Er zijn ongeveer zestig muggensoorten die menselijke malaria kunnen overdragen. In Afrika is een aantal muggensoorten traditioneel verantwoordelijk voor de meeste malariaverspreiding.
In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.
Malaria (de plasmodium-parasiet) wordt in het nog niet besmette menselijke lichaam geïnjecteerd via het spuug van de malariamug. De muggen steken omdat ze bloed nodig hebben om eitjes te kunnen leggen. Malaria wordt dan ook alleen door vrouwtjesmuggen overgebracht.
Malaria veroorzaakt koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn. Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten. Deze kunnen het lichaam binnenkomen tijdens een muggenbeet. Malaria veroorzaakt koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn.
Malariamuggen komen voor in (sub)tropische gebieden zoals Afrika, Azië en Zuid- en Midden-Amerika. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan.
Als men er tijdig bij is, is een malaria infectie, ook die met de gevaarlijke malaria tropica, goed te behandelen. Na behandeling is men gewoonlijk geheel vrij van parasieten. Na een effectieve behandeling van een malaria tropica infectie komen daarom de infectie en ziekteverschijnselen niet terug.
De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is 10 tot 14 dagen, meestal tussen de 7 en 14 dagen. Maar dit is per soort malaria verschillend. Soms duurt het wel enkele weken tot maanden voordat iemand ziek wordt. Bij sommige vormen van malaria krijgt een besmet iemand niet direct klachten.
Er zijn in Nederland bijna geen Anopheles-muggen meer die de malaria-parasiet kunnen overbrengen. En ook al zouden er goede overlevingskansen zijn voor de malariamuskiet, dan nog is de kans erg gering dat malaria in Nederland overgebracht wordt van mens naar mens vanwege de goede gezondheidszorg.
De meest gangbare malaria pillen of tabletten (Malarone) kost ongeveer 3 euro per persoon per dag. Lariam is iets duurder per tablet maar hoef je minder vaak in te nemen (één keer per week) en valt daardoor meestal goedkoper uit, ongeveer 2 euro per dag.
Sommige gebieden hebben slechts een laag risico op malaria, dan zijn mugwerende maatregelen meestal voldoende. Wanneer u op reis gaat naar een hóóg risicogebied (bijv. Midden-Afrika) dan is het preventief slikken van malariatabletten sterk aanbevolen om ernstige infectie met malaria te voorkomen.
Natuurlijke Immuniteit
In gebieden waar malaria voorkomt kan vrijwel iedereen de ziekte krijgen. Continue herinfectie of langdurige infectie kan leiden tot een bepaalde graad van verworven immuniteit. Deze semi-immuniteit beschermt tegen ziekte, niet tegen asymptomatische infectie.
Wat moet ik doen als ik denk dat ik malaria heb? Tijdens verblijf in de tropen: Als je vermoedt dat je malaria hebt, moet je zo snel mogelijk je bloed op malariaparasieten laten onderzoeken door de dichtstbijzijnde arts of een ziekenhuis, zodat direct met de juiste behandeling gestart kan worden.
Op Mauritius en de Seychellen is helemaal geen malaria. Op het vasteland zijn Zuid-Afrika en Namibië de beste landen voor een malariavrije reis. In beide landen zijn uitgestrekte gebieden die geheel malariavrij zijn, en ook delen waar het risico extreem laag is.
Een infectie met een van deze parasieten leidt tot verschillende ziektebeelden. Malaria tropica is hiervan het meest gevaarlijk en kan onbehandeld binnen enkele dagen tot weken tot de dood leiden. De andere vormen zijn minder gevaarlijk, maar kunnen na maanden tot enkele jaren nog wel koortsaanvallen veroorzaken.
De beschermingsduur van je vaccinatie is afhankelijk van het soort vaccinatie. De geldigheid varieert van een aantal weken tot mogelijk zelfs levenslang. Soms zijn meerdere vaccinaties nodig om een lange beschermingsduur te bereiken.
Het risico om in Gambia malaria op te lopen is zeer groot. In het hele land raden we je aan om malariatabletten te gebruiken. De meest voorgeschreven malariamiddelen (niet per se in dit gebied) zijn lariam, malarone en doxycycline. Ook muggenwerende maatregelen zijn belangrijk in Gambia.
Malaria komt op diverse plaatsen in Thailand het hele jaar voor. Reist u naar Thailand? Dan loopt u in de grensgebieden met Birma, Cambodja, Laos en Maleisië risico op besmetting met malaria (paars op de kaart). De gebieden rondom Bangkok zijn malariavrij.
De tabletten worden voorgeschreven door een daarvoor opgeleide arts. Die weet precies welke tabletten er moeten worden voorgeschreven afhankelijk van uw bestemming en reisschema. Een aantal instellingen kunnen het malariarecept papierloos direct elektronisch aan ons doorgeven (digitaal malariarecept).
De ziekte treft elk jaar 216.000.000 mensen en maakt jaarlijks ruim 450.000 dodelijke slachtoffers! Elke 2 minuten sterft een kindje onder de 5 jaar aan de gevreesde ziekte. De gevaarlijkste vorm van malaria - Plasmodium Falciparum - komt voornamelijk in Afrika voor en treft vooral jonge kinderen.
Klachten bij malaria
U voelt zich grieperig en moe, meestal met koorts, hoofdpijn en spierpijn. U kunt ook gaan hoesten. U kunt het heel warm of juist koud krijgen en u kunt gaan rillen. U kunt ook misselijk worden met overgeven en diarree.
Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.
De malariaparasieten worden door muggen overgedragen. De parasieten dringen via een muggenbeet het lichaam binnen. De parasieten vermenigvuldigen zich eerst in de lever en daarna in de rode bloedcellen. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen.
Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet (Plasmodium). Die infecteert de rode bloedcellen van het lichaam, waardoor ze stukgaan. De parasiet wordt overgedragen op de mens via de steek van een bepaalde muggensoort: de Anopheles-mug of malariamug.