Hoe dik zijn de boeken die je normaal gesproken leest? 250-300 pagina's is wel een gebruikelijk midden. Dat zijn dus zo'n 40 pagina's per dag (gemiddeld een uur lezen).
De gemiddelde lezer blijkt zo'n 250 woorden per minuut te lezen. In een roman staan ongeveer 300 woorden per bladzijde. Een gemiddelde lezer leest dus bijna een bladzijde per minuut. Met wat rekenwerk betekent dat dat een gemiddelde lezer over Pilaren van de aarde zo'n 20 uur zou doen.
Bij de berekening van de studielast per vak is uitgegaan van de algemene norm voor het bestuderen van literatuur: 5 pagina's literatuur per uur. Wanneer literatuur niet grondig bestudeerd, maar alleen gelezen dient te worden geldt een norm van 6 à 7 pagina's per uur.
Je kunt volgens het schema 5 pagina's per uur bestuderen. 20 pagina's gedeeld door 5 pagina's per uur is 4 uur.
Als je 250 woorden per minuut leest dan kost je dat iets meer dan 3,5 uur tijd. Als je 500 woorden per minuut leest ben je 1 uur en 50 minuten aan het lezen. Als je echt snel kunt lezen en met 600 woorden per minuut door de tekst heen gaat ben je anderhalf uur aan het lezen.
Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven. Kinderen die minimaal 15 minuten lezen per dag, lezen 1.146.000 woorden per jaar. Hun woordenschat kan met 1000 nieuwe woorden per jaar groeien.
Hoe vaak denk je aan andere dingen? Door gewoon te lezen, lees je in feite je hersenen in slaap. Gemiddeld leest iemand 250 woorden per minuut, net zo snel als we praten.
Met 4 pagina's volgeschreven zit je overigens al snel op 15 minuten spreektijd. En als je dan 10 minuten hebt, ga je dus ruim over je spreektijd heen en spreek je anderhalf keer zo lang als de bedoeling was.
Je hoeft nu natuurlijk niet voor elk boek opnieuw uit te reken hoeveel pagina's je per dag moet gaan lezen. Hou het gewoon op het gemiddelde — 1 uur per dag is genoeg om die waslijst af te werken en de positieve effecten ervan op te merken.
Juist door te lezen voor het slapengaan worden we ontspannen en verminderen we de stress die de dagelijkse sleur met zich mee kan brengen. Het lezen van een ontspannend boek maakt het makkelijker om onze gedachten los te laten. Dit zorgt voor een diepere en meer kwalitatieve slaap.
Uit een Brits onderzoek uit 2009, uitgevoerd door neuropsycholoog David Lewis van de universiteit van Sussex, blijkt dat lezen helpt tegen stress. Lezen werkt beter en sneller dan andere methoden om de zenuwen te kalmeren, ontdekte hij. Lezen reduceert stress met maar liefst 68 procent.
Wel belangrijk hierbij: leg je boek 15 minuten voor je echt wil gaan slapen weer weg, zodat je hoofd rust krijgt om alles te verwerken.
Het gemiddelde aantal woorden per minuut in Nederland is 130. Dat is dus iets meer dan twee woorden per seconde. Voor 10 minuten presenteren in een gemiddeld tempo heb je 1300 woorden nodig.
Gemiddeld kun je daar zo'n 450 woorden op kwijt. Meer kan uiteraard maar dan gebruik je geen witregels en dat komt het overzicht tijdens de speech niet ten goede. Met 4 pagina's volgeschreven zit je overigens al snel op 15 minuten spreektijd.
Snel: 160 woorden per minuut. Gemiddeld: 130 woorden per minuut. Langzaam: 100 woorden per minuut.
Met snellezen ga je met een hoog tempo door de tekst heen en neem je de schriftelijke informatie op in je hersenen. Je leest vanuit het midden van de tekst en gaat met een vloeiende, ritmische beweging van boven naar onder over de tekst.
Onderzoek laat zien dat basisschoolleerlingen tussen de 50 en 70 woorden per minuut correct moeten kunnen lezen om een tekst goed te kunnen begrijpen. Als een leerling minder woorden per minuut leest, staat dit het tekstbegrip in de weg omdat hij aan het einde van de regel alweer vergeten is wat er aan het begin stond.
Uit hoeveel woorden kan een tekst bestaat op 1 A4
Op een blanco A4 formaat vel papier formaat kunnen relatief veel woorden, maar wat is het gemiddeld aantal woorden per pagina? Gemiddeld worden er tussen de 350 tot 500 woorden op een vel A4 papier geschreven.
Even googelen leert je dat de meeste boeken in de boekhandel zo'n 200 tot 300 pagina's hebben. In het gemiddelde boek passen er gemiddeld 250 woorden op een pagina.
Nederlanders lezen gemiddeld 5,7 gedrukte en 3,3 digitale boeken per jaar, opgeteld goed voor negen boeken per jaar. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. Deze groei komt mogelijk door een verandering in de vraagstelling.
Aan Nederlanders die aangeven af en toe of regelmatig een boek te lezen, is gevraagd in welke genres ze geïnteresseerd zijn. Zoals weergegeven in de figuur hierna is de categorie 'spannende boeken, science fiction, fantasy' het populairst: 54% van de lezers geeft aan graag zulke boeken te lezen.
Wie leest, leert de wereld!
Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen je kind en tiener ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen.
Een zin telt gemiddeld elf woorden, een A4'tje telt gemiddeld 32 tot 35 zinnen. Op een A4'tje staan gemiddeld 350 tot 400 woorden. Vanwege het lettertype en de regelafstand soms iets minder, soms iets meer. We praten dan wel over een vol A4'tje met een standaardopmaak en voor 80 à 90% volgeschreven.
Lezen is dus niet automatisch onthouden wat je leest. Als je reflexen nog storen en je ogen niet optimaal samenwerken met je hersenen is het lezen al lastig genoeg! Je hersenen hebben geen energie en capaciteit meer over om nog meer te doen, zoals begrijpen en onthouden!