Op de vraag hoeveel lumen buitenlamp voordeur, is het antwoord toch een persoonlijk voorkeur, wilt u de voor deur goed verlicht hebben dan raden we 750 lumen aan, wilt u voordeur sfeervol aanlichten dan raden we 400 lumen aan.
Buitenlampen met minder dan 500 lumen (totale lichtsterkte) lichtopbrengst zijn bijvoorbeeld ideaal voor kleine elementen of om de tuin meer sfeer te geven. Lampen met meer dan 500 lumen zijn perfect voor grotere objecten of functionele-/basisverlichting.
Precies om deze reden adviseren wij voor basisverlichting 500-700 lumen. Deze combineren we uiteraard met een lichtkleur van 4000K, waardoor de basisverlichting goed zichtbaar wordt. Daarnaast schijnt de basisverlichting op deze manier een witte kleur, waardoor de accentverlichting in 3000K warm wit goed zichtbaar is.
Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.
Op de vraag hoeveel lumen buitenlamp voordeur, is het antwoord toch een persoonlijk voorkeur, wilt u de voor deur goed verlicht hebben dan raden we 750 lumen aan, wilt u voordeur sfeervol aanlichten dan raden we 400 lumen aan.
Hou rekening bij de bepaling van het aantal lumen dat hoe minder lumen u voorziet, hoe warmer de sfeer. In het algemeen komt het hierop neer: voorzie 300 à 400 lumen per m2 voor een warme sfeer en reken op 500 à 800 lumen per vierkante meter voor voldoende verlichting.
Het is dus erg belangrijk om een armatuur te kiezen met de juiste IP-waarde voor buiten om bijvoorbeeld brand door kortsluiting te voorkomen. Voor buitenlampen wordt een minimale IP65 of IP66 geadviseerd. Deze types bieden een complete bescherming tegen stof door de geheel gesloten behuizing en zijn (sproei)waterdicht.
Lampen met een lichtopbrengst van meer dan 500 lumen moeten worden gebruikt op grotere objecten, zoals het voorportaal en de oprit., omdat ze een zeer heldere verlichting kunnen bieden zonder al te veel stroom te verbruiken van uw gehele systeemvoeding (vanwege de hoge helderheid).
Wanneer u bijvoorbeeld een tuinpad, boom of een ander aspect rondom uw huis wilt benadrukken, is het raadzaam om te kiezen voor gebundeld licht. U kunt hierbij denken aan specifieke grondspots, inbouwspots en stralers. Indien u meer sfeer in uw tuin of op uw terras wilt creëren, kiest u voor diffuus licht.
Met tuinverlichting van 200-400 Lumen geef je de tuin meer glans. Of kies voor: Gloeilamp van 25-40 Watt. Eco-halogeen van 25-40 Watt.
Lumen is de lichtopbrengst
Hoe hoger het aantal Lumen, hoe feller een lamp is. Een lamp die veel licht geeft, zal logischerwijs ook meer energie gebruiken dan een lamp die minder fel brandt. Een lamp met een hoge Lumen zal dus ook een hogere Watt hebben.
De LED-bouwlamp van 50 Watt geeft met 5.000 lumen ongeveer evenveel licht als een halogeen bouwlamp van 500 Watt.
Lichtbronnen boven een eettafel en boven het aanrecht zijn belangrijk. We raden je hierbij verlichting aan met een totale hoeveelheid Lumen tussen de 1000 en 3000.
Verlichting voor thuis zit eigenlijk altijd onder de 3000K. De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, wat vergelijkbaar is met de oude halogeen verlichting en gloeilampen. Als er bij een LED lamp “warm wit” staat, dan is dat bijna altijd 2700K.
Het aantal Lumen staat gelijk aan de lichtopbrengst. Het aantal Watt staat voor het verbruik van de LED lamp. Een lamp van 10Watt met 500Lumen geeft dus minder licht dan een lamp van 8Watt met 720 Lumen. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar het aantal Lumen.