Katoen krimpt gemiddeld tussen de 5% tot soms wel 20%. Afhankelijk van de temperatuur waarop je katoen verhit, verandert het krimppercentage ook. Er is echter ook katoenen kleding die vooraf gekrompen is, dus bij het fabricageproces zijn de vezels al gekrompen.
Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen. Katoen dat gemengd is met synthetische vezels of andere materialen kan meer of minder krimpen dan puur katoen.
Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden. Ook de droger is geen probleem.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Katoen krimpt gemiddeld tussen de 5% tot soms wel 20%. Afhankelijk van de temperatuur waarop je katoen verhit, verandert het krimppercentage ook. Er is echter ook katoenen kleding die vooraf gekrompen is, dus bij het fabricageproces zijn de vezels al gekrompen.
Was de stof/product van 100% katoen de eerste keer met een koud wolprogramma zonder waspoeder. Vervolgens wassen op een normaal programma op 30 graden, met een beetje waspoeder. Centrifugeren op lage stand. Haal de stof/product zo snel mogelijk uit de wasmachine nadat het programma beëindigt is.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Bij het wassen op 60 graden wordt kleding soepeler waardoor bacteriën beter loskomen. Op deze temperatuur worden schimmels, mijten en bacteriën gedood en is je werkkleding na het wassen dus volledig schoon.
Katoen is zacht, soepel, sterk vochtabsorberend en goed luchtdoorlatend. Dit zorgt voor verkoelende kleding in de zomer, die stevig en slijtvast is waardoor je extra lang kunt genieten van je kledingstuk! Het is 's werelds meestgebruikte stof.
Een was op 90° C kost 5 keer zoveel als een wasje op 30° C. En aangezien je op lagere temperaturen tegenwoordig ook al prima wast, wordt 90° C steeds minder gebruikt. Toch is deze stand allesbehalve overbodig: laat je machine regelmatig (om de 12 weken) leeg op deze temperatuur draaien.
Wassen op 90 graden werd vroeger ook wel de kookwas genoemd. Luiers werden bijvoorbeeld altijd op deze hoge temperatuur gewassen. Tegenwoordig is dit niet meer nodig door de moderne wasmiddelen en kost het wassen op 90 graden alleen maar heel veel energie.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Polyester is warmtegevoelig, hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het smelt, krimpt of vervormt. Selecteer nooit het wasprogramma voor warm water of hoge temperaturen wanneer je de wasmachine, droger of strijkijzer gebruikt.
Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed. En stop je je was na het wassen in de droger, dan gaan bacteriën die levend de wasmachine hebben verlaten alsnog dood.
Met heet water. Zet een grote pan kokend water klaar. Veel kledingfabrikanten laten hun stof eerst oprekken zodat er minder stof nodig is om een shirt te kunnen maken. Door het katoenen shirt te wassen of in warm water te dompelen zal de stof krimpen tot zijn oorspronkelijke formaat.
90-95 graden is het heetste dat een wasmachine kan draaien en wordt ook wel de kookwas genoemd. Kookwas kan door de hitte van het water de meest hardnekkige vlekken verwijderen. Vroeger werd de kookwas letterlijk gekookt.
Handdoeken kun je op 60 of 90 graden wassen. 60 graden is voldoende om de handdoeken goed schoon te krijgen, maar af en toe wassen op 90 graden zorgt dat ook de leidingen van de wasmachine goed schoongespoeld worden. Op 60 graden kun je vloeibaar wasmiddel gebruiken; op 90 graden gebruik je waspoeder.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
Katoen is een niet rekbare stof welke gebruikt wordt voor kleding, quilten, huishoudtextiel etc.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
1. Stukken van 100 procent katoen, zoals T-shirts en sokken. Deze krimpen vaak in de was, tot wel 20 procent. Ook overhemden van katoen kunnen een paar procent krimpen, alleen weet je dan vaak niet of juist de mouwen, kraag of voor- of achterpanden de dupe zijn.
Was de kleding die je wilt laten krimpen op het langste programma dat je beschikbaar hebt, en op hoge temperatuur. Haal je kleding uit de wasmachine zodra het programma klaar is, en stop ze meteen in de droger. Laat de kledingstukken niet aan de lucht drogen, dan koelen ze te snel af.
Wit wasgoed kan zowel met de hand als met de machine gewassen worden op temperaturen van 30 tot 60 graden. Geschikt voor de witte was zijn zowel Robijn Stralend Wit en Robijn Bright Couture.
Het is goed om de t-shirts op een vrij lage temperatuur te wassen. Een temperatuur tussen de 30 graden en de 60 graden wordt meestal aangeraden. Wanneer u uw witte shirts op een te hoge temperatuur wast, kan het zijn dat de kleur vervormt en het kledingstuk zelf krimpt.