Klanten van maaltijdbezorgdienst Thuisbezorgd kunnen sinds mei kiezen voor een online fooi van 5, 10 of 15 procent. Een op de tien klanten doet dat, zegt het bedrijf. Bij bezorgdienst Deliveroo geeft een op de vijf klanten een digitale fooi.
Houd het browservenster of de app open nadat je je bestelling hebt geplaatst. In de Food Tracker heb je vervolgens de mogelijkheid om een fooi van 5%, 10% of 15% te geven.
Fooi geven is niet wettelijk vastgelegd
Hieruit blijkt dat 38 procent van de gasten altijd fooi geeft in de horeca en 42 procent regelmatig. De rekening afronden naar boven is de favoriete vorm van fooi geven: 41 procent van de gasten betaalt zo wat extra.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
Fooi is geen loon. Je betaalt als werkgever ten minste het loon wat voor de functie staat. Dat is het loon volgens de loontabel van de horeca-cao of het wettelijk minimumloon. Je moet in ieder geval het netto-wettelijke minimumloon via de bank overmaken naar de rekening van de medewerker.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je werknemers de fooi verdelen op basis van het aantal gewerkte uren. Het bedrag in de fooienpot wordt dan gedeeld door het totaal aantal gewerkte uren. Iedereen vermenigvuldigt zijn eigen gewerkte uren vervolgens met dit bedrag.
Volgens Lindner is het goed om de vuistregel aan te houden dat je 10 procent fooi geeft als het goed was. Maar in Nederland zegt Lindner dat je het ook prima kunt maken om geen fooi te geven. "Het is echt een extraatje", zegt hij.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
Je hoeft geen fooi te geven, maar het wordt altijd gewaardeerd. Bezorgers ontvangen 100% van alle fooien. Dit kan net dat beetje zijn dat ze vooruit helpt. Een extraatje wordt dus erg op prijs gesteld.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
De consument gaf in 2021 gemiddeld een bedrag uit van 70 euro op het terras. De horeca uitgaven verschillen wel per generatie en de millenials geven een bedrag uit van ongeveer 75-85 euro. Bij de generatie babyboomers gaat het om horeca uitgaven van ongeveer 65 euro.
Bazen houden de fooi zelf
Vlek en Bynoe zeggen dat je aan bezorgers het beste contant fooi aan de deur kan geven, dan weet je vaak zeker dat het hele bedrag bij de bezorger terecht komt. En in een horecagelegenheid zou je kunnen vragen hoe het geregeld is met de fooi en of iemand het wel zelf mag houden.
Een kleine fooi
Na zes jaar zit je op € 14,42 bruto per uur of € 2.509 bruto per maand. Dat is het maximum. Dat is geen dikke boterham. Toch is het niet gebruikelijk dat Nederlanders pakketbezorgers fooi geven, terwijl we dit bij de pizzabezorger een stuk vaker doen.
Is het de bedoeling om fooi te geven aan de bezorger? Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Gratis bezorging is en blijft gratis bezorging, dus onze bezorgers rekenen nergens op. Mocht je toch vinden dat hij of zij een extraatje verdient, dan ben je natuurlijk vrij om iets te geven.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Afhankelijk van de behandeling variëren fooien van AED 5 tot 10-15% van het te betalen bedrag. Bij wat eenvoudigere behandelingen zoals een manicure is de fooi lager, en er wordt meestal een grotere fooi gegeven voor een knipbeurt of een massage.
Een fooi van 5-10% is gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Als uw personeel fooien ontvangt, hoeft u daarover geen btw te betalen. Bent u een ondernemer/natuurlijk persoon en werkt u in een branche waarin het gebruikelijk is om fooien te geven, bijvoorbeeld in de horeca- en de taxibranche? Dan hoeft u ook geen btw te betalen over fooien die u zelf ontvangt.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
Taxi's: Taxichauffeurs geef je 5 tot 10 procent fooi.
De netto omzet van de eet- en drinkgelegenheden in Nederland bedroeg in 2017 18 640 miljoen euro. De netto omzet was het hoogst in Noord-Holland met 4 986 miljoen euro gevolgd door Zuid-Holland met 3 924 miljoen euro en Noord-Brabant met 2 674 miljoen euro.
Jongeren, de zogenoemde Millennials (18-36) eten het vaakst in restaurants. 29 procent van hen eet minstens één keer per week buiten de deur. Maar diezelfde jongeren zoeken wel goedkopere oplossingen. De gemiddelde besteding ligt op 19,42 euro per restaurantbezoek.
De Millennials, jongeren tussen de 18 en 36 jaar, gaan het vaakst uiteten. 29 procent van deze Generatie Y mét digitale mindset eet minstens 1 keer per week buiten de deur en 1/3 laat minstens 1 keer per maand eten thuisbezorgen (FoodService Instituut Nederland).