Hoeveel voornamen mag je kind hebben? Kinderen hebben meestal één tot drie namen. Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben.
Tegenwoordig staat het iedereen vrij om 1 of meerder namen te kiezen. Veel mensen kiezen nu voor meer namen gewoon omdat zij dit mooi vinden. In andere landen zijn er andere gewoontes. In de VS is het traditie om twee namen te geven, waarbij de tweede naam wordt afgekort tot 1 letter, zoals George W.
Nederland kent soepele wetgeving wat voornamen betreft. In principe mag je je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na: namen die ongepast zijn en het gebruik van een achternaam als voornaam. Sommige namen zijn echter gebruikelijk als voornaam én achternaam en in dat geval mag het wel.
Vanaf 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind als dat op (of na) 1 januari 2024 wordt geboren de achternamen van beide ouders geven. Er mogen niet meer dan twee namen worden gegeven.
Sinds 1 juli 2020 zijn de regels voor naamswijziging ook versoepeld. Zo is de wijziging voor slachtoffers van bepaalde misdrijven makkelijker gemaakt en kan in steeds meer gevallen de naamswijziging kosteloos plaatsvinden.
Wereldwijd. Wereldwijd is de meest voorkomende naam Mohammed, al rekent men dan wel alle variaties ook mee, zoals Mohammad, Mohammed, Mohamed, Muhammed,Mahommed, Mehmed, Mehmet, Mahomet etc. Meer dan 15 miljoen mensen heten zo.
Zo is het in ons land niet verboden om je zoon Jezus te noemen. En ook Adolf mag best. Zelfs Pik, Shit en Anus zijn ooit geaccepteerd bij de burgerlijke stand.
De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet. Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley mogen wel en er zijn dan ook kinderen die zo heten.
Prins Bernhard, bijvoorbeeld, heeft negen doopnamen, en in 1960 kreeg de Amsterdamse boreling Luc Malingré de twaalf namen van de apostelen toebedeeld. Vooralsnog is hij daarmee Nederlands recordhouder.
Vanaf 1 januari 2024 mag u uw kind een dubbele achternaam geven. Het kind krijgt dan de achternaam van beide ouders. Dit geldt ook voor uw oudere kinderen als zij op of na 1 januari 2016 zijn geboren. Een dubbele achternaam is niet verplicht.
Er zijn geen officiële regels die vastleggen welke voorletters bij welke naam horen. In de meeste gevallen levert het kiezen van de voorletters ook geen problemen op, maar dubbele namen leiden wel vaak tot twijfel. In principe krijgt iedereen per voornaam één voorletter.
Tokkie is in de Nederlandse taal ingeburgerd als synoniem voor aso sinds de televisieserie over de familie Tokkie. In de Van Dale staat "tokkie" omschreven als een "asociale persoon, met name niemand die in zijn woonomgeving voor overlast zorgt". De naam kent zijn oorsprong echter in het Portugees.
Behalve de typisch oud-Hollandse namen zoals Cornelia en Hendrika, staan er ook een paar bijzondere namen in de lijst, namelijk Yfke, Ambrosius, Groot of wat dacht je van Koenraad? Ook komen we genoeg moderne namen tegen, zoals Daan, Sanne en Maud voor wie van kort en krachtig houdt.
Voorwaarden zijn: U bent 18 jaar of ouder. Uw ouders zijn gescheiden, of de buitenhuwelijkse samenleving is beëindigd, toen u minderjarig was; en u bent daarna verzorgd en opgevoed door degene van wie u de naam vraagt.
Alleen als u meerderjarig bent, kunt u zelf om een naamswijziging verzoeken. Dat kan, als u: Uw naam wilt wijzigen in de naam van uw ouder of verzorger. Een naamswijziging die u heeft ondergaan toen u minderjarig was, ongedaan wilt maken.
Als het minderjarige kind 12 jaar of ouder is, kan het verzoek wel worden toegewezen als hij of zij de naamswijziging zelf wil. Voorwaarden zijn dat het kind zelf moet instemmen met de indiening van het verzoek en ondanks de bedenkingen van de andere ouder blijft instemmen met de wijziging.