Er is een algemene richtlijn waar je je aan kunt houden. Voor een ongetrainde zijn 1 à 2 sets per week voldoende, voor een beginner worden 2-6 sets aangeraden en (half)gevorderden hebben 3-10 sets nodig. Zo zou je bijvoorbeeld een extra oefening kunnen doen voor dezelfde spiergroep.
Over het algemeen is 2 tot 6 oefeningen per spiergroep per week ideaal voor spieropbouw en het behoud van spieren. De oefeningen kunnen opgedeeld worden in 1 tot 3 trainingen per week. Hoeveel oefeningen je exact doet is afhankelijk van je schema en jouw fysieke doelstelling.
Vaak wordt er gekozen voor 3 a 4 sets per oefening. Uit veel onderzoeken (bijv. via deze site) blijkt dat je met 3 sets spiergroepen beter traint dan met 1 set. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de melkzuurspiegel en spiereiwitten.
Een goede richtlijn om aan te houden voor de borst is tussen de 15 en 30 sets per week. Stel dat je uitgaat van 3 sets per oefening, zou dit betekenen dat je minimaal 5 en maximaal 10 oefeningen voor de borst wil doen.
Over het algemeen adviseren wij voor beginners bij een fullbodyschema 4-6 sets per spiergroep per training. Dit kan dan met 1 oefening. Je kunt ook voor supersets kiezen, waarbij je 2 oefeningen van 1 spiergroep achter elkaar doet. Hierdoor creëer je meer tijd om meer oefeningen per spiergroep te kunnen uitvoeren.
Er zijn zeker richtlijnen voor het aantal herhalingen en sets per week voor optimale spieropbouw en spiergroei. Zo is het uitvoeren van meer dan 9 sets effectiever voor de aanmaak van spiermassa. Dit betekent echter niet dat je geen spieren kunt opbouwen met minder dan 9 sets per spiergroep per week.
Richtlijn: maximaal 8 oefeningen per training
Je kunt hier een enkele keer van afwijken en 9 oefeningen doen. Maar met 8 oefeningen per work-out zou je jouw ideale wekelijkse trainingsvolume moeten kunnen halen als je dit goed verdeelt over jouw trainingsdagen.
Zwaar gewicht vs licht gewicht
Tenzij je graag enorm wilt groeien in spiermassa, is het handig om beide soorten oefeningen toe te voegen aan jouw trainingsschema. Met de zware gewichten kun je de kracht van jouw spieren trainen, met de lichte gewichten ga je voor uithoudingsvermogen.
Een training die duurt tussen 45 en 60 minuten is ideaal. Je kunt dan het beste starten met een warming up, deze zou ongeveer 10 minuten moeten duren. Daarna kun je ongeveer 40 minuten aan krachttraining doen.
Maar uitgaande van een gemiddeld aantal sets, kun je zeggen dat een spiergroep ongeveer twee keer per week een training moet krijgen, met een totaal van 3-4 sets voor kleine spiergroepen als biceps of triceps en 4-5 sets voor borst, en vor grote spiergroepen als rug of benen loopt het op tot 8-10 sets.
'Voor het beste resultaat train je elke spiergroep twee keer per week,' volgens onderzoek in Sports Medicine. Wetenschappers analyseerden 10 eerdere onderzoeken die spiergroei vergeleken bij mensen die één, twee of drie keer per week trainden in een tijdsbestek van een paar maanden.
Als je als beginner squats doet, is techniek het allerbelangrijkste. Maak daarom niet te veel herhalingen en begin met air squats (zonder gewicht). Een goed schema om mee te beginnen is bijvoorbeeld drie sets van tien herhalingen. Zodra je de squat niet meer gecontroleerd kunt uitvoeren, is het tijd om te stoppen.
In principe kun je je schouders trainen met drie oefeningen, twee als het echt nodig is.
“Je traint met lichte gewichten en veel herhalingen voor spierdefinitie”. Of iets dergelijks over “lichte gewichten en veel herhalingen voor strakke spieren”, of voor “droge spieren” of voor “een atletische look”.
Val je sneller af als je meer herhalingen met een lichter gewicht doet tijdens het krachttrainen, in vergelijking met weinig herhalingen met zware gewichten? Vooral beginnende sporters die willen afvallen doen 20 tot zelfs 30 herhalingen, in plaats van de gebruikelijke 8-15.
Het is juist een goed teken! Je hoort vaak dat spierpijn het gevolg is van melkzuur dat zich opbouwt. Dat is niet waar. Door intensief te trainen, verbrandt een spier veel glucose en als de aanvoer van zuurstof tekortschiet, ontstaat er inderdaad een beetje melkzuur (afvalstoffen in de spieren worden melkzuur genoemd).
Met krachttrainingen zal je het vlugst resultaat zien; binnen de 1 tot 2 weken. Voeg daar cardiovasculaire oefeningen aan toe om ook je energieniveau en uithoudingsvermogen op te krikken. Dat is al merkbaar na 2 tot 3 weken. Hou er wel rekening mee dat je lichaam went aan alles, ook je workout.
En als u regelmatig traint, zult u na verloop van tijd nog meer fitnessvoordelen krijgen. Na zes tot acht weken kan je zeker veranderingen opmerken en in drie tot vier maanden kun je een vrij goede vooruitgang van je gezondheid en conditie merken.
Schouders en bovenrug
Ook het trainen van de bovenrug en de trapezius (spier tussen je schouders en nek) is erg belangrijk. Hoe groter deze spieren namelijk zijn, hoe breder jij zult worden. Daarnaast zul je ook breder ogen wanneer je minder lichaamsvet hebt.
Om meer spiermassa op te bouwen kies je natuurlijk voor krachttraining. De meest effectieve oefeningen zijn die waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Compound of samengestelde oefeningen worden deze oefeningen genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld squats, lunges, deadlifts en bankdrukken.
Als het tijdens je cut ook de bedoeling is om zo min mogelijk spiermassa te verliezen dan doe je er verstandig aan om niet meer dan 15 herhalingen te doen. Doe je dat wel dan train je meer richting je uithoudingsvermogen en steeds minder op spieropbouw. Dit vergroot de kans op spierverlies.