Bij de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op een politiek jeugdkamp op het eilandje Utøya kwamen 77 mensen om het leven. Bij de sobere herdenking bij het glazen monument met daarop de namen van de slachtoffers waren tientallen mensen, onder wie kroonprins Haakon en zijn vrouw prinses Mette-Marit.
Precies tien jaar geleden vermoordde Anders Breivik 77 mensen op het eilandje Utøya en in de Noorse hoofdstad Oslo. Zijn vreselijke daad veranderde alles: het land, de politiek en de mensen.
De nu 42-jarige Breivik doodde op 22 juli 2011 bij extreemrechtse aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya 77 mensen, voornamelijk jongeren.
Breivik doodde 77 mensen op 22 juli 2011 bij extreemrechtse aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya. In 2012 werd hij veroordeeld tot de toenmalige maximumstraf van 21 jaar cel.
Drie jongens die het bloedbad op het eiland Utoya hebben overleefd, deden aan de Noorse krant VG hun verhaal. Ze vertelden hoe ze zelf ontsnapten en hoe de schutter het blijkbaar in eerste instantie op de mooiste meisjes had gemunt.
Utøya kan niet zomaar worden bezocht, al zijn nabestaanden altijd welkom.
Aanslag op Utøya
Op 22 juli 2011, op dezelfde dag dat de bomaanslag in Oslo plaatsvond, waren op Utøya tussen de 500 en 700 jongeren aanwezig voor een jaarlijks politiek zomerkamp van de sociaaldemocratische Noorse Arbeiderspartij.
Die 72 minuten dat de aanval duurde. Daarom wilde ik het verhaal in één take laten zien, om het gevoel te geven dat je erbij bent." Hij koos ervoor geen muziek te gebruiken en de dader, op een halve seconde na, niet in beeld te brengen.
In zijn verklaring vertelde Breivik over zijn daden en liet weten dat het zijn doel was zo veel mogelijk mensen te doden. De tweede dag van het proces was niet te volgen op televisie. De rechtbank wilde dit niet, omdat men bevreesd was voor wat Breivik te vertellen had.
Rechts-extremisime. Breivik pleegde de aanslag op Utøya uit rechts-extremistische motieven. Nadat hij eerst in de Noorse hoofdstad Oslo een bom had laten ontploffen met acht doden als gevolg, reisde hij verkleed als politieagent af naar het kleine eilandje Utøya.
Noorwegen kent geen levenslange gevangenisstraf. De maximale gevangenisstraf duurt 21 jaar.
Breivik, die nu 42 is, kreeg in 2012 voor zijn daden de toen geldende maximale straf in Noorwegen, 21 jaar. Die termijn kan voor onbepaalde tijd worden verlengd als de rechter oordeelt dat hij nog altijd een gevaar vormt. Tevens geldt dat hij na tien jaar om vervroegde vrijlating mag vragen.
In de Noorse hoofdstad Oslo heeft een man vannacht het vuur geopend op uitgaanspubliek. Er zijn zeker twee doden, meer dan twintig mensen raakten gewond.
Noorwegen ligt in Noord-Europa en beslaat het westelijke deel van Scandinavië. In het oosten zijn er landgrenzen met, klokgewijs, Rusland (196 km), Finland (727 km) en Zweden (1619 km). In het noorden, westen en zuiden grenst het land aan de Barentszzee, de Noorse Zee, de Noordzee en het Skagerrak.
De schietpartij vond plaats in de uitgaanswijk van de Noorse hoofdstad, bij een nachtclub die populair is bij holebi's. Een verslaggever van de Noorse publieke openbare omroep NRK, die de feiten zag gebeuren, zegt dat hij een man met een tas zag die de club naderde, een wapen uit die tas haalde en begon te schieten.
Vrijdag 22 juli 2011. Om 15.26 uur wordt de Noorse hoofdstad Oslo opgeschrikt door een zware explosie. Vlak bij de ingang van het kantoor van de toenmalige eerste minister Jens Stoltenberg (tegenwoordig secretaris-generaal van de NAVO) ontploft een autobom van 950 kilogram.
Bij een schietpartij in een winkelcentrum in Kopenhagen zijn zondag drie mensen gedood. Ook liggen drie mensen zwaargewond in het ziekenhuis. Dat heeft de politie van de Deense hoofdstad vannacht bekendgemaakt.
De Noorse terrorist Anders Behring Breivik komt niet vervroegd vrij. Zijn poging om onder voorwaarden uit de gevangenis te komen, is gestrand. Breivik voerde in 2011 de dodelijkste aanvallen in Noorwegen in vredestijd uit, met 77 doden als gevolg. Een rechter oordeelde dat Breivik achter slot en grendel moet blijven.
32 en p. 39). Na langdurige (verplichte) detentie is (voorwaardelijke) invrijheidstelling (VI) mogelijk in Estland (na 30 jaar), Litouwen en Italië (26 jaar), Polen, Slowakije en Moldavië (25 jaar), Tsjechië, Roemenië en Turkije (20 jaar).
Langste gevangenisstraf
De langste gevangenisstraffen die voor zover tot op heden zijn opgelegd zijn die aan de Amerikanen Darron Bennalford Anderson (10.750 jaar in 1997) en Dudley Wayne Kyzer (10.000 jaar + 2 maal levenslang in 1981).
De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf. Het gaat dan bijvoorbeeld om moord of terrorisme. Levenslang was in Nederland decennia lang ook echt levenslang.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Processen die tot de doodstraf leiden, kosten er gemiddeld 1,1 miljoen dollar meer dan andere zaken. Ook in andere staten is het verschil enorm. In Washington kostte een proces dat uitmondt in de doodstraf in 2007 gemiddeld 467.000 dollar meer dan andere zaken. In Texas bedraagt de meerprijs zelfs 2,3 miljoen dollar.