrichloride'. Deze stof is verantwoordelijk voor die scherpe geur in zwembaden.
Urine is namelijk een stuk minder vies en nutteloos dan je misschien zou denken. De Technische Universiteit Delft ontwikkelde een techniek om belangrijke stoffen zoals stikstof en fosfaat uit urine te halen die anders gewoon zouden verdwijnen. Maar urine wordt al eeuwenlang gebruikt voor allerlei dingen.
Chloor, bekend onder de scheikundige afkorting Cl, is een geelgroen dicht gas met een zeer aparte, stikkende geur.
In zwemwater zit chloor, dat men toevoegt omdat het bacteriën en algen doodt. Een prettige gedachte en daarmee lijkt het dat de bacteriën uit urine onschadelijk worden gemaakt. Niets is minder waar. Ironisch genoeg vormt het chloor samen met urine chemicaliën die irriterend zijn voor de ogen, luchtwegen en huid.
Kunt u zwemmen in chloorwater? Het gebruik van chloor in uw zwembadwater is in principe niet gevaarlijk. Het kan zelfs zo zijn dat water dat de juiste chloorwaarde heeft gezonder is dan water waaraan geen chloor is toegevoegd. Bacteriën hebben in onbehandeld water namelijk vrij spel.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Niet zwemmen met diarree
Vrijwel altijd was er dan sprake van onvoldoende chloordesinfectie of een defect in de zwemwaterbehandelingsinstallatie. Norovirus wordt in principe geïnactiveerd door het chloor in zwembaden.
Als je in het water bent heb je meer kans dat je poriën zich openen en de chloor in je cellen terecht komt. Dit kan er voor zorgen dat je huid water, natuurlijke oliën en talg verliest en hierdoor uitdroogt en gaat schilferen. En dat kan dan weer leiden tot rimpels en kleine huidlaesies.
Mag je zwemmen in melkachtig water
Is het niet té troebel of melkachtig? Dan is zwemmen eigenlijk geen probleem. Als de pH-waarde een klein beetje uit balans is kan het eigenlijk geen kwaad.
Afhankelijk van de zuiverheid van het water, kan zwemmen in de natuur (zoals in de zee of een meer) een urineweginfectie veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat zwemmen in zee kan leiden tot UWI's, infecties van het maag-darmstelsel en oorproblemen.
Je blaas kan knappen als je je plas te lang ophoudt
Het te lang ophouden van je plas is echter niet goed. Eén keer lang je plas ophouden is niet erg, maar als je het regelmatig doet kan het gevaarlijk zien. De blaas kan daardoor namelijk te veel uittrekken en zijn knijpkracht verliezen.
Daalt de concentratie natrium in je bloed (doordat je heel veel drinkt) dan zal je juist veel moeten plassen en krijg je trek in zoute snacks. Hoeveel vocht je heb je nu echt nodig? Heb je flink gezweet dan is het daarom zaak niet alleen water te drinken.
Jezelf elektrocuteren door op schrikdraad te plassen
Zeker die extra rail, die bijvoorbeeld metro's in grote steden of treinen in Engeland van stroom voorziet, kan zorgen voor een dodelijke elektrocutie.