Ruim minder dan de helft van de Nederlanders (46%) eet vandaag de dag dagelijks vlees of vis. Pakweg tien jaar geleden lag dit percentage nog veel hoger. De groep is inmiddels ingehaald door de flexitariërs, die bijna de helft van de Nederlanders bevat (48%).
Het percentage mensen dat (vrijwel) nooit vlees eet is 4 tot 6%, wat bij 17 miljoen Nederlanders neerkomt op ruim 850.000 mensen.
Het overgrote deel van de volwassenen eet dus nog wel vlees; 20 procent dagelijks en 75 procent niet iedere dag. 5 procent eet geen vlees; 3 procent eet wel vis (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs). 0,4 procent kiest voor een volledig plantaardig dieet.
Bewust minder vlees eten
Ongeveer 4 op de 10 Nederlanders (38%) zegt de laatste jaren bewust minder vlees te eten. Nog eens 5% heeft plannen hier binnenkort mee te starten. Verder heeft 1 op de 5 Nederlanders (20%) weleens nagedacht over minder vlees eten, maar hier (nog) geen actie op ondernomen.
4,7 procent van de Nederlanders (822.000 personen) eet geen vlees. Hiervan volgen 70.000 (0,4 procent) een puur plantaardig leefpatroon. Daarentegen staat bij ruim 95 procent van de Nederlanders dagelijks tot vier keer per week vlees op tafel.
Australiërs zijn de grootste vleeseters ter wereld met 111,5 kilo (bruto*) per persoon. Zij worden gevolgd door Nieuw-Zeelanders, Oostenrijkers en Argentijnen. Nederlanders zijn bescheidener en zitten gemiddeld op zo'n 85,50 kg (bruto*) vlees.
Het levert een mooie lijst op met India als uitschieter op nummer 1, gevolgd door Mexico, Polen, Israël en Zweden. Nederland begeeft zich op plek 15 tussen een groot aantal andere Europese landen.
Er bestaan geen grote onderzoeken die het aantal veganisten in Nederland in kaart brengt. Aan de hand van het aantal leden van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme schatten wij dat er in 2020 in Nederland zo'n 150.000 veganisten zijn (juli 2020).
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt belast.
Grofweg 40 procent van de studenten eet 1 tot 2 dagen per week vis. Ongeveer de helft eet slechts een paar keer per maand vis. Overigens, eet 60 procent van de studenten echt vegetarisch. Zij eten vlees noch vis.
Het is een hardnekkige en wijdverspreide fabel dat vissen geen gevoel zouden hebben. Gelukkig geloven steeds minder mensen het, maar toch wordt het eten van vis minder snel als 'zielig' gezien dan bijvoorbeeld een koe of kip. Dit heeft grotendeels met de lage aaibaarheidsfactor van vissen te maken.
Er zijn sterke aanwijzingen dat specifiek de vetzuren eicosapenteenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) in vis voor deze bescherming zorgen. Maar misschien zijn er meer stoffen in vis die voor dit gunstige effect zorgen. Als je geen vis eet, mis je de gezondheidseffecten van vis. EPA en DHA zijn omega 3-vetzuren.
Mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër. Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn "veganisten".
Vegetarisch eten is gezond
Dit terwijl een voedingspatroon met veel vlees slecht verzadigd vet en vaak ook te weinig voedingsvezels bevat. Bovendien is bewezen dat vegetariërs doorgaans beter eten en daardoor minder lijden aan hart- en vaatziekten. Wie kiest voor vleesloze voeding, maakt daarmee een gezonde keuze.
Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate.
Eet je elke dag honderd gram rood vlees meer dan iemand die dat niet doet, dan heb jij volgens de WHO 17% meer kans op kanker dan die andere persoon. Eet je elke dag 50 gram bewerkt vlees, dan heb je 18% meer kans op darmkanker dan iemand die dat niet doet.
Er zijn zo'n 700.000 vegetariërs in Nederland, blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. Oftewel: zo'n 3% van de totale bevolking. Echter noemt ruim de helft (!) van de Nederlanders zich flexitariër: zij wisselt tussen vlees, vis en vegetarisch. Dat steeds meer mensen bewust minder vlees gaan eten, is een feit.
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.
Ze bevatten mineralen als jodium, fosfor en seleen. Kreeft bijvoorbeeld scoort daarnaast ook nog eens hoog op de vitamine B1-index, terwijl vette vis weer heel rijk is aan vitamine D, B2 en vitamine A. Daarnaast bevat vis van nature eiwitten en gezonde vetten, stoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam.
Wie vegetariërs vooral associeert met de randstad heeft het mis. In Oost-Nederland wonen verhoudingsgewijs de meeste vegetariërs: 4.9%. In Noord-Nederland eet 2,7% van de bevolking veganistisch, terwijl er in Zuid-Nederland nauwelijks veganisten te vinden zijn (0,4%).
Over het algemeen was 2021 een geweldig jaar voor veganisme, wat in 2022 waarschijnlijk ook het geval zal zijn. In de loop van 2022 verwachten we namelijk grote trends in deze sectoren, evenals de evolutie van veganistisch fastfood, meer veganistische taarten en gebak, en zelfs een nieuwe plantaardige melk.
Met stip op nummer één: India. Ruim 30% van de Indiase bevolking is uit religieuze of morele overweging vegetarisch.
Het aantal veganisten in Nederland groeit snel. Naar schatting tellen we zo'n 150.000 veganisten in Nederland (juli 2020). Ook steeds meer bekende Nederlanders omarmen veganisme.
Ook heeft Nederland de minste omnivoren, 48 procent. Dat zijn mensen die zeggen dat ze vaak vlees eten. Maar weinig mensen noemen zich vegetariër (5 procent) of veganist (2 procent). Vegetariërs eten geen enkele soort vlees of vis, maar wel eieren en/of zuivelproducten.
Overigens is Italië het land met de meeste vegetariërs in Europa. Ongeveer 10% van de Italianen zijn vegetarisch terwijl in Nederland 4.5% van de mensen vegetarisch zijn.