Hoe veel melk mag mijn hond hebben? Je kunt jouw hond best een paar slokkjes melk geven, maar let wel op de symptomen van lactose-intolerantie. Een portie gewone yoghurt mag niet meer zijn dan 1 of 2 lepels. Ook kaas is goed, mits in kleine hoeveelheden.
Melk: in melk zit de stof lactose, lactose is voor honden niet/moeilijk te verteren. Als honden (teveel) melk krijgen raken ze aan een ernstige diarree.
Hoe zit het met honden en zuivel? De meeste honden hebben een lactose-intolerantie. Geef daarom liever uit voorzorg geen zuivelproducten aan je hond.
In principe mag een hond yoghurt die lactosevrij is, omdat hij die beter zal kunnen verteren. Maar ook hier moet je altijd naar de ingrediëntenlijst kijken. Het kan namelijk zijn dat de lactose – eigenlijk een suiker – vervangen wordt door andere suikers zodat de yoghurt niet te zuur smaakt.
Als er te veel onverteerde melk in de dikke darm van je hond terechtkomt gaat lactose vergisten. Hierdoor kan je hond buikpijn en diarree krijgen. Daarnaast bevat melk ook caseïne, een eiwit dat alleen voorkomt in melk en melkproducten. Deze stof kan je hond moe maken en constipatie veroorzaken.
Melk en kaas
Een kleine hoeveelheid melk is goed voor een hond, omdat melk goede stoffen bevat, zoals calcium, fosfor, mineralen en melkeiwitten. Teveel melk kan schadelijk zijn, omdat melk ook lactose bevat. Een overdaad aan lactose kan een laxerende werking hebben. Ditzelfde geldt voor kaas.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Hoeveel eieren moet ik voeren? Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima. Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort? Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Koolzuurhoudende dranken met cafeïne en suiker zijn verboden terrein voor honden. Het effect van suiker hebben we al besproken. En ook het risico op cafeïnevergiftiging. Een klein slokje kan geen kwaad, maar liever dus niet.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Als je hond te veel melk drinkt, krijgt hij zo ook snel te veel vetten binnen, wat het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas verhoogt. Ook met halfvolle melk. Daarnaast liggen maag- en darmproblemen op de loer als een hond veel melk drinkt, zoals stinkende scheetjes, diarree en overgeven.
Af en toe een klein plakje leverworst is niet schadelijk voor je hond, een grote hoeveelheid kan wel gevaar opleveren voor je hond. Er zit veel vitamine A in leverworst, het opslaan van vitamine A is geen probleem voor een hond.
Is chips gevaarlijk voor een hond
In bijvoorbeeld pizza, drop en chips zit veel zout, als je hond teveel zout binnenkrijgt kan dit leiden tot (zout) vergiftiging van de nieren. Vooral puppy's zijn erg gevoelig hiervoor.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.
Rauwe eiwitten zijn voor de meeste honden makkelijker te verteren. De conclusie: eieren zijn een goede bron van eiwit en andere belangrijke voedingsstoffen; het is daarom prima om af en toe een (rauw) ei aan je hond te geven. Het hoeft echter niet, zeker niet als je hond een goede, complete voeding krijgt.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Is kip goed voor een hond? Kip is rijk aan eiwitten met essentiële aminozuren die de spieren van jouw hond in de loop van de tijd helpen ondersteunen. Bovendien bevat het Omega 6-vetzuren waarvan wordt aangenomen dat deze over het algemeen gezond zijn voor meerdere delen van het lichaam.
Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt dat vlees en vis het belangrijkste ingredient zou moeten zijn. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs! Hart en pens bijvoorbeeld, zijn heel gezond voor jouw hond.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.