De huidige wetgeving, die aangeeft hoeveel lood er maximaal in de grond mag zitten, houdt hier geen rekening mee. Zodra een concentratie hoger dan 530 milligram lood per kilo bodem wordt gemeten gaan de alarmbellen af, en daarna wordt de urgentie voor ingrijpen bepaald.
Blootstelling aan lood wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op long-, maag- en urineblaaskanker. Het sterkste epidemiologische bewijs bestaat voor long- en maagkanker, die zwak maar consequent geassocieerd zijn met beroepen en industrieën waar sprake is van blootstelling aan lood.
Lood is één van de zware metalen dat giftig is voor het lichaam en voorkomt in het milieu. Bijvoorbeeld in omgevingslucht, bodem, voeding en drinkwater. Wie teveel wordt blootgesteld aan lood kan een loodvergiftiging oplopen. Lood kan lang in het lichaam blijven en stapelt zich in het lichaam.
Lood veroorzaakt onder andere een verhoging van de bloeddruk en schade aan de nieren. Bij zeer hoge belasting is er kans op schade aan het zenuwstelsel en de hersenen en een verhoogd risico op abortus. Lood kan door de placenta heen een foetus binnendringen en kan dan zenuwstelsel en hersenen aantasten.
De verontreiniging met lood in de bodem is ontstaan door diverse bronnen en oorzaken, zoals loodhoudend afval dat in het verleden is gebruikt om grond op te h0gen. De verontreiniging zit in de bovenste grondlaag die door eeuwenlang menselijk gebruik is ontstaan.
Het zware metaal, lood, is vooral aanwezig in oude verflagen, oude loden waterleidingen en in de buurt van non-ferro industrie. Lood is een stof die niet thuishoort in het lichaam. Met preventieve tips kan je de blootstelling aan lood laag houden.
Symptomen van loodvergiftiging zijn onder andere verminderd IQ, uitslag, irritatie, slapeloosheid, sloomheid of juist hyperactiviteit, slechte eetlust en hoofdpijn. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot buikpijn, beschadiging van het zenuwstelsel, en hersenontsteking.
Lood dus niet direct contact laten maken met de volgende houtsoorten; Eiken, Teak en Red cedar. Altijd een scheidingslaag aanbrengen; rotvrij en schimmelwerend polyestervlies of Tectile Metal.
Een op de drie kinderen wereldwijd heeft een loodvergiftiging. Dat komt vooral door vervuild kraanwater in loden waterleidingen. Ook in Nederland lopen kinderen rond met een hoog loodgehalte in het bloed. Dit kan leiden tot permanente hersenschade, gedragsproblemen en lagere intelligentie.
612 Acute blootstelling aan een hoge concentratie lood kan acute encefalopathie veroorzaken met sufheid, tremor, hoofdpijn, onrust, ataxie, hallucinaties, coma en convulsies. Encefalopathie kan vooral bij kinderen optreden, maar ook bij volwassenen is dit ziektebeeld beschreven.
Lood in massieve vorm wordt niet beschouwd als acuut giftig. Het kan niet gemakkelijk worden ingeademd of ingeslikt, en als het per ongeluk wordt ingeslikt, passeert het gewoonlijk het maagdarmkanaal zonder significante opname in het lichaam. Lood wordt moeilijk opgenomen via de huid.
Lood kan lang in je lichaam aanwezig blijven. Dat komt doordat lood zich opslaat in je botten en daar weer langzaam uit vrijkomt. Heb je op kinderleeftijd teveel lood binnengekregen? Dan kun je daar ook als je volwassen bent nog teveel lood door in je bloed hebben.
Chlorella: chlorella kan zware metalen (voornamelijk lood, kwik en cadmium) en andere pesticiden in het lichaam opvangen om ze vervolgens op natuurlijke wijze uit te scheiden.
Loden waterleidingen komen voor in panden die vóór 1960 zijn gebouwd. In zeldzame gevallen vinden we lood in het drinkwater in huizen die zijn gebouwd na 1960. Controleer daarom zelf of u in uw huis loden leidingen ziet.
ZeroWater biedt dé oplossing voor vervuild drinkwater. Met de unieke 5-trapsfilter worden lood en andere schadelijke stoffen zoals chloor, kalk, glyfosaat en fluoride uit het drinkwater gefilterd. Hierdoor kun je kraanwater gewoon blijven drinken, zelfs zolang je huis nog over oude loden leidingen beschikt.
Volwassenen die langdurig kraanwater uit loden leidingen drinken hebben een verhoogde kans dat de nierfunctie vermindert of de bloeddruk licht stijgt.
Wanneer er minimaal vijf microgram lood in het bloed zit, wordt gesproken van een loodvergiftiging. Vooral zwangere vrouwen, baby's die met de fles worden gevoed en kinderen tot zeven jaar lopen risico als ze langdurig aan lood worden blootgesteld.
Een ook acceptabele oplossing is het diep inslijpen van de voeg (6 cm) en het lood hierin maximaal diep aanbrengen, waarna deze kan worden dicht gevoegd. Het eenvoudig (vast)klemmen van het voetlood en dichtvoegen van een voeg is geen deugdelijk herstel.
Loodslabben moeten worden samengesteld uit stroken met een minimale dikte van code 18(1,59 mm) en een maximale lengte van 1.500 mm. Dit is vooral van belang in situaties waar de loodslabbe aan intensieve koude- en warmtebelasting is blootgesteld. De stroken van een loodslabbe moeten elkaar tenminste 80 mm overlappen.
Door voortdurend en langdurig inademen en/of inslikken van lood(stof) ontstaat een chronische loodvergiftiging. Deze langdurige of herhaalde blootstelling heeft effect op het beenmerg (bloedarmoede), het zenuwstelsel en de nieren.
Lood is een zwaar metaal dat aanwezig is in het milieu en dat giftig is voor het lichaam. Blootstelling aan lood (omgevingslucht, voeding) kan schade veroorzaken aan de hersenen, organen en zenuwstelsel. Zelfs kleine hoeveelheden kunnen zonder symptomen onomkeerbare schade veroorzaken.
De meeste vergiftigingen bij paarden worden veroorzaakt door giftige planten, bomen en struiken, zoals jacobskruiskruid, basterdklaver, heermoes (paardenstaart), nachtschade, buxus, taxus en esdoorn. Deze kunnen ook voorkomen in hooi of kuilgras.