Yoghurt maken is heel eenvoudig. Je hebt alleen een liter volle melk nodig en een klein bekertje yoghurt (125 gram) naar keuze. Vervolgens verwarm je de melk tot 40-45 graden Celsius en na 8-9 uur heb je yoghurt. Dan nog even afkoelen (minimaal 4 uur in de koelkast) en jouw zelfgemaakte yoghurt is klaar.
Hoeveel melk voor 1kg yoghurt? Voor 1 liter yoghurt heb je circa 1 liter melk en 100ml yoghurt nodig.
Voeg 3-4 eetlepels melkpoeder of een ander verdikkingsmiddel toe aan de melk. Kweek door met meer eetlepels dan staat aangegeven op de verpakking. Gebruik minder melk. Hoe vetter de melk, hoe dikker de yoghurt.
Yoghurt maken lukt het best met volle melk. Het lukt met magere melk, maar dan moet even experimenteren met de hoeveelheid starter en de fermentatietijd die je gebruikt. Tip! Ook geitenmelk is prima geschikt voor yoghurt.
Koemelk halfvol: Dit is de meest gebruikte variant en geeft een heerlijke, goed schenkbare yoghurt die iedereen lekker zal vinden. Koemelk mager: heeft naar verhouding meer proteïne omdat het minder vet bevat. Perfect wanneer je extra eiwitten wilt eten.
Zelfgemaakte yoghurt is GEZOND
Deze levende yoghurtculturen fermenteren met melk, waarbij de lactose in de melk wordt omgezet in goede melkzuren. Deze melkzuren zijn makkelijk te verteren, wat gunstig is voor de darmflora. Afhankelijk van de bereidingstijd wordt de lactose in yoghurt steeds minder.
Op de ingrediëntenlijst van biologische yoghurt zie je soms melkpoeder staan. Dat wordt toegevoegd om de yoghurt steviger te maken.
Tijdens het fermentatieproces worden aan de melk twee soorten levende melkzuurbacteriën toegevoegd, 'Lactobacillus bulgaricus' en 'Streptococcus thermophilus' om zo yoghurt te bekomen. Vervolgens wordt die mengeling gekoeld en op de juiste temperatuur gebracht, zodat de bacteriën zich optimaal kunnen vermenigvuldigen.
Yoghurtstarter wordt gebruikt om zelf yoghurt te maken van melk. Yoghurt is traditioneel gefermenteerde voeding met bacterieculturen. Yoghurt maak je met een yoghurtmaker of een thermosfles voor de fermentatie op een constante temperatuur van 41 graden gedurende 6 tot 8 uur.
Waarom wordt yoghurt waterig? Het laagje water dat boven op de yoghurt kan komen, wordt veroorzaakt door synerese. Dit is een normaal proces bij yoghurt waarbij vocht vrijkomt. Dit vocht wordt ook wel 'wei' genoemd en bevat naast water voedingsstoffen als lactose, zout, eiwitten en calcium.
Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker. Met met het eten van yoghurt verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Lekker simpel, gebruiksvriendelijk en 'straight forward'. Een elektrische yoghurtmaker houdt de temperatuur van de melk constant voor je zodat je dit niet steeds zelf in de gaten hoeft te houden. Je doet een liter melk met yoghurtculturen in de yoghurtmaker en bepaalt hoe lang je de yoghurt wilt laten fermenteren.
Zelf kwark maken doe je zo:
Schenk 1 liter melk in de glazen pot en strooi de inhoud van 1 zakje kwark startersculturen er bij. Roer met de plastic lepel even door tot de culturen opgelost zijn. Dek de pot af met een stukje keukenpapier of een koffiefilter en laat 48 uur staan op kamertemperatuur.
Het beste antwoord
Het soortelijk gewicht van yoghurt is lager dan 1 kilogram per liter. Afhankelijk van het vetgehalte (gaat het om volle of magere yoghurt?) ligt het tussen de 0,95 en 0,98 kg/ liter. Dus 250 ml.
Verwarm langzaam en al roerende een glas gesteriliseerde melk tot 90 °C. Haal de melk van het vuur, giet in een afsluitbare pot en laat afkoelen tot 43 °C. Voeg de starter toe en meng goed. Sluit de pot en laat 5-12 uur fermenteren bij 38-43 °C in een yoghurtmaker of vergelijkbaar apparaat.
Doe onder in de pot/fles een laagje yoghurt van circa 2 cm. Warm de rauwe melk op tot 40 graden, niet warmer want dan maak je de enzymen kapot die helpen bij de vertering van de melk. Als de melk op temperatuur is doe dan de warme melk bij de yoghurt, roer het goed door en sluit de pot af met een deksel.
Rauwe melk heeft echter ook nadelen. Het is niet lang houdbaar (maximaal 3 dagen) en dient altijd voor consumptie te worden gekookt, vooral als het wordt geconsumeerd door een kind, zwangere vrouw of een oudere.
Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Alleen als deze bacteriën worden gebruikt voor de fermentatie van de melk en alleen als ze in voldoende mate én levend in het eindproduct aanwezig zijn, mag het product yoghurt heten.
Wij hebben de Cuisinart YM400E gekozen tot beste yoghurtmaker algemeen. De Cuisinart YM400E beschikt over een goede inhoud van 0,75 L. Daar passen tegelijk 9 potjes in. Zo kun je dus tegelijkertijd veel verschillende soorten yoghurt maken.
Andere ingrediënten die je voor je yoghurt nodig hebt zijn: Gelatinepoeder, of agar agar voor een vegetarische variant. Probiotica capsules van goede kwaliteit, liefst met veel bifido bacteriën. Arrowroot.
1 liter melk te maken mengt u 100 gram melkpoeder met 1 liter water (u kunt deze verhouding aanpassen naar uw eigen smaak). U kiest voor de instant variant wanneer de oplosbaarheid extra belangrijk is.
Het lactosegehalte van yoghurt is ongeveer 30% lager dan van melk, omdat een deel van de lactose tijdens de fermentatie wordt omgezet in melkzuur. Dit is gunstig voor mensen die lactose niet goed kunnen verdragen.
Het soortelijk gewicht van yoghurt is lager dan 1 kilogram per liter. Afhankelijk van het vetgehalte (gaat het om volle of magere yoghurt?) ligt het tussen de 0,95 en 0,98 kg/ liter.