Van alle Nederlanders heeft 94 procent minimaal een zwemdiploma, maar steeds minder kinderen halen de zwemdiploma's A, B en C, die volgens deskundigen nodig zijn om goed te kunnen zwemmen. Slechts een op de zes ouders denkt dat alle drie de diploma's nodig zijn.
3 procent van de 11-16-jarigen in Nederland heeft geen zwemdiploma. De overige 97 procent heeft minimaal het A-diploma. In totaal heeft 78 procent van de 11-16-jarigen in Nederland in 2016 zowel het A- als B- diploma en heeft 34 procent het A-, B- en C-diploma.
Als we kijken hoe vaak de mensen zwemmen dan blijkt dat een vijfde in vijf of meer weken van het afgelopen jaar heeft gezwommen. Ongeveer een zesde zwemt in miniaal 10 weken per jaar, rond de zes procent zwemt in 30 of meer weken en ongeveer 4 procent in 40 of meer weken.
“Dat is de grootste groep die uitstroomt.” Een deel van de kinderen had overigens wel het C-diploma op zak. De gemiddelde leeftijd bedroeg 7,2 jaar. Vrijwel alle kinderen hadden leren zwemmen volgens dezelfde methodiek.
Eerder geleerde vaardigheden kunnen worden 'opgefrist' en zelfvertrouwen worden 'opgekrikt', waardoor de zwemveiligheid (weer) toeneemt. Daarnaast is schoolzwemmen een uitgelezen kans om geleerde vaardigheden toe te passen en kinderen beter voor te bereiden.
De kosten van een zwemles zijn per zwembad verschillend en het loont dan ook om verschillende zwemlesaanbieders met elkaar te vergelijken. Gemiddeld betaal je voor 1 keer per week zwemmen tussen de € 35,- en de € 70,- per maand.
Zwemdiploma niet verplicht
In Nederland is het op dit moment niet verplicht een zwemdiploma te hebben. Het hebben van een zwemdiploma is in zwembaden ook niet verplicht. Doorgaans geldt wel de regel dat kinderen slechts onder begeleiding van een 'geoefende zwemmer' van 18 jaar of ouder het bad mogen bezoeken.
3 Eisen per bad/niveau. Algemeen ieder laatste les van de maand gekleed zwemmen voor alle baden. Bad 4 laatste 6 lessen gekleed zwemmen.
De omstandigheden in dit water zijn natuurlijk heel anders dan in het zwembad en dat is nu juist de reden dat het A diploma niet voldoende is. Kindjes met alleen een A diploma zijn vaak niet veilig in open water situaties. Dat komt omdat ze vaak nog te snel zwemmen en te weinig uitdrijven.
Hoeveel keer per week kan een kind zwemles volgen? De KNZB adviseert twee zwemlessen van 35 minuten zwem- tijd per week. Zo volgen leermomenten elkaar snel genoeg op om kinderen maximaal te laten profiteren van het herhalingsef- fect van de zwemles.
zwemmer zelfst. naamw. (de) Verbuigingen: zwemmersVerbuigingen: zwemmertje iemand die zwemt Voorbeeld: `Een zwemmer draagt bij voorkeur badkleding.
Minder risico op hart- en vaatziekten
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
een rat die leeft bij en in het water. iemand die dol is op zwemmen.
Van alle Nederlanders heeft 94 procent minimaal een zwemdiploma, maar steeds minder kinderen halen de zwemdiploma's A, B en C, die volgens deskundigen nodig zijn om goed te kunnen zwemmen. Slechts een op de zes ouders denkt dat alle drie de diploma's nodig zijn.
Diplomering. De opleiding wordt afgesloten met een Europees diploma Zwemonderwijzer volgens de NLQF/EQF kwalificatie niveau 3. Daarnaast ontvangt geslaagde de 2 jarig geldende persoonlijke ENVOZ licentie. Hiermee mogen de Internationale ABC zwemdiploma's worden geëxamineerd.
Voor groepsles is het maximum aantal leerlingen per groep zo'n 8 tot 12 kinderen (beginners). Dit aantal geldt ook voor gevorderden. Heel vaak is het aantal kinderen dus een tiental.
De kledingeisen voor het zwemvaardigheidsdiploma zijn hetzelfde als die van zwemdiploma A van het Zwem-ABC namelijk: Zwemkleding (toegestaan: bikini, zwembroek, badpak, tankini) Shirt, blouse of hemd met lange mouwen. Lange broek, lange jurk of rok (broek mag niet nauw op de huid aansluiten).
De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is viereneenhalf tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen.
Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.
Vanuit onze brancheorganisatie NPZ NRZ blijkt dat een kind in Nederland gemiddeld 51 klokuren nodig heeft om zijn of haar zwemdiploma te halen. Dit vertaald zich naar zo'n 68 lessen van 45 minuten.
Om het A-diploma te halen, is er ongeveer 40 á 50 uur aan zwemles nodig. Als vuistregel kun je aanhouden dat een gemiddeld kind (die 1x per week zwemt) iets meer dan een jaar doet over het behalen van zijn zwemdiploma A.
Uitgangspunt voor het gemiddelde kind om diploma A te halen is een lesduur van in totaal 48 klokuren. Voor diploma B staan nog eens 12 klokuren, en voor C nog 12 klokuren. Er zijn grote verschillen tussen kinderen in Nederland. De totale duur hangt deels af van kenmerken van de kinderen.
Is het schoolzwemmen verplicht, dan is de school verantwoordelijk voor de kosten. De school mag u wel om een vrijwillige bijdrage vragen.
Gemiddeld betaal je voor een A-diploma zo'n 500 euro. In sommige plaatsen kan dat zelfs tot 900 euro oplopen. Stel dat je drie kinderen hebt die alle drie afzwemmen voor diploma's A, B en C, dan ben je als ouders aan het einde van de rit 4500 euro lichter.
Bij het eerste zwemdiploma wordt er al een stukje onder water gezwommen en zelfs borst-, en rugcrawl wordt aangeleerd. Behalve zwemslagen wordt ook aandacht besteed aan allerlei oefeningen in diep water. Zoals verschillende manieren van in het water gaan, onderwater zwemmen, drijven, watertrappelen en gekleed zwemmen.