Bij een skiduim heeft u last van pijn en zwelling in het onderste gewricht van uw duim, aan de binnenkant van de overgang van uw duim naar uw hand. Daarnaast heeft u last van krachtverlies van uw duim. De pijn is heel precies. Op de plaats van de pijn is er eventueel een blauwe verkleuring.
Bij een skiduim kunt u last hebben van: Pijn, zwelling en soms verkleuring aan de binnenzijde van de duim. Krachtverlies van de duim (dit merkt u bij het opendraaien van potjes of het omdraaien van een ronde deurknop).
Klachten die kenmerkend zijn voor skiduim zijn pijn aan de binnen kant van de duim (pink kant), zwelling en soms een bloeduitstorting. Ook is er minder knijpkracht, bijvoorbeeld het vasthouden van een fles frisdrank tussen duim en vingers lukt niet goed.
De operatie duurt gemiddeld een uur. De opening in de huid wordt meestal met oplosbare hechtingen gesloten. U krijgt een gipsspalk om uw duim en pols.
Verstuikte of gekneusde duim
Er ontstaat pijn, zwelling en bewegingsbeperking rond het duimgewricht. Vooral bewegingen in dit gewricht zijn pijnlijk. Er ontstaat een bloeduitstorting en een zwelling van de duimmuis. Bij rek van het bandje is er meestal forse pijn zonder duidelijke instabiliteit van dit gewricht.
Conservatieve (niet-operatieve) behandeling
Het geven van rust en het ontzien van de duim/pols tijdens belastende activiteiten kan de pijnklachten doen verminderen. Het dragen van een afneembare spalk kan hierbij een waardevolle ondersteuning bieden. Er zijn verschillende soorten spalken.
Klachten bij een skiduim
Bij een skiduim heeft u last van pijn en zwelling in het onderste gewricht van uw duim, aan de binnenkant van de overgang van uw duim naar uw hand. Daarnaast heeft u last van krachtverlies van uw duim. De pijn is heel precies. Op de plaats van de pijn is er eventueel een blauwe verkleuring.
Die term is echter niet correct: de duimmuis is een onderdeel van de hand. Veel mensen die kampen met een muisarm, kampen met pijnlijke duimmuis. De duimmuis is het gedeelte van de hand die de duim met de handpalm verbindt. Het zachte kussentje onderaan de duim.
Een lichte kneuzing van je vinger kan binnen een week alweer genezen zijn, maar een flinke kneuzing kan drie tot zes weken nodig hebben om volledig te herstellen en klachtenvrij te zijn.
Aangezien de breuk in het gewricht ligt, is de duim na genezing dikwijls zeer stijf. De meeste breuken van de vingers zijn eigenlijk barstjes. De breuk wordt 'stabiel' genoemd als de twee fragmenten van het bot niet verplaatst zijn, en zich niet kunnen verplaatsen.
De volledige genezing van een gradatie 1 verstuiking duurt ongeveer zes weken. Bij een middelmatige verstuiking (gradatie 2) duurt een volledige genezing ongeveer zes tot tien weken. Bij een ernstige verstuiking (gradatie 3) duurt een volledige genezing twaalf tot zestien weken.
Eerste strook: Knip een strook van 0,5 cm breed en ca 15 tot 20 cm lang. Leg de basis van de eerste tape, zonder spanning, aan de radiale kant van de duimmuis aan. Gebruik vervolgens de ligament-techniek en maak een kruis over de mediale zijde van het eerste MCP gewricht en eindig aan de dorsale kant.
De beste braces in deze categorie zijn de Orliman Kunststof Duimspalk (05216) en de Bauerfeind RhizoLoc Duimbrace (00179). Hierbij is de Orliman door de kunststof spalk volledig immobiliserend en de Bauerfeind functioneler en dus wat makkelijker te gebruiken in het dagelijks leven of bij het sporten.
De huisvrouwenduim is een verzamelnaam voor artroseklachten van de duimbasis. 1 De symptomen zijn: zeurende pijn aan de basis van de duim, zwelling met verminderde kracht en bewegingsbeperking van de duim. Daardoor worden eenvoudige activiteiten moeizamer.
Een triggervinger is een vinger (of duim) die u niet goed meer kunt buigen of strekken. Als het erger wordt, kan de vinger krom blijven staan. U kunt uw vingers buigen met de spieren aan de binnenkant van uw onderarm (de buigspieren). Van deze spieren lopen pezen naar de vingertoppen.
Een van de handwortelbeenderen is het scheepsvormige botje (os scaphoideum). Wanneer er een breuk in dit scheepsvormige botje optreedt wordt het een scaphoïdfractuur genoemd. Een scaphoïdfractuur komt relatief vaak voor. Veelal ontstaat de fractuur door een val met uitgestrekte hand.
Een hokkende vinger is een aandoening van de pezen in de hand die de vingers buigen. Deze buigpezen lopen als kabels van de onderarmspieren door een 'tunnel' van weefsel en bot naar de vingers en de duim. Om het soepel bewegen van de pezen mogelijk te maken hebben de pezen een glad omhulsel, de zogenaamde peesschede.
De duimbrace geeft u ondersteuning wanneer u pijn of klachten heeft aan het duimgewricht. Daarnaast zorgt het dragen van een duimbrace ervoor dat het duimgewricht wordt tegengehouden voor het uitvoeren van bepaalde bewegingen. Hierdoor krijgt het gewricht rust en zal het na verloop van tijd herstellen van de klachten.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Een gekneusde duim ontstaat vaak op een acute manier, denk hierbij aan balsporten waarbij de bal verkeerd op de duim komt tijdens het vangen. Maar ook bij een val, botsing of het blijven hangen van de duim kan een kneuzing of verrekking ontstaan.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bloeduitstortingen zijn zichtbaar als 'blauwe plekken' en ontstaan door een beschadiging van de onderhuidse fijne bloedvaatjes. En verstuiking ontstaat meestal als gevolg van een verkeerde beweging.
Bij duimbasis instabiliteit kunt u last hebben van: Regelmatig deels uit de kom schieten van de duim. Zeurende pijn aan de basis van de duim.
Duim en hand
De hand, met voornaamste vinger de duim bestaat uit een groot aantal aan botjes, spieren, gewrichten, zenuwen, gewrichtsbanden en pezen die ervoor moeten zorgen dat de botten van de hand kunnen bewegen en kracht kunnen zetten. In de hand zitten verschillende gewrichten.
Artrose in uw hand begint met stijfheid en pijn in uw duim, vingers of pols. U merkt dit vooral 's ochtends of bij bewegen na een tijd stilhouden van uw hand. Dit heet ochtendstijfheid en startpijn. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat uw hand minder stijf wordt.