Elke kilo die u afvalt verlaagt het operatierisico. Als uw BMI hoger is dan 60 of als uw gewicht meer dan 200 kilo gelden er andere regels. We zullen u vragen 10% van het overgewicht af te vallen, dit om het operatierisico te verlagen.
Gewichtsverlies. Zowel bij een gastric bypass als bij een sleeve gastrectomie mag u na het eerste jaar een gemiddeld gewichtsverlies van een kwart tot een derde van het vertrekgewicht verwachten. Voor iemand die 120 kg woog, is dit dus zo'n 30 à 40 kg.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Een kleine groep patiënten kan na verloop van tijd te veel eten na een Gastric Bypass operatie en komt weer in aan in gewicht. Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk.
Operatiemethoden maagverkleiningsoperaties
Gastric sleeve resectie (deel van maag verwijderen); gastric bypass (maag bypass); mini gastric bypass (alternatieve maag bypass); heroperatie / revisiechirurgie.
Tijdens de operatie wordt gas in de buik geblazen. Dit gas kan het middenrif prikkelen, waardoor na de operatie pijn in de schouders kan ontstaan. Deze pijn trekt vanzelf weg. Het is belangrijk om te bewegen / lopen om de pijn sneller te laten verdwijnen.
uw gewicht.
Een maagverkleining kan: bij een Body Mass Index (BMI) van meer dan 40. bij een BMI van 35 of hoger met ziektes erbij die verergeren door overgewicht, zoals diabetes, hoge bloeddruk of slaapapneu.
Zo'n verkleining is niet zonder risico. Bij ongeveer 10 procent van de maagverkleiningen ontstaan complicaties. In 3 tot 5 procent van de gevallen gaat het om ernstige complicaties. In 0,1 procent van de gevallen overlijdt de patiënt.
Het is belangrijk dat u beweegt na de operatie. Fietsen of een stukje lopen mag na een paar dagen. De eerste 4 weken kunt u nog geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals dweilen en stofzuigen. U kunt ook nog geen krachttraining doen.
Na een gastric bypass komt de alcohol veel sneller in de darmen terecht waardoor de hoeveelheid alcohol in het bloed sneller piekt. Bovendien blijft de alcohol ook langer in het lichaam. Een gastric bypass laten uitvoeren zorgt er bij sommige mensen voor dat ze minder voldoening of belonend effect halen uit het eten.
Risico op bloedingen, lekkages, maagzweer, gal- en nierstenen. Kans op maag- darmproblemen zoals misselijkheid, buikkrampen, opgeblazen gevoel. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen niet meer eten. Kans op hypoglykemie, dit betekent vaker een te lage bloedsuiker.
Het herstel na de operatie is persoonsgebonden en van de operatiemethoden afhankelijk. Gemiddeld duurt het 3 tot 6 weken, voordat u bent hersteld.
Normaal volgt de patiënt een strikt dieet van zes weken van minder dan 1000 calorieën per dag (oftewel een crash dieet) om het gewichtsverlies te bereiken.
In het eerste jaar na de operatie vallen patiënten het meeste af. Het tempo en de duur van het afvallen verschilt per persoon. Na het eerste jaar wordt het gewicht stabiel. Het gewicht kan vervolgens weer iets toenemen.
“Over het algemeen kan iemand 450 tot 900 gram per week afvallen of 1,8 kilo tot 3,6 kilo per maand verliezen om verantwoord af te vallen”, vertelt ze aan Eating Well. “Sommige mensen verliezen in het begin meer, maar dat is vaak vochtverlies en geen vetverlies.”
Gastric bypass
Het grootste deel van de maag en het eerste deel van de dunne darm worden 'kortgesloten'. Het risico op complicaties is niet min (bij 10 tot 20% van de personen), maar veruit de meesten verliezen ook drastisch veel gewicht, wat hun gezondheid ten goede komt.
De Nederlandse Obesitas Kliniek kent in principe geen wachttijd.
Patiënten kunnen na een gastric bypass of sleeve gastrectomie zeker nog op restaurant. Na een vermageringsoperatie is het niet de bedoeling dat patiënten moeten inboeten op hun sociale activiteiten, integendeel.
Vooral suiker- en vetrijke producten zullen klachten geven nadat ze onverteerd in de dunne darm terechtkomen. Dumping kan als bijwerkingen optreden bij een operatie waarbij de maag wordt aangepast (verkleind) of verwijderd bijvoorbeeld bij overgewicht of bij kanker.
'Je maag is een elastisch orgaan dat gemaakt is om uit te rekken. Toch zal je maag niet op magische wijze groter of kleiner worden zodra je een grote maaltijd verorbert. Je maag krimpt na enkele uren immers terug naar zijn gewone grootte als je voedsel naar je dunne darm wordt geduwd'.
Om voor een maagverkleining in aanmerking te komen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je een BMI van minimaal 40 hebben, of boven de 35 in combinatie met (een) ziekte(n) die gerelateerd is aan je obesitas. Denk hierbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, slaapapneu of ernstige gewrichtsklachten.
De kosten van een maagverkleining zijn in totaal ongeveer tienduizend euro. Het gaat dan de prijs van het totale behandeltraject; van intake en screening tot en met begeleiding in de jaren na de operatie. Gelukkig worden de kosten van het behandeltraject vanuit de basisverzekering vergoed door uw zorgverzekeraar.
Je hebt een Body Mass Index (BMI): van veertig of meer; van 35 of meer en je hebt diabetes, therapieresistente hoge bloeddruk of het slaapapneusyndroom; van 35 of meer en een nieuwe ingreep dringt zich op omdat een vorige operatie tegen overgewicht complicaties veroorzaakte of onvoldoende resultaat gaf.
Klachten en symptomen:
Klachten kunnen zijn: een beklemmend gevoel achter het borstbeen, het gevoel dat het eten blijft 'steken' of niet verder wil zakken in combinatie met pijn, opvliegers, misselijkheid en het opgeven van (dik)slijm of het 'hapje eten'.
Ook kan er sprake zijn van blijvende problemen, zoals maagzuurklachten. In dat geval kan bekeken worden of een eerdere maagverkleining omgezet kan worden door een nieuwe operatie. Dit wordt redochirurgie, ofwel revisiechirurgie, genoemd.