Dat datingapps voorlopig niet verdwijnen, blijkt ook uit het enorme aantal gebruikers in Nederland. Tinder en Happn hebben in Nederland alleen al ruim twee 2.2 miljoen gebruikers.
Toch, al die apps verbleken bij de invloed van Tinder. Want Nederland kent nu drie miljoen singles, waarvan vijftig procent (!) Tinder gebruikt. Millennials swipen, liken en matchen gemiddeld tien uur in de week.
Ook als je lacht op je profielfoto heb je 14% meer kans om een like te krijgen. Tinder heeft al voor ongeveer 10 miljard matches gezorgd. Ongeveer 12% van alle Tinderaars is géén single. Slechts 13% van Tinder gebruikers heeft aangegeven een relatie via Tinder langer dan een maand vol te hebben gehouden.
De populairste dating app ter wereld
Nu is het de populairste datingapp ter wereld: bekend in meer dan 190 landen, twintig miljard views per dag en meer dan 30 miljard matches. Nog steeds vinden er elke week 1 miljoen Tinderdates plaats. In Nederland zijn we dankzij de app zelfs een werkwoord in spreektaal rijker.
Datingwebsites als Lexa, Relatieplanet en Pepper, en datingapps als Tinder, Happn en Grindr horen tegenwoordig bij de zoektocht naar een nieuwe partner. Eén op de drie vrijgezellen doet aan online dating en 14 procent van alle Nederlandse stellen kent elkaar via internet, blijkt uit cijfers van het CBS.
Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders.
Soms ligt het gewoon aan de leeftijd namelijk. Zo blijkt 90 procent van de mannen zich pas echt te willen binden als ze tussen de 26 en 33 jaar zijn. En na die 33 jaar dan? Dan zijn de meeste vrijgezelle mannen wel erg gesteld op hun solo leventje.
Op zoek naar een relatie, een stiefvader of gewoon een eenmalige wip. Het leuke is dat ze vaak groot uitpakken in hun bio en de foto's met hun kind. Vaak komt dit gepaard met de 'happy single mom'-tekst of iets wat daar op lijkt. Maar waarom zijn ze dan wel te vinden op Tinder?
Bijna acht op de tien hervonden eerste liefdes waren nog samen. Ook het scheidingspercentage lag erg laag: slechts 1,5 procent van de mensen die vele jaren na dato getrouwd waren met hun oude vlam, was daarna weer gescheiden.
Wanneer de app merkt dat je enkele weken inactief bent, gaat het algoritme ervan uit dat je niet langer geïnteresseerd bent en wordt je profiel dus niet meer getoond aan andere Tinderaars.
Uit onderzoek blijkt dat 22% van de mensen op Tinder een serieuze relatie heeft. En nee, niet met jou, maar met iemand die thuis voor kat of kinderen zorgt en geen idee heeft dat zijn of haar partner een swipend leven ernaast heeft.
Waarom te lang 'Tinderen' niet werkt
Tinder houdt dus bij hoe actief jij bent. Ben je té actief, dan bestempelt de app je als een zogenoemde overdater. Deze mensen zijn vaak te actief, willen veel matches, maar gaan vaak zelden over op interactie. Zodra ze jou herkennen als overdater, wordt je profiel minder zichtbaar.
Tinder is een populaire online dating app die het vinden van liefde een stukje makkelijker probeert te maken. Regelmatig krijgt de app veel kritiek omdat het wordt gezien als een plek waar je hook-ups kan scoren. Dit wil zeggen dat het voornamelijk wordt gebruikt om gemakkelijk een one night stand te kunnen regelen.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
1, 2, 3. Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld zo'n 3 keer écht verliefd worden op een persoon. Het gaat hier dan ook niet om zo maar een simpele verliefdheid. Het onderzoek laat namelijk ook weten dat het bij verliefdheid gaat om drie verschillende soorten verliefdheden.
Signalen dat je een relatie hebt met de juiste persoon
Misschien heeft iedereen wel ergens gelijk. Echter is uit een publicatie van Elephant Journal gebleken dat de meeste personen in het algemeen slechts op drie mensen verliefd worden. Of beter gezegd: op drie verschillende types.
Waar kijken vrouwen naar als ze een man zien? Je zal denken dat het uiterlijk allesbepalend is, maar niets blijkt minder waar. Vrouwen hechten meer waarde aan de algehele uitstraling, en zullen sneller voor iemand gaan met een goede vibe. Hier letten vrouwen op als ze een man zien.
De komende twee dingen die vrouwen fijn vinden zijn nogal paradoxaal. Als eerste wil een vrouw graag een rots in de branding. Een sterke man die er voor haar is, en die haar lekker laat uithuilen als ze eens verdrietig is. Vrouwen houden namelijk van emoties.
Die zijn dus ook afgetrokken van het aantal singles. Alles bij elkaar zijn er dan 1,23 miljoen single mannen en 1,7 miljoen single vrouwen in Nederland. De meeste relaties hebben geen groot leeftijdsverschil: 90 procent scheelt tien jaar of minder.
In Frankrijk, Portugal en vooral de Oost-Europese landen zijn vrouwen flink in de meerderheid. In de Scandinavische landen is dat omgekeerd. Volgens Jan Latten speelt migratie daarbij een belangrijke rol. Voor werk en asiel zijn relatief veel mannen naar bijvoorbeeld Noorwegen en Zweden getrokken.
Volgens de 2000 mannen en vrouwen die aan het onderzoek meededen, heeft de gemiddelde vrouw op haar 31ste de beste mix van die factoren. 70% van de ondervraagden vindt een vrouw mooi als ze zelfvertrouwen heeft. 67% noemt een mooi uiterlijk als belangrijke factor en 47% vindt stijlgevoel belangrijk in een vrouw.