De Lofoten archipel ligt binnen de poolcirkel, ongeveer 2.400 km verwijderd van de Noordpool. Dat maakt dat de Lofoten met zijn 25.000 inwoners en 80 eilanden één van de meest noordelijke bevolkte regio's ter wereld is.
De geologie van de Lofoten
In het landschap tref je structuren met een ouderdom van 3,5 miljard jaar tot zo'n 10.000 jaar geleden, ten tijde van de laatste ijstijd.
De Lofoten bestaan uit zeven bewoonde hoofdeilanden met vele kleine eilandjes daar tussen. De eilandjes zijn grotendeels met elkaar verbonden en de E10 weg kronkelt daar overheen. Ideaal voor een roadtrip dus! Je rijdt door prachtige ongerepte natuur en langs kleine vissersdorpjes.
Wat is de beste reistijd voor Lofoten? De mooiste tijd voor (nachtelijke) excursies ligt tussen mei en eind juli. De eilanden krijgen door de middernachtzon een magische gloed die ze nog mooier maken dan ze al zijn. De beste tijd voor het spotten van het noorderlicht loopt van oktober tot april.
De Lofoten (enkelvoud in het Noors, maar in het Nederlands en het Duits meestal als meervoud behandeld) zijn een eilandengroep voor de kust van de provincie Nordland in het noorden van Noorwegen. De Lofoten bestaan uit een aantal eilanden. De bekendste zijn: Røst.
Daar zijn drie vliegtuigen voor de nodig. Van Amsterdam (Schiphol) naar Oslo (Gardemoen), van Oslo naar Bodø en dan nog twintig minuten met een leuk klein vliegtuig de etappe Bodø – Svolvaer of Leknes. Meestal is het om 10 of 11 uur vanaf Schiphol vertrekken en rond 18 uur op de Lofoten staan.
Wist u dat Stavanger de vierde stad van Noorwegen is? Stavanger is ontstaan omstreeks het jaar 1100. Daarnaast is Stavanger de belangrijkste plaats (hoofdstad) van de provincie Rogaland. Stavanger is ook het centrum van de olieindustrie, een van de belangrijkste industrieen in Noorwegen.
Koning Christiaan gaf de stad ook een andere naam: Christiania. Later werd dit nog Kristiania. De stad heeft van 1878 tot 1924 zo geheten. Pas in 1924 kreeg de stad de oude naam Oslo terug.
Met zijn oppervlakte van bijna 9000 m2 en op 1100 meter hoogte gelegen is het Hardangervidda plateau de grootste hoogvlakte van Europa en het meest uniek in zijn soort.
Noorwegen was volledig bedekt met ijs en gletsjers hebben rivierdalen uitgehold tot diepe U-vormige dalen. Wanneer de ijstijd ten einde kwam, smolten de gletsjers geleidelijk aan en werden deze diepe dalen, die wij nu fjorden noemen, gevormd.
Voor de Noorse kust vind je de eilandengroep de Lofoten en Vesterålen. Hier vind je de beroemde spitse bergpieken, kleine vissershaventjes met vrolijk geschilderde houten huisjes. Maar ook stokvis aan rekken, witte strandjes, papegaaiduikers en walvissen. Een vakantiebestemming voor wie van ongerepte natuur houdt!
Deze eilandengroep is vooral bekend vanwege zijn rijke visserijtraditie. De Lofoten maken ondanks hun geïsoleerde ligging toch een welvarende indruk. De hele economie draait bovenal om de visserij. Het beeld van de Lofoten wordt vooral gedomineerd door houten rekken met kabeljauw, die hangt te drogen.
De snelste vlucht naar Noorwegen van Nederland duurt 1u 45m (Amsterdam Schiphol naar Oslo Gardermoen). 3 vliegmaatschappijen hebben vluchten naar Noorwegen, waaronder Norwegian, Ryanair en Wizz Air.
Noorwegen telt ruim 50 luchthavens, waardoor je zelfs de meest noordelijke regio's met het vliegtuig kunt bereiken. De vier grootste binnenlandse luchtvaartmaatschappijen zijn SAS, Norwegian, Flyr en Widerøe. Alle grote steden in Noorwegen hebben vliegvelden met bestemmingen in binnen- en buitenland.
U betaalt een waarborgsom van 200 NOK (circa 20 euro). Per 1 januari 2019 is er voor een aantal veerdiensten het system 'AutoPASS for ferry' ingevoerd. Voor die trajecten kunt u gebruik maken van een AutoPASS tag of een AutoPASS ferry card.
Tot het land Noorwegen behoren de eilandengroep Spitsbergen en het eiland Jan Mayen in de Noordelijke IJszee, evenals het eiland Bouvet in de Zuidelijke IJszee. Noorwegen eist tevens een deel op van Antarctica (Koningin Maudland en Peter I-eiland). Continentaal Noorwegen is lang en smal.
Noorwegen (Bokmål-spelling: Norge, Nynorsk-spelling: Noreg) is een land in Noord-Europa en het meest westelijke land van Scandinavië. Het land grenst in aan Rusland, Finland en Zweden.
Wat is het weer van Centraal Noorwegen in mei? Gemiddeld is het maximaal 12°C in mei in Centraal Noorwegen en minimaal rond de 4°C. De zeetemperatuur ligt rond de 11°C.
Wat is het hoogseizoen? Het hoogseizoen wat betreft toerisme is in de zomer. In de maanden juni, juli en augustus reizen de meeste toeristen naar Noorwegen. In de maanden januari, februari en oktober is het juist erg rustig, aangezien de dagen in deze maanden vrij kort zijn.
Beste reistijd voor Noorwegen
De zomermaanden - van mei tot en met september - zijn de beste maanden om Noorwegen te bezoeken. In de zomer is Noorwegen warmer en zonniger dan in de wintermaanden. Noorwegen staat bekend om de lange en lichte dagen in de zomer en de korte en donkere dagen in de winter.
Denk aan bijvoorbeeld soep, pasta's, broodbeleg, sappen en frisdrank. – In Noorwegen betaal je de hoofdprijs voor alcohol en sigaretten, dus dat kun je beter gewoon laten. Als je het een onmisbaar onderdeel van je vakantie vindt, dan kun je het beter meenemen van huis. Houd wel rekening met de invoerrechten!