Hoeveel potjes jam uit 1 kg fruit?

Met 1 pak geleisuiker en 1 kg schoongemaakt fruit maakt u 4 grote potten heerlijke jam. Reken voor zacht fruit als aardbeien en frambozen op 900 g schoongemaakt fruit per kilo geleisuiker. Deze fruitsoorten bevatten zelf weinig pectine en hebben dus wat meer suiker nodig om goed te geleren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zelfmaakrecepten.nl

Hoeveel potjes jam van 1 kilo fruit?

Ik had van een kilo aardbeien jam gemaakt en dat zijn wel vijf jampotjes vol. Wellicht kan ik iemand anders hier een plezier mee doen. Even een leuk etiket erop plakken en je hebt een homemade cadeautje voor iemand. Natuurlijk kan je het recept ook halveren en maak je 2 1/2 jampotjes.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culinea.nl

Hoeveel fruit voor jam?

Voor 2 potten homemade jam: 2 schone glazen (weck)potten. 500 gram schoongemaakt fruit, bijvoorbeeld aardbeien, bramen of frambozen. 500 gram geleisuiker.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culy.nl

Hoeveel geleisuiker op 1 kg fruit?

Gebruik voor 1 kilogram schoongemaakt fruit 1 kilogram geleisuiker. Je kunt ook geleisuiker speciaal kopen, daar zit minder suiker in. Tip: je kunt ook pectine-arm fruit combineren met pectinerijk fruit zoals bessen of appel. Dan wordt je jam vanzelf wat dikker.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Hoe lang duurt het voordat jam dik wordt?

Laat potten rustig staan en controleer de dikte 3 dagen na de kooktijd. Ben je na 3 dagen nog steeds niet tevreden over de dikte, breng de te dunne jam of gelei opnieuw aan de kook. Voeg een klein beetje (0,5 tot 1 theelepeltje) pectinepoeder toe en laat 1 tot 2 minuten koken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op datisjammie.nl

Jam maken

36 gerelateerde vragen gevonden

Waarom zelfgemaakte jam op zijn kop?

Waarom moet je jampotten op de kop zetten? Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weckenonline.eu

Hoe weet ik of mijn jam dik genoeg is?

Jam is dik genoeg als de borrelende fruitmassa (tijdens het inkoken na het toevoegen van de suiker) 105 °C is. Dit kun je meten met een jam- of suikerthermometer. Heb je die niet? Doe dan de stollingsproef, ook wel de rimpel- of schoteltjestest genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op datisjammie.nl

Hoeveel jam maak je van 1 kilo fruit?

Met 1 pak geleisuiker en 1 kg schoongemaakt fruit maakt u 4 grote potten heerlijke jam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zelfmaakrecepten.nl

Waarom citroen in de jam?

Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zoetrecepten.nl

Wat is het verschil tussen geleisuiker en Geleisuiker Speciaal?

De Geleisuiker Speciaal is bedoeld voor het maken van halfzoete jam, de standaard Geleisuiker is bedoeld voor het maken van zoete jam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangilse.nl

Welke potjes voor jam?

Glazen potten met schroefdeksel (of jampotten) kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney's inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker. Geleisuiker heeft een bewarende werking en voorkomt dat de jam bederft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weckenonline.eu

Hoe lang moeten jampotjes op de kop staan?

Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Hoe gezond is zelfgemaakte jam?

Jam bevat geen vet, maar wel veel suiker. Als je het als broodbeleg gebruikt, weegt dat laagje jam ongeveer 15 gram, dus dan valt de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt best mee: 7-8 gram. Dat is een stuk minder dan in een paar koekjes, een portie vruchtenyoghurt of een glas frisdrank/sap zit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radarplus.nl

Hoe lang kan je zelfgemaakte confituur bewaren?

Als je netjes gewerkt hebt, zoals het hoort, dan zijn je bokaaltjes zelfgemaakte confituur meestal minimaal 1 jaar houdbaar, en vaak zelfs langer. Tenminste, als je ze op een donkere, droge en koele plek bewaart. De kelder is ideaal.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Hoe lang kun je jam bewaren na openen?

Is de jam of marmelade gemaakt met suiker of geleisuiker, dan is de geopende pot ongeveer drie maanden na opening houdbaar is de koelkast. Een nog niet geopende pot is tot een jaar houdbaar bij kamertemperatuur, nu het vullen van de jampotten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bewaren.eu

Wat kun je gebruiken ipv geleisuiker?

Je kunt een zoetstof gebruiken, maar als je ook die niet wil dan kan het ook zonder. Gebruik dan bv Van Gilse Geleipoeder voor het geleren of Marmello, een geleermiddel op basis van citruspectine. Omdat er geen suiker in zit moet je dus een andere manier vinden om het houdbaar te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op patesserie.com

Hoeveel suiker moet er in jam?

Aan 1 kilogram schoongemaakt fruit voeg je dus 750 gram suiker toe. Als je deze algemene richtlijn aanhoudt, heeft je jam aan het einde van het kookproces een suikerpercentage van 65 procent. Bij dit percentage wordt je jam voldoende dik en is deze lang houdbaar: 6 maanden tot een jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op datisjammie.nl

Hoe lang moet je jam koken?

Breng het fruit met de geleisuiker op laag vuur al roerende aan de kook. Blijf roeren en laat circa 5 minuten koken. Schep het schuim uit de pan. Vul gesteriliseerde weckpotten tot de rand met de jam, dek af met plasticfolie en sluit de potten af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24kitchen.nl

Hoeveel citroenzuur in jam?

Voor het maken van jam heb je naast de vruchten suiker nodig. De meeste mensen gebruiken geleisuiker, wat een mengsel is van suiker, pectine en citroenzuur. Veel goedkoper is het om zelf pectine en citroenzuur toe te voegen. Reken op 2 – 4 gram pectine en 5 – 15 gram citroenzuur (per kilo suiker).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op levenvanhetland.blog

Hoe maak je confituur dikker?

Is je confituur te lopend? Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Welke suiker gebruiken om confituur te maken?

Geleisuiker heeft, door de aanwezige pectine, een betere conserverende werking dan gewone suiker. Maar ook met kristalsuiker of Zusto kan je confituur maken. Rietsuiker heeft een gistende werking en gebruik je dus beter niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op avevewinkels.be

Welk fruit bevat veel pectine?

Pectine rijke vruchten zijn; aalbes (rode bes), appel, braam, citrusvruchten, kruisbes, kweepeer en zwarte bes. Pectine arme vruchten zijn de aardbei, abrikoos, ananas, druif, framboos, kers, meloen, peer, perzik, pruim (verschilt per soort) en rabarber.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangilse.nl

Kan jam over datum?

Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte. Eet je jam met minder of geen toegevoegde suikers? Dan kan het iets eerder bederven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elle.com

Kan je jam warm maken?

Je kunt de jam verwarmen in een pannetje waardoor deze vloeibaar word. Hierdoor kan je het over de pannenkoeken gieten. Ook lekker is om koude of warme crêpes te vullen met een laagje jam (en eventueel wat slagroom) en ze op te rollen. Natuurlijk kan je ook een beetje jam voor extra smaak in een cocktail toevoegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culinea.nl

Kan confituur te lang koken?

TIP 3: Houd u aan de kooktijd

Blijft uw confituur lopend? Dan zit de oorzaak vaak verstopt in de kooktijd. Een te lange of te korte kookbeurt heeft een impact op de stijfheid van uw bereiding. Te kort: geef de pectine een kans om te werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op madamconfituur.com

Populaire vragen