Laos ligt vers, gedroogd en in poedervorm in de winkel. Wanneer een recept aangeeft dat het 1 centimeter laos nodig heeft dan is een halve eetlepel laospoeder voldoende.
Laospoeder- Laoswortel (Alpinia galanga) ofwel de galangawortel, heet ook wel Thaise gember of maagwortel. Deze tropische plant is familie van gember en groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied. Laos gebruikt men zowel als verse wortel als in gedroogde, vermalen vorm veel.
Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper. Laoswortel wordt in Indonesië gezien als een pepmiddel en een afrodisiacum.
Is deze smaakvolle wortel bij jou toch lastig te verkrijgen? Je raadt het misschien al, maar je kunt laos vervangen door gember. Ook voor de bereiding kan je het behandelen als gember: even schillen en snijden of raspen maar.
Het is familie van de gemberwortel, maar wel met een eigen aroma. Laos heeft een fruitige, licht gemberachtige smaak. Het is een smaakmaker in diverse gerechten, waaronder soepen en currypasta's. Ook in gerechten als aardappelsoep, bij schapenvlees, rundergebraad en salade is laos erg lekker.
Laos ligt vers, gedroogd en in poedervorm in de winkel. Wanneer een recept aangeeft dat het 1 centimeter laos nodig heeft dan is een halve eetlepel laospoeder voldoende.
Galangawortel of laos is familie van de gember en de kurkuma en is rijk aan antioxidanten. Galanga wortel heeft een scherpe, pittige smaak en wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt. Tegenwoordig is het een heerlijke specerij om allerlei gerechten op smaak te brengen.
Laos is een tropische meerjarige plant die voornamelijk in Thailand, Indonesië en Maleisië groeit. Hij staat bekend om zijn milde gembersmaak met een vleugje peper en citrus. Hierdoor is het een goede vervanger van de sterkere gember.
Djahe is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast djahe is er ook ketoembar (gemalen koriander), Laos (gemalen galangawortel) en djintan (gemalen komijnzaad).
Laos is een geneeskrachtig kruid en wordt in Azië veel toegepast vanwege de medicinale eigenschappen. Het wordt gebruikt om ademhalingsproblemen en misselijkheid te verlichten. Ook bevordert het de spijsvertering en helpt het tegen darmklachten.
Verse laos heeft eenzelfde wortelachtige vorm, maar de smaak en geur zijn echt anders dan die van gember. Niet zoet-pittig, maar eerder pijnboom-achtig en sterk. Sommige mensen vinden de smaak citrusachtig, anderen vinden het naar zeep ruiken.
Laos wordt gemaakt van de wortels van de galangaplant. De galangaplant is familie van de gemberplant en heeft een prikkelende, citrusachtige smaak. Gemalen Laos is een goed alternatief voor verse galangawortel en is bovendien een stuk langer houdbaar.
Bij Groentebroer.nl kan je dagelijks laoswortel bestellen. Laos is de wortel van de Galanga plant ook bekend onder de naam Kga. De laoswortel die je bij Groentebroer.nl kunt kopen is familie van de gemberwortel, maar heeft een heel eigen aroma. Laos heeft een fruitige, gemberachtige smaak.
Kentjoer is niet hetzelfde als laos, hoewel beide behoren tot de galangal-familie. Buiten de koelkast droogt kentjoer snel uit, maar het kan nog steeds gebruikt worden in stoofschotels.
Saffraan, madras-kerriepoeder, gele kerriepoeder, een mengsel van foelie en gerookte paprika, of garam masala zijn allemaal haalbare alternatieven.
Ketoembar wordt gemaakt van gedroogde en gemalen zaden van de koriander plant. Het heeft een mildere smaak dan verse korianderblaadjes.
Is laos komijn? Laos kruiden worden met name in de thaise en indonesische keuken gebruikt. Laos is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast Laos is er ook djintan (gemalen komijnzaad), ketoembar (gemalen korianderzaad) en djahe (gemalen gemberwortel).
De geur en smaak doet denken aan sinaasappel en anijs. Ketoembar is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast ketoembar is er ook djintan (gemalen komijnzaad), Laos (gemalen galangawortel) en djahe (gemalen gemberwortel).
Ketoembar = korianderzaad. Koenjit = Kurkuma of geelwortel.
Perfect als vervanger voor verse gember! Je vindt gemberpoeder gewoon in het kruidenschap bij je supermarkt. De derde optie is gemberpuree. Dit is ook een prima vervanger voor verse gember.
Kurkuma, (Surinaams-Nederlands) koenier, (Indisch-Nederlands) koenjit, Indiase geelwortel, en vroeger ook tarmeriek genoemd, is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa. Kurkuma een belangrijk ingrediënt in kerriepoeders en Indiase masala's.
De jonge scheuten en bloemen kunnen rauw worden gegeten. Het is vooral de wortel die wordt gebruikt voor het kruiden van allerlei gerechten zoals soepen en currygerechten.
Kurkuma komt oorspronkelijk uit India en wordt ook wel turmeric, curcuma, koenir of koenjit genoemd. Het wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma Longa en komt uit dezelfde familie als gember.
Goed voor het spijsverteringskanaal
Het wordt ingezet ter bevordering van de spijsvertering en om buikkrampen en winderigheid te verhelpen. Kentjoer gebruikt men ook ter verlichting van maagzweren en chronische gastritus. Deze specerij werkt ontstekingsremmend en pijnstillend.