Naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 200.000 mensen aan een eetstoornis. Eetstoornissen kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar vooral anorexia nervosa en boulimia nervosa beginnen vaak in de puberteit of jonge volwassenheid. Eetstoornissen komen het meest voor bij jonge vrouwen.
Bij de jongste groep die meedeed aan het onderzoek, 18 tot en met 24 jaar, heeft 1,4 procent ooit in het leven te maken gehad met een eetstoornis. In het jaar voorafgaand aan het onderzoek betrof het 0,8 procent. Anorexia nervosa kwam bij 0,4 procent ooit voor en boulimia nervosa bij 1,1 procent.
Meer dan een half miljoen Nederlanders heeft last van eetbuien. Waarvan 180.000 mensen met binge eating disorder (eetbuistoornis) en 22.000 mensen met boulimia. [1] [2] Ook 30% van de mensen met obesitas heeft last van eetbuien. Dat zijn maar liefst 540.000 mensen.
Wist je dat wereldwijd zo'n dertig miljoen mensen kampen met een eetstoornis? In Nederland zijn dat er zo'n 220.000. Eetstoornissen zijn dus psychische stoornissen, maar hieronder vallen ook depressie, posttraumatische stress-stoornis en schizofrenie.
Binge Eating Disorder (BED) is een wat meer onbekende eetstoornis Eigenlijk wel gek, aangezien in Nederland zo'n 180.000 mensen lijden aan deze eetstoornis. Dat zijn er wel negen keer zo veel als boulimia. BED kenmerkt zich door ongecontroleerde eetbuiten.
Eten tot je ziek wordt: 180.000 Nederlanders lijden aan deze eetstoornis. Binnen twee uur al het eten dat je kunt vinden naar binnen werken, totdat je er ziek van wordt. En in het extreemste geval zelfs knock-out gaat. Daar hebben naar schatting 180.000 Nederlanders wekelijks last van.
anorexia nervosa. boulimia nervosa. eetbuistoornis (BED) eetstoornis Niet Anders Omschreven (NAO)
De meest voorkomende eetstoornissen zijn anorexia nervosa en bulimia nervosa. Iemand met anorexia nervosa is broodmager maar heeft een enorme angst om dik te worden. Iemand met bulimia nervosa heeft regelmatig vreetbuien.
De meest voorkomende eetstoornissen zijn anorexia nervosa en boulimia nervosa. Daarnaast doen ook vaker atypische vormen van eetstoornissen en eetbuien zich voor bij steeds jongere kinderen.
Eetstoornissen komen in alle lagen van de bevolking voor, bij vrouwen en mannen, bij jonge mensen en volwassenen. Ze komen echter het meest voor bij jonge vrouwen. Niet van alle eetstoornissen zijn voldoende gegevens bekend, maar naar schatting lijden in Nederland jaarlijks ongeveer 200.000 mensen aan een eetstoornis.
Binge Eating Disorder oorzaken
Vaak is er een 'trigger'; een ingrijpende gebeurtenis die ervoor zorgt dat iemand een eetbuistoornis gaat ontwikkelen. Maar er is al een hele aanloop geweest naar dit moment. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van BED. Anders gezegd, ze hebben er aanleg voor.
Een eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Sommige mensen met een eetstoornis eten te weinig, anderen juist teveel en weer anderen wisselen perioden van eetbuien af met perioden van (streng) lijnen.
Je eetpatroon veranderen
Door langzaam je eetpatroon te veranderen, kun je niet alleen van je verslaving afkomen, maar ga je ook afvallen en behaal je een gezond gewicht. Eerst is het belangrijk om eten waar je naar hunkert op te schrijven, zodat je weet welke etenswaren je moet vermijden als je een eetbui krijgt.
Tussen de 5 en 10% van de patiënten overlijdt aan de gevolgen van deze ziektes (door slechte lichamelijk conditie of suïcide). Van alle psychiatrische ziekten overlijden de meeste mensen aan Anorexia Nervosa. De ziektes duren gemiddeld 6-7 jaar, met een spreiding van een half jaar tot een tiental jaren.
Gemiddeld duurt een eetstoornis behandeling zo'n twee jaar, mits deze succesvol is. Soms is intensieve behandelingen of klinische opname goed en in andere gevallen volstaat een wekelijks gesprek met een coach of behandelaar.
Een eetstoornis kan zich heel geleidelijk ontwikkelen. Het begint met afwijkend eetgedrag. Je bent bang om dik te worden en je voelt je onzeker over je lichaam. Je piekert steeds wat je wel of niet mag eten en telt elke calorie.
Genezen van een eetstoornis is wel degelijk mogelijk. Wie niét in herstel gelooft, kán niet optimaal herstellen. En uit geen enkel onderzoek blijkt dat een eetstoornis chronisch, onbehandelbaar, hopeloos, te complex of wellicht enkel genetisch bepaald is.
Bij anorexia vermager je meestal, terwijl je gewicht bij boulimia dikwijls niet veel verandert. Bij boulimia wisselen diëten, eetbuien en braken of laxeren elkaar af. Tijdens een eetbui eet je in een korte tijd overmatig veel. Hierna voel je je vaak schuldig.
Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar 'troosteten' grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.
Anorexia wordt gekenmerkt door een vervormd zelfbeeld en een angst om dik te worden. Met boulimia heb je periodes van overmatige controle op je eten die worden afgewisseld met momenten dat je de controle compleet loslaat in de vorm van een eetbui.
Boulimia Nervosa
Je hebt geen controle over wat je eet. Net als bij de eetstoornis anorexia ben je obsessief bezig met eten en je gewicht. Je bent bang om aan te komen of dik te worden. Na je eetbui voel jij je schuldig en wil jij de eetbuien zo snel mogelijk compenseren.
Anorexia bij ouderen
Eetproblemen op latere leeftijd kunnen ook leiden tot anorexia. De link tussen die problemen en anorexia wordt niet snel gelegd. Sommigen wisten niet eens dat op latere leeftijd nog anorexia kon ontwikkelen. Die signalen die kunnen wijzen op anorexia zijn vergelijkbaar met die van jongere mensen.
Je metabolisme raakt in de war, je schildklier gaat langzamer werken en je lichaam gaat veel minder verbranden. Te weinig eten kan er ook voor zorgen dat je diverse klachten krijgt. Denk aan haaruitval, slechte nagels, droog haar, slapeloosheid, duizeligheid etc.
Pica eetstoornis oorzaak
We kunnen nog geen exacte oorzaak geven voor het ontstaan van pica. Net als bij andere eetstoornissen, gaat het vaak om een combinatie van factoren. Wél blijkt uit onderzoek dat iemand met pica vaak ook is gediagnostiseerd met een ontwikkelingsstoornis of een psychische stoornis.
Ongeveer 250.00 mensen hebben een eetstoornis in Nederland. Jaarlijks komen er meer bij.