Laagdikte 3 cm= 60 kg/m² en laagdikte 4 cm = 80 kg/m². 25 kg geeft ongeveer 12,5 liter specie.
NB: 1 zak cement = 25 kg (in volume is dat 20 liter). Bij gebruik van kleine hoeveelheden kan een kant-en-klaar product worden gebruikt.
1 zak zand-cement levert ca. 12,5 liter vloerenspecie op. Bij normaal gebruik levert het product geen gevaar op voor mens en milieu.
Metselcement is cement met kalk dit wordt gebruikt voor het metselen van muren. Op 1 m3 metselzand hebt u 10 zakken metselcement nodig. Als u cement of mortels met uw bestelling mee laat leveren, zijn deze waterdicht verpakt.
Als je voor een dikte van zes cm gaat, heb je 120 kg zandcement nodig per m².Ga je voor een dikte van zeven cm, dan moet je 140 kg per m² voorzien. Bij een zandcementsilo is het cement en zand volledig droog, waardoor het gewicht iets lager zal liggen per m³.
Standaard verhouding betonspecie: 1 – 2 – 3
1 deel cement. 2 delen zand. 3 delen grind.
U berekent de oppervlakte dat u wilt bedekken in m2 uit (lengte x breedte) en vermenigvuldigt dit maal 0,05. Ofwel bij een tuin van 20m2 en een laagdikte van 5cm komt u uit op een benodigde hoeveelheid van 1m3 (20 x 0,05).
Chape in zakken van 25 kg is een kant-en-klare specie te mengen met water die als chape (binnen) of stabilisé (buiten) ondergrond gebruikt kan worden. verbruik: 1m³ (1 kuub) vergt ongeveer 60 à 70 zakken van 25 kg.
Het aantal zakken zand per kuub is 60 zakken van 25 kg of 70 zakken van 20 kg.
De verhouding cement en zand bedraagt 1:3, waaraan ongeveer 0,5 deel water toegevoegd wordt. Voor het optrekken van een halfsteensmuur is ongeveer 30 liter cement mortel per m2 nodig, terwijl voor een steensmuur zeker 60 liter per m2 metselwerk benodigd wordt.
Een zak van 25 kg mortel levert ongeveer 12 liter betonspecie op. Nadat je de betonspecie hebt aangebracht is het belangrijk om dit beton te beschermen tegen ongunstige weersinvloeden, zoals regen, tocht, vorst, zon en uitdroging in het bijzonder.
Onze richtlijnen bij de verhouding zand/cement is als volgt. Wij adviseren om met een zak van 25 kg een oppervlakte te bewerken van 4m2. Uw totaal aantal m2 gedeeld door 4 is uw totaal aantal benodigde zakken.
Breedte van het oppervlak (in m): Dikte (in mm): In principe geldt dat 4.3 liter Cementmix voldoende is voor 20kg.
Metsel Cement maak je met 1 deel cement en 3 delen zand. En voor een zak met 25 kg cement voeg je ongeveer 3,5 liter water toe. Het cement koop je in de doe het zelf zaak en daar kan je ook het zand (metselzand) kopen.
Het soortelijk gewicht van cement is, volgens dezelfde website als hierboven, gelijk aan 1250 kg/m3. Dus 50 kg komt overeen met 0,04 m3 en dat is dan 40 dm3=40 liter.
De hoeveelheid liter per kuub blijft ongeacht de inhoud (water, zand of beton) ongewijzigd 1000 liter. Alleen het gewicht varieert, omdat het materiaal niet dezelfde dichtheid / soortelijk gewicht heeft. 1 m3 droog zand komt bijvoorbeeld overeen met 1500 kg, terwijl voor vochtig zand 1700 kg gerekend kan worden.
Meer cement = sterkere maar duurdere mortel
Hoe meer cement in je mengsel, hoe sterker (“rijker”), maar cement is ook het duurste ingrediënt. Je moet rekenen dat cement minimum 3 keer zoveel kost als zand. Hoe minder cement, hoe minder sterk de mortel is, ook wel schraal genoemd.
Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Om beton te maken, heb je betonmortel nodig. Dit is een kant-en-klare mortel die je kunt gebruiken voor het storten van onder andere funderingen, vloeren en opritten. Per kuub (1x1x1 meter = m3) heb je ongeveer 84 zakken betonmortel nodig (bestel hier). Je kunt betonmortel bovendien ook zelf maken met losse materialen.
Voor 1 m3 beton heb je nodig: 13 zakken cement van 25 kg per stuk. 660 kg zand. 1300 kg grind.
Voor 1m3 (1.000 liter) beton heeft het volgende nodig: 325 kg cement – 660 kg betonzand – 1300 kg grind – 160 liter leidingwater. Soorten grind die u kunt gebruiken voor het maken van beton zijn Boerengrind, Moraine grind, Maasgrind en Witte grind. Alle vier de grindsoorten zijn geschikt voor het maken van beton.
3. Voor het tijdelijk opslaan van (losse) voorwerpen zoals zand, siertuintegels of cement, deze niet langer dan 7 achtereenvolgende dagen blijven staan en er niet meer dan 1 parkeerplaats worden ingenomen.
Ophoogzand is ideaal om te gebruiken voor onder uw bestrating, het ophogen van uw tuin of het aanvullen van kuilen.