Er van uitgaande dat je elke dag wat schoons aan trekt en minstens 1 keer per week je kleding uitwast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Als je elke dag iets schoons aan trekt en minstens één keer per week je kleding wast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel paar sokken, beha's of ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.
Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt. Ook microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen raadt aan om elke dag een verse onderbroek uit de kast te halen.
Hoe vaak moet je nou je ondergoed verschonen, wat is het best en wat doen de meeste mensen. De meerderheid van de mannen en vrouwen verschonen dit 1 of 2x per dag.
Schimmel- en urineweginfecties
„Maar als je niet op tijd van onderbroek verandert, dan stapelen de bacteriën zich er in op. Op zich zijn het gezonde bacteriën, maar omdat ze in een warme en vochtige omgeving terechtkomen, zullen ze zich snel vermenigvuldigen.
Volgens onderzoek is het niet goed voor je lichaam om in een pyjama te slapen. Ook ondergoed laat je maar best achterwege. Je vagina moet namelijk kunnen ademen om gezond te blijven. Door er een slipje over te dragen, zijn er veel meer bacteriën.
Een onderbroek kan ervoor zorgen dat microben en overtollig vocht zich hier verzamelen. Hierdoor wordt er een perfecte omgeving voor candida gecreëerd. Dit is een schimmel die infecties kan veroorzaken. Dit kan gebeuren tijdens je slaap, maar ook als je bijvoorbeeld aan het sporten bent.
Hoeveel procent van de mannen draagt geen ondergoed? Volgens onderzoek draagt 5 tot 7% van de mannen nooit een onderbroek.
30,5% van de vrouwen draagt de slip het meest. Ook de string (21,2%), de hipster (20,1%), en de boxer (15,7%) worden vaak gedragen door vrouwen. Minder populair ondergoed is de 'oma-onderbroek', die door 4,7% van de vrouwen het meest wordt gedragen.
Stop de onderbroeken van ongeveer dezelfde kleur en dezelfde temperatuur in de wasmachine, en vul aan met ander wasgoed: onderbroeken en sokken wassen kan bijvoorbeeld prima.
Good Housekeeping Institute (GHI) raadt aan om ondergoed na een jaar te vervangen, anders zou je risico lopen op dergelijke infecties en ontstekingen. Ook raadt het GHI aan om je gedragen ondergoed te wassen in water met een temperatuur van 60 graden.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Het verschilt per persoon maar gemiddeld moet een bh na 4 keer dragen gewassen worden. Let wel, als je wat sneller transpireert is het aan te raden je bh eerder te wassen.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 Nederlanders. Slaapt 20 procent van de mensen tussen de 46 en 65 jaar in hun blootje, bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat bij slechts 9 procent het geval.
Eén op drie vrouwen draagt ze en maar liefst één op vijf mannen wereldwijd zou ze op regelmatige basis dragen volgens Wiki. De Nederlandse Stringtest wijst echter uit dat maar 5% van de Hollandse mannen wel eens een string zou willen dragen.
Ondergoed is broeihaard van bacteriën
De reden daarvoor verschilt enigszins voor vrouwen en mannen. Bij vrouwen is het vooral een kwestie van hygiëne: om gezond te blijven, moet hun vagina voldoende kunnen ademen. Slapen met een slipje vergroot het risico op een infectie dan ook aanzienlijk.
Ondergoed is kleding die direct op de huid gedragen wordt, doorgaans onder andere kleding. Het dragen van ondergoed heeft vooral hygiënische redenen, maar het zorgt ook voor steun, een hoger draagcomfort en meer privacy. Bij koud weer wordt soms extra lang of dik ondergoed gedragen.
Doorgaans vinden veel beginnende wielrenners en mountainbikers het een gek idee om 'naakt' in een fietsbroek met zeem te gaan, maar dit wordt toch door de meeste fietsers aangeraden. Een fietsonderbroek is volgens hen niet per se nodig. Wij zijn hier niet om je te verplichten om wel of geen onderbroek te dragen.
Volgens dokter Nini Mai kunnen slipjes 'overtollig vocht en microben vasthouden'. En dat kan een vochtige omgeving creëren waar Candida, een schimmel die schimmelinfecties veroorzaakt, het meest gedijt.
Laat de string dan even in je la liggen. Omdat je immuunsysteem verzwakt is, ben je vatbaarder voor bacteriële infecties. En dat kun je nou net niet gebruiken als je toch al ziek, zwak of misselijk op bed ligt. Ach, en een comfortabele onderbroek zit dan sowieso toch een stuk lekkerder.
Uit hun onderzoek blijkt dat de stof van de onderbroek een belangrijke invloed heeft op de gezondheid van een man. Polyester is uit den boze. Weinig absorberende stoffen zoals zijde, lycra en nylon doen daarnaast een man harder zweten, wat kan leiden tot schimmels, eczeem en andere huidinfecties.
Je voelt je vrij
Ondergoed is gewoon ronduit beperkend en vervelend. Als je echt wilt weten hoe vrijheid voelt, doe dan wat alle meiden die commando gaan doen en gooi het ondergoed voorgoed weg.